Get Adobe Flash player

Hej!
Jag är verkligen nere på botten nu, och behöver er hjälp!
Min flicka är 6 veckor gammal, och jag skrev har skrivit till er tidigare och fått jättejättebra råd - tack! Nu känner jag mig ändå helt förtvivlad, har provat alla era tips & råd men det blir bara värre och nu är det helt ohållbart. Jag tror inte att jag vill fortsätta amma, så illa är det - och ändå har amningen varit så otroligt viktig för mig! Har en dotter som är 15 månader, och henne ammade jag i 8 månader - det var kämpigt i början men inte så här!

Min 6 veckor gamla dotter vill helst äta varannan timme hela dagen, och på natten vill hon ligga och suga HELA natten annars skriker hon. Hon äter, kräks, äter, kräks - det är mjölk och spyor överallt. Jag har en väldigt kraftig utdrivningsreflex - det sprutar mycket hårt - hon sätter i halsen direkt, och gråter, sen äter hon bara lite till och somnar. Det går inte att väcka henne, jag har försökt allt! Har också försökt att pumpa ur innan, hålla henne upprätt, trycka lite på bröstet - men utdrivningsreflexen blir lika kraftig ändå.

Hon vaknar direkt, men vill ändå inte äta mer. Sen får hon jätteont i magen eftersom hon sväljt så mycket luft, skriker och sen vill hon till bröstet igen - och så här håller det på!

Hon är aldrig nöjd mellan amningarna, hon skriker och ser så olycklig ut. Jag blir helt förtvivlad! Hon äter aldrig ordentligt vid amningen, det blir alltid så här. Mjölken sprutar, men hon "äter fel". Mina bröst är spända, för hon ökar ju produktionen men äter så lite åt gången verkar det som. Hon går upp fint i vikt, och jag vet att amning inte bara är mat - och att hon vill ha närheten. Men jag mår jättedåligt, och blir irriterad, ledsen och arg på henne! *snyft*

I går kväll provade jag att ge henne 50 ml ersättning på flaska, eftersom jag höll på att bryta ihop av hennes skrikande och ville se om hon var hungrig eller hade ont i magen... hur vet man? Hon slukade det hur lätt som helst, och var supernöjd efteråt. Låg och jollrade för första gången!! Men hon ville inte ha mer än så för jag hade nyss ammat, och sen började hon skrika igen efter en timme. Kanske ska prova och byta ut ett mål mot mer ersättning och se?

Eller vad ska jag göra? Snälla hjälp mig, jag är helt förtvivlad! Det går ut över min lilla tjej, och jag orkar inte mer. Jag vill inte amma till varje pris denna gången, inte om det inte fungerar. Det var inte ångestladdat att ge henne flaska igår som jag trodde, det kändes som en befrielse! Jag som grät när jag gav min stora tjej välling första gången...
Hon tar inte napp, det bara vägrar hon, men flaska gick ju bra...?

Jag ger henne Minifom, 20-30 droppar per gång. Men skriket känns mer som hungerskrik än kolikskrik, min lilla tjej är inte nöjd alls - jag känner mig så usel som mamma. Men om hon inte mår bra och amningen inte fungerar, måste jag då fortsätta amma till varje pris - och hur isåfall?

