Get Adobe Flash player

Hej på er!
Mitt namn är Linda och jag har blivit mamma första gången för 2 månader sen. Min son vill gärna äta med 2 timmars mellanrum dygnet runt. Som ni förstår är jag ständigt trött.

Men det hade jag förväntat mig. Min fråga är om ersättning sista målet på kvällen kan få honom att sova längre perioder? Några föräldrar i föräldragruppen gör så och det har fungerat för dem. Ska tilläggas att amningen i övrigt fungerar bra, har kolik ibland men han får Minifom. Tacksam för svar.

Hälsningar trött mamma!

  • MIA: HEJ och grattis till din lille son! Det låter som om han äter som barn i den här åldern gärna gör......dvs med 2- 3 timmars mellanrum, eller oftare!
  • För att bli mindre trött nattetid är det bra om du kan ligga och amma och gärna ha honom hos dig, så du slipper gå upp och hämta eller lämna honom i hans säng på natten. VILA ger fetare mjölk har man kunnat se, så försök vila en stund på eftermiddagen om du kan. Bröstmjölksersättning har en annan sammansättning är bröstmjölk och är inte lika lättsmält. Många barn sover lite längre då de får ersättning. Andra gör det INTE! 
  • Du kan förstås pröva om det känns som att det är ngt du vill. Det gynnar däremot inte amningen dvs du producerar inte mer mjölk - som du gör då sonen suger ofta........... så det kan i värsta fall bli en ond cirkel ...... Med ersättning ger du din son "främmande" proteiner, vilket kan vara ngt att tänka på....... Det är ju mat som är tillverkad för att ges till små barn, samtidigt är det bra att veta att ammade barn har en annan tarmflora och att den förändras då de får i sig ngt annat. 
     I SÄLLSYNTA fall klarar barnet inte komjölksprotein och visar symtom på överkänslighet. Ammar du utan inblandning av ersättning är den risken nästan obefintlig ...... Man ser ju på sånt på väldigt olika sätt, och det är förstås så att de allra flesta barn klarar att äta bröstmjölksersättning!
  • Barn som ammas exklusivt får ett mkt bra immunförsvar, bäst är om man kan introducera annan föda senare då barnets tarm mognat och då immunförsvaret byggts upp. 
  • Mitt råd är - försök amma på ett sätt som kräver så lite energi som möjligt av dig. Det är NORMALT att små barn äter/vill ammas ofta även under natten..... För att få honom att äta mer effektivt, försök att hålla honom aktiv och då han inte längre suger med långa sugtag och sväljer efter nästan varje sugtag kan du pröva med att krama bröstet mjukt en stund och så släppa, krama och släppa. Det kan öka mjölkflödet så att han åter äter mer effektitvt. 
  • När han inte längre suger aktivt på första sidan - byt bröst - och då han inte längre suger effektivt på den sidan - byt tillbaka till första sidan. På så sätt ammar du från båda brösten 2 ggr, vilket kan göra att han bli mer nöjd o mätt. Det är ju en kombination av hur ofta och hur väl brösten töms, som styr mjölkproduktionen.
  • Amning är inte heller bara mat - det ger tröst, släcker törst, ger närhet, värme , kärlek....... OCH all näring en bebi behöver...... Så för att svara på din fråga - ja - visst kan det fungera att du ger ersättning, men det är inte säkert att det gör det. En gång är "ingen gång".......vill du ha en natts bättre sömn kan det kanske vara värt det för dig! Bättre att ge annat mer sällan än oftare.......

Bara DU kan egentligen bestämma hur DU vill amma!
Lycka till!

Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg

Tack för upplysningen! Fortsätter nog att amma som vanligt.
Sova kan jag göra när jag blir gammal! ;-))
Tack för hjälpen och ditt snabba svar.