Get Adobe Flash player

Kan inte/vill inte amma

Kan alla amma? Nej. Alla som har ett barn som vill suga och minst ett bröst, har de fysiska förutsättningarna. Men det räcker inte. Amning måste läras in. 

Vår uppgift inom Amningshjälpen är att vara lyhörda för alla synpunkter och ge den hjälp och det stöd just DU behöver just nu, oberoende var i er amning ni befinner er, just i början eller i slutet eller allt där mellan. 

Vi stöttar även dig som inte ammar. Läs även broschyr från Karolinska sjukhuset "Till dig som inte ammar

Amning väcker ofta starka känslor - glädje, besvikelse, välbehag, aggression, lust, längtan mm - den är knuten till stora händelser i livet och är därför svår att se objektivt på. Det finns kvinnor som av olika anledningar inte kan amma och det finns kvinnor som upplever amningen så problemfylld att det är svårt att fortsätta.
Det finns också kvinnor som inte kan helamma utan måste komplettera bröstmjölken med bröstmjölksersättning. Ibland kan mammor känna att amningen inte fungerar så bra eller är för kravfylld, något som inte gör det hela lättare. Bröstmjölksersättning är för de flesta barn ett fullgott alternativ när det inte fungerar med amning. 
Den viktiga kroppskontakten kan barnet få på andra sätt. 

Många kvinnor upplever stor sorg och att de inte duger som mammor om de av någon anledning inte klarar av att amma, vilket är jättesynd. Den goda mamman sitter inte i brösten, tack och lov! Om du inte kan amma fullt eller kanske inte alls eller om du väljer att inte amma, kan du behöva någon att prata med när det gäller dina känslor, antingen med BVC eller med någon som kan lyssna, förstå, uppmuntra, vara anträffbar, ge tid och praktiskt stöd vid behov. 
Att av någon anledning inte kunna amma sitt barn kan vara oerhört smärtsamt. Då är det viktigt att bearbeta sorgen. Misslyckandet med amningen får ju inte överföras på hela föräldraskapet. Det är inte ammandet som gör dig till en bra mamma.

Rent fysiologiskt kan de flesta kvinnor amma. Amning är en naturlig kroppsfunktion men det betyder inte att det är enkelt och komplikationsfritt eller ens alltid möjligt. Det sägs ibland att alla som vill kan, men det är ignorant och nonchalant för så enkelt är det inte. 
Det finns kvinnor som är bröstopererade eller äter mediciner som gör att de inte kan amma. 
Det finns fullt friska kvinnor som trots rätt inställning och rätt teknik inte kan producera tillräckligt med mjölk till sin bebis. 
Det finns också bebisar som inte klarar av att suga med rätt teknik och därför inte får i sig tillräckligt med mjölk, trots mycket hjälp och stöd av professionella.

Är det så att bebisen av någon anledning behöver extra näring, så ska man inte behöva känna att amningen är misslyckad och ge upp den. Man kan fortsätta att amma till så stor del som möjligt och komplettera med bröstmjölksersättning i den mån det behövs. Även delamning är amning! 

Vi har kommit långt i Sverige när det gäller amning och fler mammor än i något annat västland ammar sina barn. Att fler ammar och att det skrivs mycket om det i tidningar gör att många mammor upplever det som att de måste amma (det är ju bäst för barnet) och de känner sig värdelösa och skamfyllda när de inte får amningen att fungera.

Det har blivit så självklart att amma att de här kvinnorna ofta inte ens vågar erkänna för bästa kompisen eller för BVC att de har problem med amningen och kanske kompletterar amningen med bröstmjölksersättning. De känner sig ensamma med sitt problem, alla andra verkar det ju fungera så bra för. Om amningen av något skäl strular eller inte fungerar alls kan det vara befriande att tänka sig att hobbyamma eller delamma, stärkande kan det också vara att ha med sig vetskapen om att amning är ett samspel som både mamma och barn måste lära sig och det kan ta tid. Det kan ta mellan åtta och tio veckor, ibland längre, innan man har en fullt fungerande amning.