Get Adobe Flash player

Hej Mia!
Jag heter Maria och bor i USA där jag har en amerikansk make. Vi har en underbar liten son, David, som nu är 9 månader.

 • MIA: Grattis - nio mån är en härlig ålder!

Det är härligt att få läsa om hur amning betraktas "hemma" i Sverige. Jag uppfattar det som om det är mindre krav och mycket mer avslappnat än här.

 • MIA: Kanske - tror vi har en ganska lång amningstradition här, jämfört med många andra länder. Det beror också på var i USA man bor verkar det som.

Jag ammar fortfarande och det har funkat relativt bra hela tiden, trots att jag ofta varit orolig över om det har fungerat som det skulle, om han fått tillräckligt etc. Så här i efterhand känns det tråkigt att jag oroade mig utan anledning och inte kunde njuta fullt ut av amningen. Här säger personalen på BB att man ska amma med 2-3 timmars mellanrum (8-12 ggr per dygn), att bäbisen ska bajsa så och så många ggr/dygn, att man ska amma minst 10-15 min per sida osv osv.

 • MIA: Oj - här säger man att det är normalt att barnet äter med 2-3 timmars mellanrum i början, att det är normalt att bajsa 10 ggr per dygn eller en gång i veckan - så länge barnet helammas! Förr sa man också X antal min per sida, men vi vet att barn suger olika effektivt och mammor är olika lättmjölkade, så man säger numera: amma från ena bröstet till dess barnet sugit klart där - erbjud sedan andra sidan. En amning tar mellan 5 och 55 min (i början tar det ofta 30-60 min , men med tiden som barnet växer suger de mer effektivt - så en del blir klara snabbt) Ammar man längre än en timma är det inte att betrakta som måltid - utan som närhet och gos också...... och ser man att barnet verkar behöva mer mat är det bättre att amma oftare än få och långa amningar. Därför kan man säga att en måltid ska inte ta mer än ca en timma (gosesug är något annat....)

Jag uppfattade det som mycket krävande och påfrestande, speciellt eftersom min son inte alls ville äta så ofta och till följd fick jag ofta väcka honom för att äta och jag kom aldrig underfund med vilka tecken han gav när han var hungrig.

 • MIA: Ja, där ser man vad välmenande råd kan slå fel.... Tråkigt att du inte upplevt att allt faktiskt fungerat BRA! - för det har det ju uppenbarligen - men du kunde fått känna dig mer tillfreds och säker som mamma!

Vi ammade ca 7 ggr per dygn i början och han har aldrig varit stor i maten. Han har dock alltid ökat väldigt normalt i vikt och är en glad och nöjd bebis.

 • MIA: Bästa kvittot på att han fått vad han behöver.

Här i USA rekommenderas det att man ammar eller ger ersättning i ett år. De säger även att bebisar behöver en viss mängd per dygn tills de är ett år.

 • MIA: Man har gjort en studie av barns bröstmjölksintag per dygn. Alla barnen var 4 mån och hade vad man kallar normal viktutveckling (vilket inte innebär att alla vägde lika mycket förstås) . De barn som åt minst på ett dygn åt 500ml - det barn som åt mest åt 1500ml! En skillnad på EN LITER! Mjölken har olika sammansättning och barnets behov av vätska varierar med bl.a. temperaturen. Låter man barnet styra blir det bra - skulle man kunna sammanfatta det hela - om man dessutom följer barnets viktutveckling, ser att det kissar ordentligt om dagarna och verkar må bra! Ger man ersättning är saken helt annorlunda - ersättningens närings och fettinnehåll varierar inte - behovet varierar i mindre utsträckning.

Just nu ammar jag 3-4 ggr per dygn, men amningen om dagarna strular en hel del. Han börjar suga men slutar ofta innan mjölken kommer för att se sig omkring, prata, eller busa.

 • MIA: Han är i en aktiv ålder - det är inte alls ovanligt att barn gör så här....

