Get Adobe Flash player

Svamp hos mamma - studie

Varför blir det svamp eller bakterier?

På huden finns normalt en svamp som heter Candida albicans. Ibland kan den växa till och orsaka besvär vilket är vanligare t.ex när man är gravid, efter penicillinbehandling eller vid lågt blodvärde. Man kan ha svamp på många ställen – i underlivet, under brösten, armhålorna, mellan tårna osv. 
Det man funnit rent vetenskapligt i samband med smärtor i brösten/bröstvårtorna är att det finns bakterier och/eller svamp på bröstvårtan och/eller i mjölken. Bakterierna är ofta vanliga hudbakterier som staphylokocker aureus och streptokocker, i enstaka fall har man även hittat tarmbakterier som colibakterier och klebsiella. 
Den svamp som finns beskriven är candida, den kan även finnas i barnets mun och kallas då torsk. Den kan synas som vita prickar eller beläggningar i barnets mun. Både svamp och bakterier kan ge svåra smärtor under amningsperioden.

Vanligare med svamp när mamman ätit antibiotika
I en studie (2), som visar att ytliga smärtor ofta är orsakade av svamp, tittade man på 61 mammor med smärtor på bröstvårtorna, 64 mammor utan smärtor på bröstvårtorna och 31 kvinnor som inte ammade. 19% av kvinnorna med smärta hade svamp på bröstvårtan och i bröstmjölken. Endast 3% av mammorna utan smärta hade svamp.
De kvinnor som inte ammade hade ingen svamp. Dessutom visade det sig att bakterier också orsakade bröstvårtesmärtor oberoende om mamman hade ett sår eller ej. Det var vanligare med svamp när mamman hade ätit antibiotika i samband med, eller efter, förlossningen. Det var också vanligare med svamp när barnen hade torsk i munnen. 

I gruppen som hade smärta var barnen i medeltal 3,7 veckor med variationer mellan 2 och10 veckor och hos mammorna utan smärta var barnen i medeltal 10,5 veckor med variationer mellan 2 och 36 veckor. Det fanns inget samband med om mamman hade haft svamp i underlivet under graviditeten i denna studie.

Rosa bröstvårtor med smärta kan vara svamp
En kvinna med svamp på brösten har ofta rosa bröstvårtor, färgen skiljer sig ofta från vårtgården. Ibland kan bröstvårtan vara lite uppluckrad, svullen och ibland ilsket röd, vårtgården kan också vara svullen, glansig och fjällande. Det kan bränna och klia. Klåda, brännande känsla med eller utan sår kan också vara eksem. Ibland finns både svamp och bakterier. Ibland syns ingenting.

Svamp går att behandla med läkemedel
När det gäller svamp brukar mamman oftast behandlas med någon av kräm som innehåller exempelvis Mikonalzol. Det finns att köpa receptfritt. Det är bra att börja behandla lokalt då det många gånger räcker. Vanligen rekommenderas att man smörjer med ett tunt lager kräm efter amning 3-4 ggr/dygn. Barnet behöver också behandlas med Mycostatinmixtur (mixtur med Nystatin) i munnen när mamman har svamp. Mixturen är receptbelagd, man ofta få behandlingen via BVC, eller via Amningsmottagning. Svamp är ofarligt för barnet så det går alldeles utmärkt att fortsätta amma. Hjälper inte behandlingen med salva så får man övergå till tabletter.

Vid eksem kan man behöva behandla med mikonazol + hydrokortison 1%. Kortison appliceras max 2 ggr per dygn.

De kvinnor som haft smärtor i brösten utan att man hittat någon förklaring, och som valt att fortsätta amma, har ofta sagt att smärtorna lindrats med värme, smärtan har också varit lindrigare när de legat ner och ammat. Mycket luftning av brösten har varit betydelsefullt. Flera har tyckt att smärtan avtagit eller känts betydligt mindre då barnet blivit 2-3 månader. En del mammor har tyckt att amningsnappen underlättat, andra har tyckt att den förvärrat. Några har avlastat med handmjölkning under en tid och det har underlättat. En del tycker att det hjälper att dricka något varmt före amningen. Några upplever att fler och kortare amningar kan minska smärtan jämfört med färre och relativt långa amningsstunder.

