Get Adobe Flash player

Handmjölka

Varför är det bättre att mjölka ur för hand än att pumpa?

Har du såriga bröstvårtor är det den bästa metoden eftersom det inte nöter på bröstvårtan som en bröstpump gör. Handmjölkning efterliknar barnets sugteknik mer än en pump och mjölken får högre halt av natrium och fett. När brösten känns överfyllda och barnet inte vill vakna och suga har du stor nytta av att kunna mjölka ur för hand. Händerna har du alltid med dig, de är lätta att rengöra och kostar inget!

Gör så här: (peka på bilden!)

handmjolking1

Börja med att tvätta händerna noga. Ta fram en vid skål (gärna plast eftersom fettet i mjölken då inte fastnar i kärlet). 
Om du håller på att lära dig mjölka ur kan du gärna värma brösten en stund innan urmjölkningen för att du ska vara mer avslappnad och det ska rinna bättre. 
Ett bra tillfälle att prova är t.ex. när du står i duschen. Stryk över bröstet i riktning mot bröstvårtan eller tvinna bröstvårtan lite för att få igång utdrivningsreflexen. Håll sen tumme och pekfinger som ett C precis där vårtgård går över till bröst. 
Tryck fingrarna in mot kroppen och sen mot varandra. Arbeta med "C:et" runt hela vårtgården så att alla mjölken töms runt hela bröstet.

Hållbarhet
Enligt Socialstyrelsens föreskrifter håller sig bröstmjölk:

  • Max tre till sex timmar i rumstemperatur
  • Max tre dygn i kylskåp (max sex grader)
  • Max sex månader i frysen (minst -18 grader)

Läs mer på Bröstmjölkshantering
Om du inte ska använda bröstmjölken till barnet omedelbart bör du kyla den så snabbt som möjligt efter urmjölkandet.
För att förhindra bakterietillväxt ska du heller aldrig blanda varm och kall mjölk, utan det du häller ihop ska alltid hålla samma temperatur.
När bröstmjölk står en stund i en behållare kommer fettet i mjölken att lägga sig överst. Det gör den för att mjölken inte är behandlad, till skillnad mot komjölk i affären som är homogeniserad (fettet i mjölken slås sönder, så det blandar sig i all mjölk). Rör om bröstmjölken så blandar sig mjölken igen.

Värma bröstmjölk
Värm bröstmjölken helst i vattenbad - inte i mikrovågsugn eftersom den då blir väldigt ojämnt uppvärmd vilket kan leda till att en del ämnen förstörs. Upptinad bröstmjölk kan lukta lite konstigt när man tinar den (lite kräk, härsket) men är inte dålig för det. 

 

Text: Monica Kolm Sandström, 2003