Ibland ger jag upp och ibland fortsätter jag att försöka tills mjölken rinner till och då äter han ett par minuter. Jag brukar amma vid 6-7 tiden på morgonen, ger gröt vid 8, han sover mellan 9 och 10:30, ammar och/eller ger tillägg vid 11-12 och äter riktig lunch en halvtimme senare, sover mellan 14 och 15:30, ammar och/eller ger tillägg när han vaknar, äter kvällsmat vid 18-tiden, ammar vid 19-19:30 innan han somnar för natten.

 • MIA: Jag undrar varför du ger tillägg? Är det för att du tycker amningen är jobbig eller för att du tror att han måste ha det? Du måste inte ge tillägg. Det finns en del forskning som visar att barn som flaskmatas och som har tröstnapp slutar med amningen tidigare. Vill du ha mindre strul kring amningen är det ofta ett bra sätt att helt enkelt sluta med flaska (har han tröstnapp bör du inte ge den i anslutning till måltid - eventuellt efter - men inte ca 1/2 - en timma före. Många barn lägger ned stor energi på att suga på nappen - energi som de sedan inte har till att suga på bröstet!) Bättre att du bara ammar och ger gröt och annan mat - puréer, små brödbitar och "småplock som han själv kan stoppa in i munnen! Det ger matglädje!

Jag hade hoppats att amma i ett år men känner att det börjar bli jobbigt. Det verkar som om han inte vill lika mycket längre och jag blir trött på att kämpa för att han ska amma.

 • MIA: Det kan vara en period - tar du bort tillägget i flaska blir det antagligen lättare med amningen... Lite kan du försöka kämpa, för det brukar gå över. Det kan vara tänder på gång ......och det kan i perioder göra barnen mindre sugvilliga (eller MER - en del vill inte ha annat....)

Vad jag undrar är; om jag slutar amma under dagen och bara ammar morgon och kväll, ska jag då ge honom ersättning under dagen eller räcker det om han ammar två ggr per dygn och äter vanlig mat under dagen?

 • MIA: Det är bäst att introducera annan mat i skydd av amning. Ammar du 2 ggr per dag är det bättre än ingenting alls. Men du kan också försöka att se amningen mindre som en måltid - se det som mellanmål, förrätt, efterrätt, törstsläckare...... ge en snutt då och då..... OM du ammar 2 ggr per dag kan det fungera alldeles utmärkt, men det kan innebära att du tycker det blir för lite mjölk de gångerna - hur mycket stimulans brösten behöver för en "god" mjölkproduktion varierar. Tycker du det verkar bli för lite är det bara att amma lite mer.... så kommer du upp i volym igen. Tillägg behöver du inte alls ge - om det inte är så att du själv tycker det har någon fördel (vanlig mat, gröt och amning duger mycket gott - välling/ersättning behövs inte , men kan uppfattas praktiskt, om inte det bidrar till att barnet "strular" vid bröstet)

I så fall, ska jag ge honom mjölk till maten för att han ska få i sig tillräckligt med kalcium etc?

 • MIA: Har man allergier i släkten är det bra att undvika ren komjölk första året. Du kan ge honom vatten att dricka, men mjölk i matlagning, och ost. Du kan använda din mjölk i maten, om du vill.

Hur mycket riktig mat behöver han? Han använder napp när han ska sova och jag vill helst inte försöka sluta med det. Har det några negativa påverkningar på hans hälsa om jag slutar amma nu?

 • MIA: Ju längre du ammar desto bättre.... introduktion av nya födoämnen (inte minst gluten - som finns i säd - är bäst samtidigt som man ammar. Men du har givit din son en mycket bra start och känner du att du mår bäst av att sluta kan du med gott samvete göra det förstås!
  Läs gärna de två breven om Hobbyamning, som finns under "Här får du hjälp" och "Läs svar på frågor som andra mammor skrivit till oss om" tror de kan ge dig en annan bild av hur du "ska" amma..

