Get Adobe Flash player

Kontakta vår redaktör Torunn via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Beställ Amningsnytt här

Bli prenumerant eller bli medlem

--------------------------------------------------------------------------

AMNINGSNYTT nr 1 - 2017

amningsnytt1-2017-s1.jpg

 Allt färre för tidigt födda ammas vid utskrivning 

Under en tioårsperiod har andelen för tidigt födda barn som enbart ammas vid utskrivning minskat från 59 till 45 procent i Sverige. Bland de extremt för tidigt födda barnen - födda före vecka 28 - är minskningen ännu större. Det visar ny svensk forskning, som fått stort genomslag internationellt. Bakom studien, som publicerats i den internationella tidskriften British Medical Journal, står Jenny Ericson, barnsjuksköterska på Falu lasarett och doktorand vid Uppsala universitet, Centrum för klinisk forskning. Tillsammans med sina handledare har hongått igenom data som omfattar nästan 30 000 för tidigt födda barn i Sverige under perioden 2004-2013. Uppgifterna kommer från Svenskt neonatalt kvalitets-register (SNQ).
- Minskningen av enbart ammade för tidigt födda barn är oroande, då dessa känsliga barn har stora hälsofördelar av att bli ammade. Mjölken innehåller ämnen som skyddar barnet immunologiskt, den hjälper till med magmognaden och skyddar mot vissa neonatala sjukdomar som de minsta barnen kan drabbas av. Sedan har bröstmjölk också stora för-delar för hjärnans utveckling, säger
Jenny Ericson.
Läs mer HÄR

Några andra rubriker i årets första AMNINGSNYTT:

 • Världens andra amningskonferens uppmanar till handling
  I december 2016 samlades drygt 500 personer från mer än 60 olika länder till världens andra amningskonferens, denna gång i Sydafrika. I Amningsnytt skriver Amningshjälpens Anouk Jolin och Gunilla Kristiansson om sina upplevelser från den världsomspännande konferensen. I ett gemensamt uttalande uppmanar samtliga konferensdeltagare världen till handling för att skydda och främja amning

 • Amma tvillingar - dubbel lycka
  Visst går det att få till en lyckad amning med tvillingar!
  - Det är lätt att man fokuserar på det som är svårt, men jag tycker att det finns mycket positivt med att amma båda bebisarna, säger Åsa Holmäng, mamma till enäggstvillingarna Bellis och Julie, drygt åtta månader gamla.
  Dessutom tipsar barnmorskan och hjälpmamman Mia Westlund, själv tvillingmamma, om bästa amningsställningarna för nya eller eller blivande tvillingföräldrar.

  Läs mer HÄR


 --------------------------------------------------------

Beställ Amningsnytt här

Bli prenumerant eller bli medlem