Get Adobe Flash player

Hej!
Jag är mamma till en liten flicka på drygt 2 månader, Nora. Hon föddes en månad för tidigt och hade problem med att komma igång med amningen - hon klarade helt enkelt inte av att ta tag eller suga någon längre stund, men efter en vecka blev det bättre. Eftersom hon inte orkade suga fick hon tillägg ur kopp de första dagarna på BB och när min mjölkproduktion kom igång pumpade jag ur och gav henne bröstmjölk ur koppen.

 • MIA: Grattis till Nora - vilket vackert namn! Det är inte lätt med amningen i starten då man är född för tidigt. Det verkar ändå som du ganska smidigt kom igång med mjölkproduktionen och hon fick av din mjölk i början och det är ju jättebra!

När vi kom hem från BB flöt amningen på bra i ungefär en vecka - sen verkade det som om hon plötsligt blev omättlig. Jag tyckte att hon aldrig blev nöjd, hon bara ammade eller skrek när hon var vaken, inget annat. På inrådan av BVC började jag då ge henne lite tillägg ur nappflaska efter de amningar då hon inte verkade nöjd. Hon var redan från början mycket duktig på att växla mellan bröstet och flaskan. Hon somnade gott efter tillägget. Nu är hon äldre och är ofta vaken även efter att ha ätit, men verkar nöjd och glad istället för att vara gnällig. Hon får nu lite tillägg 2-4 gånger per dygn utöver amningarna.

 • MIA: I början är det bra att uppmuntra mamman till tät amning och amning "on demand"....... men även att prova om det finna ANDRA orsaker till gnälligheten. Kanske är det en rap som sitter på tvären och behöver komma upp - det gör att barnet är "onöjt" och söker efter bröstet också - att dia ger även tröst!
  På så sätt kan man bli säkrare på att tolka sitt barn - om man ammar - provar annat och ammar igen. Det är så lätt att bara ge ersättning - och lätt för proppmätta barn att bara somna. En del barn får dock efter en tid ont i magen och även om viktkurvan pekar uppåt så är de inte helt nöjda barn.
  En del barn slutar ta bröstet sedan de vant sig vid att "serveras" flaska - det innebär också en annan sugteknik. För somliga barn är det inga problem att växla, för andra är det det - och man vet inte vilket förrän efteråt..... För Nora verkar det ju inte vara några problem!

Jag har läst ganska mycket om amning och har fått dåligt samvete för att min dotter får tillägg. Men skulle vi inte haft BabySemp är jag övertygad om att jag hade varit fullständigt slutkörd. Är det verkligen meningen att man ska amma "jämt" för att bibehålla eller öka mjölkproduktionen? När barnet inte är nöjt utan skriker direkt när det har ammat, ska man då ändå låta det suga igen trots att man vet att bröstet är tömt? Det tar väl i alla fall någon timme innan ny mjölk har hunnit bildas?

 • MIA: Det där med dåligt samvete är verkligen inte lätt, och inte ovanligt. Det är nog en del av föräldrabördan, så att säga, man kan alltid göra saker bättre och man vill sitt barn det allra bästa! Det ÄR bättre att bara få bröstmjölk, det finns det många vetenskapliga belägg för MEN - precis som du säger - inte till vilket pris som helst! 
  Samtidigt är det viktigt att man som mamma får veta att det spelar roll att man ammar - och att det är värt att satsa på! Det är också viktigt man får veta saker som att det är normalt att man ammar med 1-3 timmars intervall i början och att det kan vara något i amningstekniken som gör att barnet inte blir nöjt! Kanske behöver mamman hjälp med tekniken? T.ex att få barnet att ta ett bättre tag om bröstet eller förbättra amningspositionen kan göra att barnet får i sig maten mer effektivt. Först när alla fakta finns på bordet kan man göra ett väl grundat val! 
 • Känner man som mamma att HÄR är går min gräns - nu ger jag ersättning - då är det ingenting att känna dåligt samvete över. Mer än så här kan jag inte göra - eller vill/förmår jag inte göra! SJÄLVKLART ska du ha allt stöd i det! Bröstet blir aldrig helt tömt, det produceras ju mjölk i samma stund som barnet börjar dia, om än inte i samma takt....
 • Det kan ofta resultera i en bättre tömning av bröstet om man först ger ena sidan, sen då barnet är färdigt på den sidan så ger man nästa - för att åter ge det första bröstet då barnet avslutat nr 2 . DÅ barnet sugit på nr 1 för andra gången blir det ofta en kort stund och man kan ge bröst nr 2 en andra gång också. Ofta blir barnet då lugnt. Först är barnet hungrigt och "kräver" ett starkare flöde, men då brösten dias en andra omgång är barnet mindre hungrigt och accepterar ett mindre flöde - men får ändå i sig lite till..... Gör man så här (eller bara ammar tätt) så "beställer" barnet mer mjölk , vilket då kommer att produceras! Det kan ta lite tid att komma upp i produktion. Det här sker mer eller mindre märkbart under hela amningsperioden, att barnet ökar sitt intag.
 • Känner man att man inte orkar helamma så här tätt kan man, precis som du gör "stötta" med lite ersättning...... Bättre med färre gånger under dagen än små slattar vid varje amningstillfälle. Successivt kan man också ofta trappa ned mängden ersättning. Något som inte är helt klart får många, som tror att har man en gång börjat med ersättning är det "kört" - då kan man inte ta bort den. Men det kan man - successivt - vet många tvillingmammor som gjort det - det tar ofta längre tid att öka produktionen till två.