Jag vill ge min son det absolut bästa men just nu känns inte amningen varken rolig eller givande. Har du några tips eller råd? Och som sagt, tack för att ni har en så härlig hemsida och att du finns som hjälp. Jag önskar att jag hade fått min bebis i Sverige, det verkar som om amningen hade varit lättare och mer givande då!

 • MIA: Jag tror att just KRAVEN kring amningen är det du ska försöka släppa på det är säkert lättare sagt än gjort, då du ju levt efter en massa regler och krav dessa nio månader. MEN amning kan se väldigt olika ut och du har nu FULL FRIHET att göra det som passar ER! Du har ammat din son hans första halvår och lite till och han har fått den bästa start - fortsätt amma på DITT sätt - tag det varligt, bestäm inte ena dagen hur du ska göra utan lyssna till ditt inre och gör det som DU vill.
 • Ett nio månaders barn kan mycket väl leva på bara mat! Kanske kan man finna bra tips på Livsmedelsverkets hemsida? Det finns massor av barnmatsböcker att köpa. Man brukar säga: inte salta barnets mat, ge rotfrukter, potatis, palsternacka, kålrot, (man kan blanda) majs, pasta, kokt kött gärna kyckling, undvik fisk och ägg första året om du har allergier i släkten. Var försiktig med citrusfrukter första året av samma anledning. Bröd i små bitar, keso, finklippt persilja över rårivet äpple, mosad banan - små små bitar som din pojke själv kan peta i sig , ger matlust och glädje - lägg upp PYTTEsmå högar - låt honom få uppleva glädjen av att det tar slut - fyll på om han verkar vilja ha mer! Kokt broccoli, kokta grönsaker i "grovmos" går också bra att äta själv.... Du kan förstås mata bredvid, om du vill. Det finns säkert amerikanska böcker som är bra också. Tycker du ska gå med på m-ammalistan - där kan du samtala med andra mammor med barn i samma ålder - det finns många kloka kvinnor med barn i varierande åldrar, en del med ett en del med flera barn..... klicka på e-postlistor, så får du veta hur man gör. Är du osäker på om du vill vara med kan du ju bara läsa till en början!
  Så får du lite av svensk amningskultur hem till dig!

Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg 

Hej Mia!
Tack för ditt snabba och omtänksamma svar. Jag känner mig genast lugnare och mer säker. Du har helt rätt i att felet sitter i alla krav som jag uppfattat hör till amning. Det hela började nog redan på BB. Jag hade en jobbig förlossning som varade i 36 timmar (+ förvärkar i tre dygn) och första natten hade jag en barsk sköterska som nästan blev arg för att jag inte hade skrivit ner hur ofta och hur länge David ammade... Dessutom hade David spädbarnsgulsot och jag fick inte riktig mjölk förrän 4 dagar efter förlossningen, + att min sköterska (en annan den här gången) rekommenderade napp eftersom David ofta ville ha bröstet bara som gos & tröst och jag fick ont. Tänk om jag hade vetat då vad jag vet nu! Jag vet att det är dumt, men jag får dåligt samvete för att jag inte lät honom ligga vid bröstet så mycket han ville, men då var ju allting så nytt och man var osäker och litade på sköterskorna... Men som sagt, han ökade ju tillräckligt i vikt ändå men jag kunde ju inte riktigt njuta av den första tiden.

Du frågade varför jag ger tillägg. Eftersom de rekommenderar här att man ammar eller ger tillägg ett helt år, och att bebisen ska dricka mellan 700och 950 gram per dygn (väldigt specifikt!) så har jag utgått i från att om amningen har strulat bör jag komplettera med tillägg. Du sade att det inte behövs och det var skönt att höra. Ett annat exempel på "kraven" kring amning är att jag har hört sägas att de allra flesta mammor bör amma minst 7 ggr per dygn så länge de ammar för att mjölkproduktionen ska hållas uppe! Sånt blir man ju bara stressad av! Jag har nog haft ganska mycket prestationsångest och det grämer jag mig för. Trots att David alltid mått bra har amningsförhållandet varit mindre än optimalt.

