Bröstpriset

Amningshjälpens Bröstpris instiftades 1983 och utdelas för "amningsbefrämjande kulturinsats" eller annan samhällelig amningsbefrämjande insats som har gjorts det senaste året eller de senaste åren. Även medlemmar i Amningshjälpen kan nomineras och få priset, men bara om de gjort insatsen på eget initiativ och inte Amningshjälpens.

2019 års bröstpris delas mellan

Jannika Kauppi

med motiveringen:

”Mamma jag vill amma (att jag är stor nu gör detsamma)” har sedan 2013 hjälpt över 2.300 ammare att våga amma längre än normen.

En grupp som är både normbrytande och välkomnade, en gemenskap där långtidsamning inte är något konstigt eller ifrågasatt. Gruppen har blivit som en trygg hamn där alla som långtidsammar är välkomna. Det har varit otroligt skönt för oss som kanske gör annorlunda än tidigare generationer i familjen.

Jannika är den som skapat gruppen och hon är fortfarande aktiv admin och diskussionsdeltagare med en stund över för oroliga mammor.

och

Lin Dalén

med motiveringen:

För hennes fantastiska bok amning i nöd och lust som lyckas med konststycket att vända sig till både föräldrar, rådgivare och mor/farföräldrar .

En enastående välskriven handbok om hur du blir din egen amningsrådgivare. Modern, tydlig, användarvänlig och uppdaterad.

Alla medlemmar kan nominera en eller flera kandidater för Bröstpriset och svarar då själv för att korrekt underlag till nomineringen mailas till brostpriset@amningshjalpen.se senast tre veckor innan årets riksträff.

På Riksträffen (vårt årsmöte) röstar deltagarna fram det vinnande bidraget.

Under åren har Bröstpriset utdelats till:

• 2019: Jannika Kauppi och Lin Dalén
  • 2018: Kerstin Lindahl
  • 2017: Elisabeth Kylberg
  • 2016: Lisen Forsberg och hennes blogg www.babybaby.se
  • 2015: Tidskriften Nära Barn
  • 2014: Anouk Jolin för projektet "Amningskurs för blivande föräldrar"
  • 2013: Marit Olanders för sin bok "Amning i vardagen"
  • 2012: Louise Hallin och Malin Alfvén för deras program Knattetimmen i Sveriges Radio
  • 2011: Lin Dalén för hennes blogg Sagogrynet - Amning i nöd och lust, www.sagogrynet.se
  • 2010: Lena Weimers, Anna Gustafsson och Hanna Gustafsson för deras bok "Amningsguiden"
  • 2009: Eva-Lotta Funqkvist, Kerstin Hedberg-Nyqvist och Uwe Ewald för "1:st European Conference on the Kangaroo Mother Method" i Uppsala hösten 2008
  • 2008: Linda Skugge för sin bok "Ett tal till min systers bröllop"
  • 2007: Laleh för sin låt "Mamma"
  • 2006: Cecilia Moen för nättidningen ABC nättidning för nyfikna föräldrar
  • 2005: Immunobiology of Human Milk: How Breastfeeding Protects Babies" av Lars Å Hanson
  • 2004: Kerstin Hedberg Nyqvist för att hon anordnar Sveriges enda stadigvarande universitetskurs (5 p) i Amning och bröstmjölk
  • 2003: Nanna Bylund för boken "Att amma"
  • 2002: Tomas Ljungberg för sin forskning om hur människan biologiskt fungerar
  • 2001: Hagabion i Göteborg för anordnandet av Babybio
  • 2000: "Bröstens historia" av Marilyn Yalom
  • 1999: Kristin Svensson och Malin Nordgren för "Amningsboken"
  • 1998: Håkan Jaensson och Gunna Grähs med barnboken "Jag såg, jag ser"
  • 1997: Maria Borelius för filmen "Nyblivna mammans video"
  • 1996: Stina Ekblad för krönika om amning i tidningen Land
  • 1995: Gro Nylander för videon "Bröst är bäst"
  • 1994: Ingen utdelning
  • 1993: AnnaBerit Arvidsson, Ann-Marie Widström och Kyllike Christiansson för videon "Breastfeeding - the baby´s choice"
  • 1992: Malin Nordgren för DN-bilaga om amning
  • 1991: Ingen utdelning
  • 1990: Teater Da Capo för teatern "Suck me baby!"
  • 1989: Isabelle Allende för fina beskrivningar av amning i "Andarnas hus"
  • 1988: Lennart Nilsson för fint amningsfotografi
  • 1987: Astrid Lindgren och Ilon Wikland för amningsavsnitt i "Ronja Rövardotter"
  • 1986: Staffan Lindén för Staffans stollar "Det är väl alkoholfritt, morsan?"
  • 1985: Simone Cederqvist för Rädda Barnens affisch "Låt barnen leva"
  • 1984: Mejeriernas Riksförbund för affischen "Mjölk är livet"
  • 1983: Per Dunsö och Ola Ström för visan "Mammas lilla fik"