Get Adobe Flash player

Hej!
Jag är mor till en son på 3 månader (1:a barnet). Mitt problem är att jag inte haft tillräckligt med bröstmjölk - nästan ingenting. Jag har varit mycket ledsen över detta och känt mig som en dålig mor för att jag inte ammar mitt barn. "Överallt" läser man om hur bra det är med amning, det bästa du kan ge ditt barn.

Förlossningen var ok men jag sprack en del och blev sydd och pga. detta hade jag jättesvårt att sitta och gå i ca 2 veckor, pga. sveda och smärta. Han tog bra tag om bröstet redan från början. Fick mat med ca 2-4 tim mellanrum i början. Men jag kände ingen direkt spänning i brösten på 3-4 dagen. Han skrek mycket redan från början. När vi kom hem från BB hade jag bara några ml att erbjuda honom, så han fick tillägg.

Jag har provat med lättöl, dricka mycket vatten, akupunktur, pumpa ur med både manuell och elektrisk pump för att stimulera mjölkproduktionen. Har också provat att handmjölka i ca 2½ vecka för att se om det skulle öka. Som max fick jag ut ca 10 ml från båda brösten per gång. Han hade kolik och skrek i flera timmar per dygn att vi till slut sökte barnläkare och nu får han specialersättning som ej innehåller komjölk och det har blivit betydligt bättre med skrikskoven.

Ammar inte längre för min son tappade intresset för bröstet när det inte kom ut ngt, slet och drog i bröstet och blev bara ursinnig. Jag försökte amma i ca 2 månader sedan gav jag upp, när jag inte såg något resultat, förbättring.

Min fråga är: tror ni att jag var för stressad, trött och ledsen för att inte få i gång mjölkproduktionen pga. hans skrikskov som var så hjärtskärande och var svåra att trösta. Jag har funderat mycket på varför amningen ej började fungera!

Kunde jag gjort något annorlunda? Eller är jag den där 3% som inte kan amma... Det var svårt att lägga till oftare pga. skrikskoven som var så ofta och orkade inte att kopp/skedmata. Har ni några tips...jag vill så gärna amma om jag får ett till barn.

Mvh
Sara 

Hej Sara!
Du undrar varför amningen inte fungerade med ditt första barn. Jag tror att det kan vara flera faktorer som gjorde att det blev som det blev. Mjölken kommer oftast 3-4 dagar efter förlossningen, men ibland tar det lite längre tid. Råmjölken finns dock där under den tiden och brukar räcka bra för det nyfödda barnet, som ju är gjort för att invänta mammas mjölk.

Det låter på ditt brev som orsakerna till att amningen inte fungerat varit:

  • Tillägget
    När man ger tillägg så stimuleras inte mjölkproduktionen efter barnets behov och det är lätt att hamna i en ond cirkel (samt att barnet blir bekvämt och vant vid det jämna flödet från flaskan och kanske förvirrad av de olika sugteknikerna) Tillägg är inte lika lättsmält som bröstmjölk så barnet håller sig nöjd längre och du ammar då troligtvis inte lika ofta som du skulle behöva för att öka mjölkproduktionen.
  • Stressen
    Att få det att fungera, öka mjölkproduktionen, oron över om mjölken räcker är förstås stressande och kan i sin tur leda till att du inte släppt ifrån dig mjölken då din son verkat otålig vid bröstet etc.
  • Koliken
    som förstås var otroligt stressande och oroande i sig.

Det är omöjligt och egentligen onödigt att spekulera i om du kunde gjort något annorlunda. Du gjorde det du kunde, eller hur? Kanske hade du behövt mer stöd och hjälp med din amning, men det är inte alltid man vet själv vad man kan behöva när man är mitt i det.

Med nästa barn är du i en ny situation och förlossningen och tiden efter blir inte likadan. Du är då redan mamma och har denna erfarenhet från då du fick din son. Om du vill kan du redan under graviditeten prata med din barnmorska om din första amning och dina tankar inför kommande amning och du kan sedan även prata med BB-personalen om hur din första amning var så att de vet att du vill ha hjälp och stöd. Kräv hjälp om du vill ha det. Om det inte fungerar med en barnmorska så be att få prata med en annan. Ger de många olika och förvirrande råd så säg ifrån.

Man brukar säga att rent fysiologiskt kan i stort sett alla amma, som har minst ett bröst och ett barn som vill suga. Amning är naturligt men det betyder inte att det är enkelt och komplikationsfritt. Det sägs ibland att "alla som vill kan" men det är ignorant och nonchalant för så enkelt är det ju inte. Det handlar också om hur vi lever idag och vilka attityder till amning som finns omkring oss.

Du frågar om du hör till dem som inte kan amma. Du AMMADE ju faktiskt! Men hade otur i starten, eller hur? Jag är säker på att det kommer att gå bättre nästa gång. Med rätt hjälp och stöd.

Varma hälsningar
Nanna
hjälpmamma/amningsrådgivare i Amningshjälpen