Jag är positiv till helamning, men inte till vilket pris som helst. Man måste väl ha ett liv också? Eller ska man inte kunna gå utanför dörren på flera månader? Jag vill inte behöva må dåligt för att jag ger min dotter flaskan ibland. Samtidigt hade det ju varit roligt om hon klarade sig på bara bröstmjölken. Jag känner mig så kluven och behöver ett råd, jag tänker bara mer och mer på det här, särskilt nu när jag hörde på radion att det gjorts undersökningar om hur viktig bröstmjölken är för barnets motståndskraft mot sjukdomar, allergier m.m. Gäller det bara helammade barn, eller även oss som kämpar på med både amning och tillägg?

 • MIA: Bäst är helamning. Då man ger ersättning ökar tarmens genomsläpplighet och därmed risken för en del sjukdomar. Helamning innebär att barnet får mat som är artegen under den första tiden. Med mjölken får barnet en rad näringsämnen, hormoner, levande celler, antikroppar, triggerämnen som aktiverar barnets immunsystem osv - som inte finns i ersättningarna. MEN även delamning är betydligt bättre än ingen amning och - ju mer amning desto bättre. 
 • T.o.m. en amning om dagen är bättre än inte någon alls - så det är aldrig meningslöst att amma. Även om det blir väldigt lite! Att ta hand om en liten bebi innebär att man är "upptagen" i stort sett hela tiden...... men inte att man inte kan gå utanför dörren! Amning är ju särskilt praktiskt, eftersom man alltid har med sig maten, den är rätt tempererad även om barnet bara äter ofta och korta stunder.......
 • Men om man känner att man inte kan amma överallt, eller om man känner att man inte vill ha med sig barnet, ja då blir man ju klart begränsad om man helammar. Det är ganska vanligt att tycka att det är "svårt" eller "krångligt" att amma de första 6-8 veckorna och en del mammor väljer då att vara mest hemma. Sen tycker jag de flesta barn lärt sig tekniken ( o mammor) och det fungerar att amma " var som helst" och då blir man ju mer rörlig igen.
 • Har ett minne av en mamma jag såg på stranden under en sommar, som hade ett barn i samma ålder som mitt. Hon ammade inte och höll hela dagarna på med flaska, termos med varmt vatten, termos med kallt vatten och mjölkpulver .....och så skrek bebin - hon grejade i ordning maten...... hon ville bara ha lite - skrek igen - det var kanske en rap, prutt eller ngt annat????? efter en stund, ny flaska ,nytt vatten - blanda osv......
  Jag tänkte - oj! Vad jobbigt hon har det! Att erbjuda bröstet kändes lätt som en plätt! - FÖR MIG!Men vi är alla olika barn som mammor.
 • För många mammor som tycker att amning är inte helt lätt kan "hobbyamning" vara ett alternativ! Man ammar helt enkelt det som känns bra, det man tycker fungerar och så ger man ersättning i den utsträckning man tycker är bäst!
  Som förälder gäller det att komma fram till "så här gör jag/vi"! och det fungerar bra i den här familjen! Det som under en tid känns "bäst" kan ändra sig! STRESS och PRESS är amningens värsta fiender! 
 • Gör det som är bra för Dig /Er! DÅ blir du den bästa mamman för ditt barn! Var GLAD åt all bröstmjölk du ger ditt barn och lägg undan kraven på att det skulle varit mer........ Amma så ofta du vill och orkar! Bäst är DIN mjölk - men tack o lov lever vi i ett land med bra vatten och bra ersättningar. Kanske kommer du att amma MER efter hand - eller så gör du som du redan gör. Det är Din gräns - ditt liv, tillsammans med din lilla.

Lycka till!
Hälsningar Mia hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg

Hej!

Tack så mycket för ditt snabba svar, som både gett mig uppmuntran och en del att fundera på. Jag tycker att det verkar som att man både på BB och BVC är lite för snabba med att rekommendera tillägg. Och som förstagångsmamma är man nog extra sårbar i början och lyder hellre "experterna" än att känna efter vad man själv och barnet helst vill.

Jag visste t.ex. inte att man kan amma så ofta som varje timme utan att bröstet blir "tömt". Nu försöker jag amma igen även om jag tycker att jag nyss har gjort det. Jag prövar också att ge brösten en gång till efter första omgången som du skrev. Ibland funkar det, ibland tar jag fram tillägget, och försöker att inte få dåligt samvete för det, men målet är att minska ner på tillägget så mycket det bara går!
Vänliga hälsningar,

Sara