Get Adobe Flash player

Hej!
Jag har en dotter på 2 månader som jag ammar helt utan några större problem. Men för någon dag sen, så hade min föräldrautbildningsgrupp en återträff och där berättade de andra mammorna att de ammade sina barn 5 gånger om dagen.

 • MIA: Hur ofta man ammar sitt barn är mkt individuellt. Det låter som ganska få gånger på ett dygn - och konstigt att det var så för de allra flesta! Helammade de allihop? Varje mor-barnpar är unikt. Olika mammor släpper mjölken olika snabbt, olika barn suger olika effektivt. Helammade barn brukar dia med 2-3-4 timmars intervaller och allt efter som de växer brukar amningsTIDEN kortas av, men de äter fortfarande rätt så ofta.....

Det fick mig att bli osäker på om jag ammar min dotter för ofta, om jag gör det på rätt sätt, osv. Jag brukar ge henne ena bröstet på morgonen, när hon vaknar. Då äter hon i ca en halvtimme. Efter en timme eller så, så ger jag henne nästa bröst. Det är om hon ser trött ut i ögonen, och då brukar hon somna till bröstet.

 • MIA: Det låter ju bra. OM du gärna vill "slippa" att amma igen efter en timma så KAN du försöka amma från andra bröstet också???? Men det är ju mest för att DU ska trivas - för henne är det alldeles utmärkt och hon får också en liten "sovslurk" - det är mysigt.

Vaknar hon 20-30 minuter, så ammar jag henne igen, eftersom jag har läst att man ska amma dem efter de har sovit.

 • MIA: Det är helt ok. OM hon inte signalerar utan verkar ganska nöjd, kan du vänta till dess hon visar att hon vill ha bröstet......

Sammanfattningsvis, så ammar jag henne rätt så ofta. Jag har inte räknat hur många gånger det blir, men det är väl ca 8 ggr, ibland lite fler. Om jag och min sambo ska åka någonstans, så ger jag henne en liten slurk innan vi kör, så att jag inte behöver amma henne offentligt. Det kan vara om vi ska iväg och handla eller om vi ska vara borta i ett par timmar. Skämmer jag bort henne på detta sätt?

 • MIA: ABSOLUT INTE! Det låter praktiskt att tänka som du gör. Du säkrar en god produktion - genom att amma ganska ofta.... Du verkar inte tycka att amning är något jobbigt, utan ger lätt en slurk då hon vill, eller för att det ska fungera bra då ni handlar t.ex..... Det låter som du har alla möjligheter att fortsätta ha en väl fungerande amning så länge du vill amma....

Sista måltiden äter hon mellan kl. 21.30 och kl. 22.30. Hon kan äta i ca 20 minuter och sen somnar hon. Efter ca 10-20 minuter så vaknar hon, äter en liten stund till, och sen, vid kl. 22.30 eller 22.45 så somnar hon och vaknar inte förrän vid kl.04.00 eller kl.04.45. Då äter hon i ca15-20 minuter och sen så sover hon väl till kl. 08.30.
Hon vaknar aldrig gråtandes, varken på dagen eller på natten. Men jag tar ändå upp henne och ger henne bröstet. Jag brukar vanligtvis vänta lite innan jag tar upp henne, så att hon också kan få lite "egen tid". Gör jag fel i att amma henne fast hon inte gråter?

 • MIA: Nej nej! Gråt är ju barnets sista signal på hunger (fast barn kan ju gråta av andra anledningar också) Du verkar vara en lyhörd mamma och du ger henne precis vad hon behöver. Varför vänta till dess hon gråter???? Du kan inte skämma bort eller uppfostra en så liten bebis! Först då det är runt 6-8 mån kan man börja "uppfostra" - man sätter ju gränser för var de får krypa runt osv..... men fortfarande skämmer man inte bort barn genom att ge dem närhet och tröst, mat och bröst!

Jag har läst att man ska först ge ett bröst. Rapa. Och sen ge det andra bröstet. Jag gör inte det, för att för det mesta så slumrar hon till vid bröstet, och då vill jag ju inte väcka henne bara för att se om hon tar nästa bröst. Gör jag fel??

 • MIA: Nej, inte alls. Men om du vill "effektivisera" amningen kan du ju vända på henne mjukt och se om hon vaknar till - eller lägg henne över axeln o ser om hon rapar o vaknar..... Men varför ändra på något som fungerar? DU trivs ju med hur du ammar och flickan gör det absolut!

Jag har funderat på att göra på följande sätt:
Ge henne ena bröstet. Rapa. Ge nästa bröst. Sen så låta timmarna gå, och amma henne varje gång hon vaknar eller, om hon är vaken, när hon blir gnällig eller ledsen. Men vill gärna fortsätta slurka henne om innan vi kör och handlar.

 • MIA: Känn ingen press att du ska amma "som de andra"...... Du verkar ha en väl fungerande amning. Du ammar lätt och tycker inte att det är jobbigt, vilket är det allra bästa sättet att förhålla sig. Då fungerar amningen som bäst! De mammor som känner sig pressade, som inte trivs att amma "ofta", som vill ha tider, som styr amningen kan ha svårt att fortsätta helamma. Jag tror du inte kommer ha några som helst problem att amma så länge som du vill!


Usch, nu blev detta lite invecklat... Jag hoppas att jag ändå har förklarat tillräckligt bra... Om det är något som är oklart, så kan Ni väl fråga, så ska jag svara/förklara så gott jag kan?

Tack på förhand!!
Mvh
En undrande mamma

 • MIA: Jag hoppas jag kunnat svara på det du ville.... Om inte - hör av dig igen! Gå gärna med på m-ammalistan! En e-postlista för ammande mammor. Där finns mammor med väldigt många olika erfarenheter av amning. Kan kännas skönt att "prata" även med andra mammor (inte bara de i föräldragruppen) Det händer ibland att "alla" runt om slutar amma ganska tidigt..... - på listan finns mammor som börjat amma sent, som ammat länge och som ammat kortare.....Alla "sorter". Klicka på "Föreningsinfo" i vänstermarginalen och sedan "E-postlistor", så får du instruktioner till hur du kommer med på m-ammalistan.

  Hälsningar Mia W
  hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, IBCLC o mor till 4

Hej Mia!

Ville bara säga tack för Era bra och trevliga svar!! Jag känner mig redan säkrare i det hela! Jag vill amma så länge jag kan, för jag tycker det är något viktigt för mig och min dotter. Jag har som tur är, inte haft några problem alls med amningen och jag tycker det är hur mysigt som helst.
Som sagt, tack för Era svar!!! Nu kan jag pusta ut ordentligt :-)

Mvh
Stina