Get Adobe Flash player

Hej,
Jag har världens goaste kille på 4,5 månad. Jag ammar, men har faktiskt börjat att ge honom lite smakportioner i form av gröt och potatispuréer.

Mitt problem är att jag mår så fruktansvärt dåligt när jag ammar. Då menar jag inte kroppsligt dåligt utan mer psykiskt. Jag känner mig så deprimerad, ensam, ångest, bunden, ja, jag vet inte vad. Vad ska jag göra?

Den sista månaden har han ungefär ätit var 4:e timma. Jag ger gröt på kvällen och potatis till middagen. Jag har försökt att ge honom flaska med urpumpad mjölk (som han inte tar) till smakportionerna så att jag slipper att ta fram bröstet för att han ska få vätska, allt bara för att slippa amma.

Jag vill så gärna sluta amma, men enligt Livsmedelsverkets rekommendationer så ska man helamma till sex månaders ålder. Men jag känner att jag inte står ut med det, jag mår för dåligt utav det. Vad ska jag göra? Jag känner mig som en dålig mamma. Jag vill ju göra allt för min lille kille, men jag mår verkligen dåligt utav detta.

Med vänlig hälsning
Stina 

Hej!
Så bra att du kunnat amma så här länge!
Det här att du känner dig så deprimerad och bunden, har det kommit nu eller har du känt så hela tiden?
Försök inte ha dåligt samvete - var istället glad och stolt över att du ammat din son så pass länge - du har givit honom en mycket bra start.

Sen är ju Livsmedelsverkets rekommendation just bara en rekommendation - man vet att det är bra får barnen att ammas helt i 6 månader - men det är absolut inget måste!

Man vet också att det är bra för barnen om framför allt gluten, men även annan föda introduceras i skydd av amning...... Det har minskat risken för glutenöverkänslighet rejält! Något som var väldigt vanligt då mammorna ammade 4-6 mån och sedan prövade om det gick med välling - och sedan övergick till det mycket snabbt. Att börja med gröt som du gjort är det allra bästa - det ger en långsammare introduktion till gluten och det är bra. Fortsätt som du börjat.

Att han äter var 4:e timma är inte ofta. Du får räkna med att han kommer att fortsätta med det en tid till......
Är det lika jobbigt för dig att pumpa - är det själva sugandet som är jobbigt eller är det känslan av att det bara är DU som kan ge honom det han behöver?
Kan någon annan ge din mjölk i flaska? Det brukar gå bättre än då mamma gör det, för du luktar mamma och han vet ju precis hur han ska få mat hos dig! Det är svårt att avgöra på vilket sätt du bäst får stöd.......ibland kan det bara vara skönt att få ventilera att det är jobbigt, och för någon kan det behövas annan hjälp.....
Tror du att du kan "hobbyamma" en tid till?

Hur mycket hjälp får du med din lilla son? Har du någon som kan ta hand om honom så du inte alltid känner dig så bunden?
Det bästa för hans lilla mage är att du trappar in annan mat och trappar ut amningen under ca 2 månader - känns det ok?

Du kan väl skriva till mig och svara på mina frågor, det blir mer som ett samtal och tillsammans kan vi säkert komma fram till en lösning för dina problem.

Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg