Get Adobe Flash player

Hej!
Jag har en liten flicka på 9 veckor som nu väger strax under 5 kg. Hon kom en månad för tidigt men vägde ändå 3 315 och allt gick fint. Jag ammar henne såsom man ska och hon går stadigt upp 200 g i veckan och har gjort från det att hon var ca 3 v gammal. Jag har egentligen inget amningsproblem förutom att jag tror att hon skulle kunna äta mer - men det tror väl alla...
Min fråga är om det är okej att ge ersättning vid enstaka tillfällen fr.o.m nu? Jag har inte tillräckligt att pumpa ut och frysa in och spara till krislägen som hade varit önskvärt.

Vi har en jättebra fungerande relation jag och min sambo, vi delar ansvaret och ger varandra åxå den friheten man behöver mellan varven. Så, då och då går jag på bio med någon kompis, går ut och äter eller går o simmar. Aktiviteter som aldrig tar mer än 2-3 timmar. Men, självklart kan hon vara otröstlig på kvällar då jag är borta och min sambo har idag gett henne ersättning i flaska som hon glupskt svalde och blev lugn av.

Vi hade det hemma då hon fick lite extra på BB (det blev kejsarsnitt) och vi blev rekommenderade att ge henne lite tillägg tills min egen produktion kom igång så han testade alltså idag när jag var borta - och det gick bra. Jag har tidigare för skojs skull pumpat lite grann och gett henne i flaska - bara för att testa om det gick. Det gick fint! Hon har inte fått nån napp och jag har inga intentioner att trappa ner på amningen än på länge - ju längre desto bättre anser jag (6-8 mån kanske) såvida det är ok att ge ersättning vid enstaka tillfällen. Det känns som att om man ger sig själv lite privat tid och unnar sig lite vin på nån fest och hon kan få mat "ändå" så kommer jag att orka amma längre.

Vad anser ni??
Mvh
Sofi

Hej Sofi.
Egentligen har du redan svarat på din fråga själv. Ni har vid något enstaka tillfälle gett henne tillägg och det fungerade bra.
För mig som hjälpmamma är det viktigaste att stötta varje mamma i hennes enskilda beslut och det finns inga rätt eller fel så länge du och ditt barn känner att ni mår bra.

Du känner säkert till att det är efterfrågan på din mjölk som reglerar hur mycket du producerar. Att ge tillägg ibland kan alltså få den effekten att du producerar mindre mjölk vilket leder till att man ger mer tillägg vilket leder till att du producerar mindre...etc. Detta är ju en ond cirkel som man naturligtvis inte vill att någon ska behöva hamna i. Ditt skäl att ge tillägg vid enstaka tillfällen verkar ju inte vara bristande tillit till din egen förmåga, utan mer en önskan om att orka vara en bra och närvarande mamma längre. Detta tycker jag verkar vara en bra lösning, om den passar din familj.

Mitt råd, eller svaret på din fråga är alltså att fortsätta lyssna på dina egna signaler om vad du och ditt barn mest behöver. Du ska göra det med kunskapen om vad det kan innebära när man ger tillägg, det stör den naturliga balansen i produktionen men det behöver inte alls bli ett problem.

Lycka till,
/Leila, hjälpmamma/amningsrådgivare i Kalmar