Get Adobe Flash player

Hej Monica,
Det är jag, pappan, som skriver till dig angående amning eftersom min tjej inte trodde att någon kunde hjälpa.

Vi har en liten kille på 5 veckor som vid födseln vägde 3 805 g och var 51cm lång. Pga att babyn fick i sig av mammas blod under förlossningen och att detta blod innehöll antikroppar mot hans eget blev han väldigt gul och ordinerades därför tillägg utöver bröstmjölken under våra 5 dagar på BB. I början fick han matades han med en liten mugg men bjöds sedan nappflaska som han sög väldigt bra ur, även amningen fungerade fint under denna period.

 • MONICA: Det är nog synd att de började ge honom med nappflaska för man vet att det ofta stör amningen, men det ser jag på ditt brev att du vet om.

Efter hemkomst har vi besökt BVC väldigt ofta eftersom barnmorskan varit oroad för att vikten inte ökar tillräckligt även om den till en början, enligt mig, gjorde det (20-42g/dygn). Vid senaste vägning, när han var 4,5 veckor vägde han 4 275g och var 53.7cm men ökningen var endast 20g på fem dagar så trenden är nedåtgående.

 • MONICA: Man räknar med att det kan ta upp till 3 veckor innan barnet har uppnått sin födelsevikt och det har ju han gjort - BRA! När det gäller vägning så är det faktiskt inte så tillförlitligt att väga FÖR ofta - då blir det mer känsligt för att barnet kanske bajsat ett stort lass innan, ätit skrovmål eller ätit väldigt lite innan. Det är även viktigt att väga honom på samma våg - det kan skilja mellan vågar...

Babyn mår annars jättebra och är pigg o kry. Vi har under hela tiden fortsatt att ge tillägg på nappflaska som komplement till bröstmjölken. Problemet med amningen har varit att han väldigt ofta somnar efter bara någon minut vid bröstet och blir hungrig väldigt snabbt igen,

 • MONICA: Det är så det ska vara med bebisar - de ammar ofta, ofta, ofta eftersom bröstmjölken är så lättsmält och väl anpassad för just bebisar....

vilket enligt BVC betyder att han enbart får i sig av den tunna mjölken och detta leder till att viktökningen stagnerar, detta bekräftas också av att han kissar väldigt mycket.

 • MONICA: Där kan jag inte alls hålla med - visserligen kan barnet få i sig mycket av den tunna mjölken men det visar sig i form av kinkighet och väldigt konstig grön avföring. Att han kissar mycket är bara ett tecken på att han får i sig vätska/bröstmjölk/ersättning.

Vi har fått rådet att pumpa ur lite innan amning, men problemet med att han tar väldigt lite åt gången kvarstår, det känns nästan som att han föredrar nappflaskan eftersom han tycker det är lättare och han slipper kämpa för maten.

 • MONICA: Helt rätt - han tar nog hellre nappflaskan efter ett tag, hur känns det för din fru att pumpa innan - det blir ju en extra arbetsbelastning?

Även när han någon gång ammat bra och länge tar han gärna lite ur flaska vilket tyder på att han inte dricker tillräckligt ur bröstet.

 • MONICA: De allra flesta barn tar mycket ur flaska oavsett de är nöjda eller inte - de vill suga - det är inget tecken på att det är för lite mjölk...

Orsaken är definitivt ej brist på mjölk, det verkar finnas massor över. Det kan även nämnas att vi vid för en vecka sedan gav honom en vanlig napp eftersom han verkar ha ett stort sugbehov även när han ej är hungrig.

 • MONICA: Här skulle jag vilja säga några ord om nappen, som precis som nappflaska bör undvikas när det gäller ammade barn - för varje gång han suger på nappen så missar han ju ett sugtillfälle på bröstet och en del barn kan lägga ned en hel del energi på nappen och bli för trött för att suga på bröstet.
  Amning är ju heller inte bara mat... det är sugbehov, tröst, kärlek, värme osv... och bästa sättet om ni vill ha tillbaka helamningen och slippa tillägget är att lägga barnet till bröstet ofta, ofta, ofta - strunta i att tänka eller fundera på om det är hunger eller inte - han vill till bröstet! På så sätt kommer han att få i sig det han behöver!

Vår målsättning är att han ska få i sig allt han behöver genom enbart amning men detta har hittills varit känts omöjligt eftersom han då äter på tok för lite. Värsta scenariot är om vi skulle vara tvungna att ge enbart tillägg ur flaska och att mjölkproduktionen avtar. Att försöka ge tillägg på sked eller mugg är väldigt bökigt och det är svårt att få i honom några större mängder så det alternativet är ej särskilt tilltalade men kanske nödvändigt. Vad är ditt råd i denna situation? Riskerar vi att han slutar amma helt om vi fortsätter att ge tillägg på nappflaska?

 • MONICA: Mina sammanfattande förslag till er är att ta vara på t.ex. en helg eller annat lämpligt när du är ledig, säg bort besök, bara "boa" in er och må gott, vila, ät och drick och amma, amma, amma! Låt bli flaska och napp och låt honom komma till bröstet så ofta han vill, ha då barnet nära er så ni ser när han ger de små signalerna att han vill suga. Hur låter det? Låt din fru läsa, diskutera det här och hör gärna av er igen med ytterligare frågor - eller protester!

  Jag är HELT övertygad om att ni ska lyckas!
  Vänliga hälsningar
  Monica, Hjälpmamma/amningsrådgivare i Norrbotten

Tackar så hemskt mycket för dina råd och svar! Det känns skönt att få en så kunnig och engagerad respons när man själv inte riktigt är insatt i denna, för oss nya, vetenskap (amning).

Hälsningar Kalle