Get Adobe Flash player

Tidigare frågor - Amning och ångest

Hej!

Tack för er amningskurs! Min dotter föddes första juni och amningen har fungerat utan problem sedan dag ett! Jag tror att det är mycket tack vare all kunskap som ni har förmedlat! Jag har nu ett litet problem. Jag upptäckte att jag upplevde korta stunder av ogrundad ångest precis i början av varje amningssession. Kort därefter kopplade jag ihop det med utdrivningsreflexen, då både ångesten och reflexen kan komma utan att jag ammar. Jag har verkligen försökt att analysera känslan, och om den beror på någonting eller om jag är orolig över något men jag hittar absolut ingen anledning. Har ni någon erfarenhet av det här? Vet ni om det här är något som går över? För övrigt mår jag toppen i kropp och knopp.
Mvh, J

Anouk svarar:
Hej och varmt grattis till din dotter!
Jätteroligt att få läsa att amningen fungerar bra och dessutom sedan allra första början! Som du säkert kommer ihåg från amningskursen så finns det flera hormoner som är kopplade till både amning och utdrivningsreflexen, bl. a. oxytocin. För många ammande mammor påverkar oxytocinet positivt och stärker känslan av omvårdnad och att man hör samman med bebisen. Men vissa mammor kan även uppleva mindre positiva känslor.

Jag undrar om du har upplevt ångest tidigare och om du kan koppla din upplevelse med tidigare erfarenheter eller upplevelser. Det är väldigt omtumlande att bli förälder och det förändrar hela livet, i stort och smått! Det kan sätta igång en massa tankar och känslor. Är du orolig över någonting som rör dig själv, barnet, familjen eller jobbet? Eftersom du ändå säger att amningen fungerar bra så undrar jag om du kan koppla din ångest med tankar kring om din kropp duger, om du har tillräckligt med mjölk eller hur länge du kommer att vilja amma. Det kan vara hjälpsamt att reflektera över dina tankar och din resa sedan graviditeten och kanske du kan hitta några svar.

Har du berättat om dina ångestkänslor för din partner och t ex din BVC-sköterska? Har du fått stöd från dem? Upplever du ångest både dag och natt eller ser det olika ut beroende tid på dygnet? Har du märkt skillnad om du är hungrig/mätt, utvilad/trött etc?

Det finns något som heter D-mer (Dysphoric milk ejection reflex) som syftar till att ammande kvinnor får en plötslig känsla av nedstämdhet eller negativa tankar i samband med utdrivningsreflexen (från strax innan till några minuter efter). Denna känsla anses inte bero på postpartumdepression hos mamman. En teori är att känslan uppstår på grund av utsöndring av hormonet dopamin, men egentligen vet man inte så mycket om vad känslorna beror på. Det finns en hemsida på engelska som tar upp D-mer: www.d-mer.org. Läs gärna och se om det kan förklara hur du känner dig när du ammar.

Bästa hälsningar, Anouk, kursledare och Hjälpmamma/Amningsrådgivare i Dalarna och i Stockholm

Hej igen Anouk!
Jag tittade på länken som du skickade till mig. Det är verkligen fullträff med tanke på mina känslor och hur den beskrivs. Jag har funderat lite vidare och försökt analysera själva ångestkänslan, men jag kan fortfarande inte koppla den till någonting. Jag har en stark känsla av att det bara är just "d-mer". Det känns väldigt skönt att det är bara en fysiologisk reaktion, och inte psykiskt. Jag ska hålla koll på mina känslor och tankar så att den tillfälliga ångestkänslan inte övergår till något bestående. Men det känns mycket tryggare nu när det finns en väldigt naturlig förklaring. Jag hör gärna av mig i fortsättningen om det skulle vara något. Tio tusen tack för all ditt stöd! Amningshjälpens arbete är verkligen jätteviktigt för oss ammande kvinnor och ni gör ett toppen jobb!
Mvh, J