Kram en mycket ledsen tvåbarnsmamma

 • NANNA: Hej! Grattis till din lilla dotter.
  Vill du inte fortsätta att amma så ska du förstås inte göra det. Man "måste" absolut inte amma. Men det är viktigt att du känner efter och nystar i vad det är som känns jobbigt och om det går att göra något åt det. Vad du helst vill. Jag vet inte vad du fått för råd tidigare och du kanske inte vill ha några fler råd, men här kommer lite tankar och funderingar som kommer upp då jag läser ditt mejl.
 • Kan det vara så att du har för mycket mjölk? 
  Vad man kan pröva om man tycker att man har problem med alldeles för mycket mjölk är att amma från samma bröst TVÅ amningstillfällen efter varandra. Eventuellt får du däremellan lätta lite på trycket i det andra bröstet så att du står ut fram tills det är dags att amma därifrån. Sedan ammar du två gånger från bröst nummer två och så vidare. Hänger du med? På natten kan man amma som man brukar. På det här viset lurar du brösten att tro att efterfrågan minskat. Efter ett par tre dagar märker du troligen att mjölken minskat men ibland kan det ta några dagar till. Då kan du sedan börja amma från ett bröst varannan gång igen.
  Jag har inte haft anledning att prova detta personligen men har en amningsrådgivarkollega som haft detta problem och provat detta med gott resultat (hon har flera barn) och jag har hört även från annat håll att det faktiskt funkar. 
  Har man för mycket mjölk så kan barnet bli bråkigt i magen och även kräkas mycket samt inte riktigt komma till ro. Ofta märks det även på viktuppgången, men inte alltid. Många barn mår så mycket bättre av ett bröst per amningstillfälle. Kan vara värt att prova alltså, om du inte redan gör det förstås.
  Angående att mjölken kommer häftigt så brukar de bli bättre då barnet blivit lite större och hinner att ta emot mjölken på ett annat sätt. Att hålla henne mer upprätt har du redan provat och det brukar vara ett bra sätt för att underlätta för dem att hinna svälja och kanske även få chansen att rapa. 
 • Att hon gladeligen tar emot tillägg behöver inte alls betyda att hon är hungrig eller saknar den mängden från din produktion. Det är ju bara att suga och svälja och överskottet åker ju ut endera änden... Men vill du och tycker att det känns bra att ge tillägg så gör det. Du kan amma delvis eller sluta amma helt, vilket du föredrar. Sluta successivt kanske är att föredra för både barn och bröst. Men vill du helst amma helt så börja inte med tillägg. Det blir så lätt så att man halkar in i tilläggs-svängen då.
 • Har det varit så här hela tiden alltså?
  Att spädisar vill äta ofta är helt normalt. Men är hon olycklig hela tiden så är det förstås något som inte är som det ska.
  Mejla mig gärna igen så kan vi fortsätta "prata" om detta.

  Varma hälsningar
  Nanna, hjälpmamma/amningsrådgivare i Amningshjälpen 

Hej Nanna!

Tack snälla du för ditt snabba svar! Jag grät när jag läste ditt svar, för jag VILL verkligen inte sluta amma. Amningen betyder SÅ mycket för mig, men jag orkar inte med att min lilla tjej bara skriker och är så missnöjd precis dygnet runt. Jag vet inte vad jag ska ta mig till, tar ju hand om en ettåring samtidigt och det är tufft med en skrikande bebis som bara vill ligga vid bröstet.

Har hon kolik tror du? Vad är det man ska undvika att äta för att inte bebisen ska få magknip?

Din teori om att jag har för mycket mjölk verkar stämma, jag har väldigt mycket mjölk och som sagt väldigt stark utdrivningsreflex. Jag har redan provat att amma från samma bröst två gånger i rad, men jag märker ingen större skillnad - tänker dock fortsätta med det ändå. Men annars stämmer ju allt som du skriver, tänk om det är så enkelt - att det bara beror på det? Min mjölkproduktion? Det skulle ju vara väldigt skönt, för det går ju att rätta till. Men blir barnet verkligen så skrikigt då? Hon kanske bara för i sig förmjölken iofs, men jag har ju provat att mjölka ur också.

En sak till, hon bajsar inte. Hon kissar bra, men bajsar gör hon absolut högst en gång i veckan - och då kommer det mycket! Hon verkar så lugn efteråt, jag tycker så synd om henne nu när hon verkar ha så himla ont i magen - hon verkar försöka bajsa ofta för hon liksom trycker på. Sen skriker hon ännu mer. Ammade barn kan inte bli förstoppade säger man ju, men tänk om hon är det? Vad kan man göra då?

Som du märker är jag väldigt rörig och förvirrad just nu, letar alla tänkbara anledningar till att det är så här jobbigt. Just nu går jag på knäna känns det som, sover inte på nätterna och så skriker min lilla älskade tjej hela tiden - samtidigt som jag har en vild 15 månaders flicka. Min man är som tur är hemma, men detta är så otroligt jobbigt för oss alla fyra.

Det känns INTE bra att ge tillägg, jag provade igen imorse och det tog verkligen emot. Märkte ingen skillnad på henne heller, så jag har försökt att amma sedan dess. Men hon ger upp så lätt vid bröstet! Hon äter knappt någonting, men otroligt ofta. Hon skriker när utdrivningsreflexen sätter igång, klunkar i sig lite tillsammans med en massa luft - och sedan ger hon upp. Det är så sorgligt! Jag blir jätteledsen och vet inte vad jag ska göra!!

Har henne i bärsele mest hela tiden nu, tar ur henne och låter ryggen vila - och så när hon äter förstås. Men när hon är i den sover hon och skriker inte lika mycket. Kräks gör hon ändå, men bajsar inte som sagt.

Det har inte varit så här hela tiden, hon har ätit så ofta hela tiden men skrikandet och missnöjet har börjat de senaste två veckorna. Kolik?