Ja jag läste om hobby amning och tycker det låter som en bra idé, speciellt nu när David är lite äldre och inte lika beroende av bröstmjölken. Kom på idén att jag kanske kan prova att amma när han ska sova middag. Det brukar ju vara lite lättare när de är sömniga och på det viset får jag ju in en snutt då och då och han blir mindre beroende av nappen. Vi får se hur det går.

Du har också rätt i att 9 mån är en mycket aktiv ålder. Han kryper nu och reser dig upp, så det är mycket att utforska och upptäcka. Kanske det även är tänder på gång, då han inte har fått några upptill ännu. Han är även lite förkyld.

Det var verkligen skönt att läsa vad du har skrivit. Det låter vettigt och mycket mer naturligt än vad jag har fått inpräntat från "experter" härifrån (är inte experterna mammorna och deras barn?). Jag har alltid haft din attityd i bakhuvudet men man vill ju rätta sig efter vad doktorer och andra så kallade experter säger är bäst. Jag fortsätter amma tills vidare och försöker jämka lite så att amningen anpassar sig till Davids behov och vanor i stället. STORT TACK för din hjälp och dina råd, hur underbart att det finns resurser som du och Amningshjälpen! 
Ha en bra dag!
Kram,
Maria 

Hej igen!
Vill bara svara dig i all hast:
Lyssna till dig själv! Du är en klok mamma och du är lyhörd för ditt barn! Klart man lyssnar på auktoriteter - särskilt när man fått sitt första barn. Nu är du dock mer erfaren och kan våga lita på dig själv på ett annat sätt!
Det stämmer att man i regel måste amma runt 6-8 ggr/dygn den första tiden, för att barnen brukar vilja och behöva det och för att brösten ska få optimal stimulans. Så småningom, då man ser att barnet går upp bra i vikt kan man börja att helt enkelt följa barnets rytm - det brukar bli det bästa!
OCH det varierar hur dagen ser ut. Ha INTE dåligt samvete för att du inte var en erfaren mor redan från början!
Du har absolut gjort det allra bästa du kunnat!!!! Var glad åt att du ammat honom så länge och att det ju fungerat så bra - trots alla hämmande regler!
Det finns en sida som heter www.activebabycare.com som har en del intressanta artiklar at läsa och därifrån kan man köpa ett häfte av läkaren och etologen Tomas Ljungberg "vad är naturligt för ditt barn" - jag tycker den är jättebra att läsa - till en del som motvikt mot allt annat.

 

Plocka åt dig det du tycker passar ER!
Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg

 

Hej Mia!
Ville bara skriva och tacka för dina tips, råd och stöd. Det betydde mycket för mig och har givit mig en mycket mer avslappnad syn på amningen. Jag ville vänta några dagar så att jag kunde berätta om hur det går. Jag tyckte att "hobbyamning" lät som en bra idé och har använt det som
modell. Det blir lite olika från dag till dag men i regel ammar jag morgon och kväll + en eller två gånger till per dag, oftast när han är trött och ska sova middag. Man kan sammanfatta det som att när David vill amma gör vi det och när han inte vill gör vi det inte! Låter mycket enkelt men det var inte så svart på vitt tidigare.
Nu känns amningen mycket roligare, jag behöver inte oroa mig när han inte vill amma och jag har faktiskt t.o.m. märkt att han vill amma oftare och längre sedan vi började med det här systemet! Där ser man. Tycker också att mjölken har ökat lite i volym, antagligen för att det är mindre stress runt det hela.
Jag har inte satt någon tidsgräns på hur länge jag vill amma utan jag fortsätter så länge det funkar och så länge vi båda trivs med det. David är nu 9 1/2 månad.
Jag ser även fram emot nästa barn nu när jag är mer rutinerad och vet en hel del om amning, är ganska säker på att det kommer att kännas både lättare och roligare att amma nästa gång.
Tack än en gång för din omtanke och för att du tar dig tid att skriva och hjälpa till. Du är guld värd och det vore en bättre värld för oss mammor om det fanns fler som du!

Kram,
Maria