Get Adobe Flash player

Smakprov/smakisar

Smakprov/smakisar - ett komplement till amning
Låt ditt barn visa dig vägen och lita på att ditt barn vet när det är dags att börja smaka på annan mat.
Det är viktigt att vara lyhörd för barnet under amningen och följa barnets behov. Lika viktigt är det att vara lyhörd när det gäller introduktion av annan mat.
Alla barn är inte redo att börja smaka på annat än bröstmjölk vid samma ålder. En del kan visa intresse och börja tidigare än vid sex månaders ålder medan andra inte är mogna för det förrän under det andra levnadshalvåret.

Om gluten
Gluten är ett protein som finns i våra sädesslag. En del av befolkningen utvecklar en glutenintolerans som leder till celiaki. Forskare har kommit fram till att det bästa för att förebygga celiaki i barndomen är att introducera gluten under skydd av amning. Det innebär att gluten ges i små mängder dvs som smakprover av till exempel en liten bit bröd , pasta eller lite gröt. Amningen ska helst fortsätta efter det att gluten introducerats.

Introduktion av välling innebär oftast att barnet får en större mängd med gluten. Välling som ges med flaska ersätter amningstillfällen och kan bidra till att amningstiden avslutas snabbare. 

Smakprov/smakisar
Bröstmjölken räcker som barnets enda föda det första halvåret. Kring halvåret kan barnet komplettera bröstmjölken med annan mat. Låt gärna den nya maten komma till och bibehåll amningen som bas. Bröstmjölken kan sedan vara basen i flera månader till.

Bröstmjölk som bas och den viktigaste maten det första året
Periodvis kan barnet återgå till helamning, till exempel vid förkylning eller annan sjukdom. Jack Newman, barnläkare som skrivit mycket om amning, säger att det är viktigt att komma ihåg att de flesta barn livnär sig antingen på bröstmjölk eller tillägg/välling de första tolv månaderna. Ger du bröstmjölk kan du vara säker på att barnet får i sig det barnet behöver. 

Tecken på att barnet är redo för annan mat

 • Ökat intresse för mat när andra äter
 • Kan sitta och balansera huvudet
 • Tungreflexen trycker inte ut maten
 • Kan sträcka sig efter mat själv

Du kan se att barnet har ett ökat intresse för mat när han eller hon ser ut att säga "jag vill också ha" när du för något till din mun och att barnets ögon följer din gaffel från din tallrik till din mun. Eller om barnet sitter i någons knä och själv sträcker sig och tar en bit från tallriken.

 

Olika sätt att ge smakprov/smakisar

 • Ett sätt är att ha barnet hos sig under familjemåltiderna och låta barnet smaka lite från det resten av familjen äter. Tänk dock på att små barn ska undvika salt och starka kryddor
 • Ett annat sätt är att ge en tesked av exempelvis potatis, ärtor eller annat
 • Om du ger smakprov/smakisar med tesked kan det vara till fördel att amma först och ge smakprovet efteråt. Det är inga stora mängder det är fråga om i början, en tesked räcker. Blanda ut den mosade maten med mycket bröstmjölk så är det inte helt främmande smak. Konsistensen ska vara lite rinnande från början, barnet är ju bara vant vid flytande föda
 • Väljer du att låta barnet visa sitt intresse vid matbordet, kan du gärna amma barnet vid bordet också. Genom att låta barnet välja ger du inga signaler om vilken mat som är "bättre"

Ett friskt barn äter då det är hungrigt. Mat ska vara gott och trevligt, gärna med social samvaro vid bordet. Låt barnet delta utan tvång, ge små mosade smakbitar, låt barnet äta själv, gärna med händerna. Låt barnet vara din guide och lita på att det säger ifrån när det är dags att börja äta annat. Är du orolig kan du titta på din baby, är han/hon alert, aktiv, frisk, växer? - Då mår barnet bra.

 

  • Här kan du se hur mycket fem dl bröstmjölk bidrar till barnets näringsintag då barnet är ett till två år
  • Här är ett diagram på hur tillvänjning och familjematen kommer in succesivt i barnets kost och hur amningen så småningom fasas ut
  • Läs mer om smakprov/smakisar på Livsmedelsverkets hemsida