Egenvård
Syreberika och surgör bröstvårtorna
Obs! Detta gäller bara när man misstänker svamp/ bakterier, inte vid friska slitagesår eftersom citron på friska sår kan svida fruktansvärt. Detta är ett råd som kan betraktas som ett ”husmorstips”... Bakterier och svampar trivs inte i sur miljö, för att göra bröstvårtorna sura kan man pröva citron efter att de fått lufta. Många mammor tycker detta har hjälpt. Tvätta av vårta/vårtgård medbröstmjölk före nästa amning för att få bort eventuella citronrester.
Lufta bröstvårtorna ofta och håll dem så torra som det går, undvik att ständigt gå med värmeinlägg i behån, ta på en kofta eller sjal istället om det känns kallt och du fryser.

Prova att undvika godis, socker och mjölk vid pågående infektion
Det finns många som menar att svamp är mer vanligt idag på grund av att våra kostvanor ändrats så att vi äter mer sötade produkter. Godis, socker och läsk hör till vardagen för många. I en studie om kvinnor med kronisk candidiainfektion i slidan kunde infektionen minskas genom att kvinnan tog bort godis, socker och mjölkprodukter som vanlig mjölk, ost, glass och grädde från sin mat. Yoghurt, dofidus och andra sura mjölkprodukter anses av många bra att äta vid infektioner, fast den här studien ställde sig tveksam till det. Byt gärna ut läsken mot äppelcidervinäger som sägs ha många hälsosamma effekter. Man kan också dricka citronvatten för att förbättra PH balansen i kroppen och ät dofidus istället för mjölk. Det finns delade meningar om detta men många mammor upplever en förbättring.

Vad kan jag göra för att förebygga?

Bakterier och svamp älskar fukt och värme! Gå därför inte ständigt med värmeinlägg i behån, byt amningskupor och lufta brösten ofta! Om du fryser så sätt på dig en yllekofta/sjal istället. Var noga med handhygienen vid blöjbyte och amning.

Grundregeln — Tillräckligt stort tag och bra position!

När det gäller smärta i bröstet får man aldrig glömma ”grundregeln”; att kontrollera att barnet har ett tillräckligt stort tag om bröstet och ligger på ett bra sätt. Det ser du när du tittar på bröstvårtan efter amningen, den ska vara rund, inte hopklämd eller vit. Fel tag och position är roten till många problem, så kontrollera alltid det först. Be ditt BVC hjälpa dig om du är osäker. Om tag och position är bra får man tänka vidare, det kan vara så att du fått en svamp- eller bakterieinfektion. 
Misstänk svamp eller bakterier vid långvarigt såriga bröstvårtor som inte vill läka, mörkrosaknottrig hud, vita små fläckar eller flagig, röd, irriterad hud på vårtan/vårtorna, små blåsor, obehag som utvecklats till såriga bröstvårtor med stark smärta, känsla av att det bränner eller kliar. 
Ibland kan ENDA symtomet vara en stickande, brinnande djup smärta som strålar ut i bröstet eller området runt bröstvårtan under och/eller mellan amningarna. Barnet har ofta torsk, en vit beläggning eller vita prickar i munnen som inte går att få bort. Ibland vill barnet inte ta bröstet beroende på att det är ömt i munnen. Barnet kan också ha röda prickar i stjärten, fjällig, fnasig hud och kan också ha svamp utan att det syns.

Det är viktigt att både du och barnet behandlas samtidigt!

Medicin/kräm måste skrivas ut av läkare, kontakta en amningsmottagning eller BVC.

------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer om svamp och behandling av svamp på sid 60 i vårdprogrammet från Stockholms läns landsting

Läs mer om svamp och behandling av svamp i dansk artikel skriven av barnläkarna Jens Kruse och Anne Kornving

------------------------------------------------------------------------------------

Referenser:

  • (1)Thomassen P, Johansson V, Wassberg C, Petrini B. Breastfeeding, Pain and Infection. Gynecol Obstet Invest 086, 1998 april
  • (2)Amir Lisa H, et alt. Candida albicans: Is it Associated with Nipple Pain in Lactating Women? Gynecol Obstet Invest 1996; 41:30-34
  • (3)Huggins K E, Billon S F. Twenty Cases of Persistent Sore Nipple: Collaboration Between Lactation Consultant and Dermatologist. J Hum Lact 9(3), 1993
  • (4)Benson J H, Stanley W E, Lippman L. Suger Chromatography Studies in Recurrent Candida vulvovaginitis. The Journal of Reproductive medicine, volyme29,number 7/july 1984
  • (5)Lawlor-Smith LS, Lawlor-Smith CL, Vasospasm of the nipple-a manifestation of Raynaud´s phenomenon: case report. BMJ Volume 314 1 march 1997
  • (6)Lawlor-Smith LS, Lawlor-Smith CL, Raynaud´s Phenomenon of the Nipple: A Preventabel cause of brestfeeding failur? MJA 1997;166:448.