Hur är det med att ligga och amma? Det gör jag på natten, men då ligger hon där och suger-kräker-suger-kräker.... och mjölken bara sprutar då också. Är det bättre att jag går upp med henne och sätter mig? Dum fråga kanske, men jag fick rådet att ligga och amma just för att utdrivningsreflexen inte skulle bli så stark.

Fortsätter gärna "prata" med dig, behöver ALL hjälp jag kan få!
Tack snälla!
Jag är väldigt tacksam om du kan hjälpa mig!

 • NANNA: Hej igen!
  Kolik handlar om timmar av skrik. Ofta kallar man det kolik då man inte vet varför barnet skriker.
 • Om det stämmer att du har för mycket mjölk så prova att göra så som jag skev i mitt förra mejl till att börja med. Det räcker inte med ett par gånger efter varandra för att märka någon skillnad. Du får vara envis ett tag för att det ska bli resultat.
 • Dricker du mycket kaffe eller coca cola? Då kan det i så fall vara idé att dra ner på det. Det kan göra barn skrikiga och att de får svårt att komma till ro. Även rökning kan göra barnet oroligt.
 • En del små har jobbigt då de ska bajsa och vill gärna tutta då för att liksom få hjälp uppifrån. Det känns kanske skönt, jag vet inte. Det är som att en del barn nästan tar i åt fel håll då de ska bajsa. Nej, ammade barn blir inte förstoppade. Det är lika normalt att de bajsar en gång i veckan som flera gånger om dagen. Verkar hon må bättre efter att hon bajsat menar du?
 • Ge inte tillägg om det inte känns bra. Lita till din känsla och gör vad som känns bäst. Om hon går upp bra i vikt så verkar hon ju ändå få det hon behöver. Men det låter ju som att det är kämpigt vid bröstet och att det kommer för mycket för fort. Fortsätt som sagt att försöka med de tips jag gav tidigare. Ge dig inte. Lugna henne och amma igen senare. Ha henne upprätt så att hon får chans att lättare hinna med att svälja.
 • När hon skriker, slutar hon skrika om du bär henne i bärselen? Ammar henne? Bra att du hittat ett sätt, bärsele eller bärsjal är verkligen en räddning många gånger. Trivs du inte riktigt med den du har så kolla bland de flera varianter som finns numera.
 • Har du provat spädbarnsmassage?
 • Man brukar säga att man ska äta varierat och inte överäta något särskilt så behöver man inte tänka på att utesluta något. Jag tycker att du i första hand ska prova att få ner din mjölkproduktion så som jag beskrev. Och fundera över om du dricker mycket kaffe och/eller coca cola. 
 • Något som förändrats i tillvaron under dessa två veckor?
 • Man kan också prova att utesluta alla mjölkprodukter under någon vecka för att se om det ger någon förbättring. Det räcker inte med någon dag utan måste pågå åtminstone en vecka. Blir det aktuellt sedan att ändra kosten under längre tid är det bra att ta kontakt med BVC eller med en dietist.
 • Det är möjligt att hon kräks mer då du ligger och ammar på natten. Prova att sätta dig upp och se om det är någon skillnad. Det kanske är lättare för henne att rapa om inte annat. En del barn kräks mer än andra. Inte roligt, jag vet. Men det blir bättre - det också - med tiden. Det kan å andra sidan hjälpa att ligga och amma, ja. Mjölken kan komma mindre kraftigt då. Men det kanske är svårt att avgöra någon skillnad nattetid och det kan säkert vara olika för olika mammor och barn.
 • Här kommer sammafattning av lite skriktips!
  Alltså prova i första hand med
  * minska mjölkproduktions metoden
  * ev dra ner på kaffe, coca cola
  * spädbarnsmassage 
  * bära i bärsele/bärsjal

Mejla mig igen! styrke-kram så länge

Nanna


Hej igen!
Tack för dina råd, du kan inte ana så mycket lättare allt känns redan nu! Jag har i två dygn nu snart ammat från samma bröst två gånger i rad, samt slutat dricka kaffe _ drack bara en liten kopp på morgonen förut men jag tog bort den igår.

Min lilla tjej är en helt annan tjej!!!! Hon är nöjd, glad och SOVER! Inatt har jag bara ammat EN gång, istället för tjugo och igår skrek hon inte en enda gång på hela dagen!!!!!! Jag är helt chockad, utvilad och glad!

Jag känner att jag har mycket mindre mjölk i brösten (skönt!) och nu kan jag nog börja amma från båda igen, så att det inte sinar för mycket. Hoppas detta håller i sig nu, för det känns som en nystart _ som om jag fått barn på nytt. Tack snälla du för hjälpen!!

Mvh - en lyckligt ammande mamma tack vare dig!