Get Adobe Flash player

Vit propp/White spot

"White spots" kan ses som små vita prickar på bröstvårtan. Det är svårt att hitta en bra beskrivning i litteraturen på vad "white spot" är men i "Breastfeeding a guide for midwives" av Dora Henschel och Sally Inch finns det. Man skulle kunna översätta det som "ost i mjölken".

De vita prickarna är kasein som klumpar ihop sig av någon anledning. I komjölk bildar kaseinet klumpar när det blir högt tryck, vid hög temperatur och vid lågt ph i mjölken. Man tror att dessa vita prickar ibland kan bli mycket hårda ihop med kalcium, fosfat och salt från mjölken och då kan täppa till mynningen till mjölkgången och orsaka mjölkstockning. Det troliga är att barnet lätt suger bort dessa eventuella klumpar under amning men att de i enstaka fall sitter kvar och orsakar problem. 

En behandling som man kan prova om detta orsakar problem är Lecitin som används som emugleringsämne i komjölk för att den inte ska klumpa ihop sig. Lecitin är en slags växtolja. En matsked om dagen räcker och det finns att köpa på hälsokosten i flytande form eller som pulver. Det behövs dock mer forskning kring detta för att vi ska kunna säga att det hjälper.

Ett tips kan också vara att ändra amningsställning helt en gång om dagen för att säkra genomströmningen i alla mjölkgångarna.