Get Adobe Flash player

Koppmata

Koppmatning är en mycket vanlig metod som används nästan uteslutande på sjukhusen i Östra Afrika, där även "tuttförvirring" verkar vara ett mycket ovanligt problem. Det krävs naturligtvis lite övning att mata en nyfödd eller förtidigt född baby med kopp, men det går smidigt när man väl lärt sig det.

I Afrika matas små barn från ca 1 600 g med kopp. Urmjölkad bröstmjölk eller tillägg bör ges med kopp. En liten, mjuk plastmugg (medicinmugg) är bra, det finns också en speciell drickskål/mjölkbägare att köpa på Apoteket. Fördelar är att muggen är lätt att göra ren och barnet blir inte "förvirrat" av att behöva suga på flaska som kräver en helt annan sugteknik än att suga på bröst.

Medicinskt ordinerat tillägg kan ges utan att använda flaska eftersom man värmer mjölken eller tillägget direkt i muggen. Fördelen är att det inte ger dubbla budskap till mamman, det är dessutom miljövänligare och ekonomiskt (billigare än flaska) När man hjälper mamman att mjölka ur de första dagarna så är det lättast att hon mjölkar ur direkt på en sked och ger barnet direkt.

Koppmatning steg för steg:

  • Bröstmjölken/tillägget hälls upp i en liten kopp
  • Varmt vatten hälls i en skål. Koppen värms i vattenbadet
  • Håll barnet i ditt knä i ganska upprätt läge
  • Ibland kan man behöva hålla undan barnets ena arm så man inte spiller
  • Håll koppen mot babyns mun så att mjölken nästan når övre läppen. Barnet får sedan aktivt "lapa" i sig bröstmjölken/tillägget med tungan genom att koppen placeras lätt mot underläppen. Då använder barnet tungan på ett bra sätt också
  • Låt babyn bestämma takten. Du kommer att bli överraskad över hur babyn hittar sin egen teknik
  • Ha tålamod, fösök igen om det inte fungerar första gången. Det tar lite tid att lära sig tekniken precis som det gör med amning
  • Låt babyn äta så mycket den vill, tvångsmata inte. Om barnet är för tidigt född eller sjuk kan ni behöva ta en paus under tiden och man får vara beredd på att det tar lite tid att mata.