Get Adobe Flash player

Hej, jag har en dotter på 8 veckor som jag ammar. Det har gått väldigt bra från första stund. När hon äter suger hon bara från ena bröstet, men det har inte varit några problem, jag växlar mellan gångerna.

  • MIA: Ja, det är ett sätt som fungerar bra för många.

Mina frågor är:
1) Den senaste veckan har hon ätit ungefär var tredje timme med första målet vid 04-05 och sista målet runt 21 (6-7 amningstillfällen), det går alltså 7-8 timmar mellan sista kvällsmålet och första morgonmålet. Men idag fick jag väcka henne klockan 06 för att äta. Jag är orolig att mjölkproduktionen ska börja avta om det går för lång tid mellan sista målet på kvällen och morgonmålet. Är det så eller kan jag låta henne sova tills hon vaknar?

  • MIA: du kan låta henne sova till dess hon vaknar - om du och dina bröst klarar det utan att det gör ont för att det spänner för mycket. Och så länge hon går upp i vikt som hon ska och verkar nöjd.. Behöver hon mer mat/öka bättre i vikt är det klokt att lägga in ett eller flera amningspass på natten. (någon gång mellan 22 och 06) På natten har man högre prolaktinnivåer, vilket ger högre prolaktinsvar och bättre mjölkproduktion.

2) Jag har fryst in en del mjölk för att ha i reserv. Om jag vid något tillfälle vill vara borta, går det bra att ge bröstmjölken med flaska eller ska jag vänta tills hon blir äldre? Min mamma trodde att hon var för liten och skulle börja föredra flaskan framför bröstet?

  • MIA: Det är så olika med olika barn. En del barn klarar bra att växla mellan bröst och flaska - andra inte. EN enstaka gång med flaska brukar i regel inte göra så stor skillnad, - barnet vänjer sig troligen på en gång - inte så fort... ...... MEN man kan försöka tänka på att inte stoppa den i munnen på henne utan låta henne känna den mot sin mun så hon får TA den - som hon gör med bröstet (en del barn "tappar" sin rootingreflex då de fått flaska en tid....... de måste ju inte aktivt ta den) EN enstaka gång kan man kanske lika gärna mata med kopp - tänk på att barnets tunga ska vara fri så hon kan lapa i sig mjölken. Amning är ju inte heller bara mat..... att få komma till mammas bröst stillar mer än bara hunger efter mat..

3) Ungefär hur fet är bröstmjölken? Jag vet att den växlar under dygnet, men det skulle vara intressant att veta på ett ungefär.

  • MIA: Det är individuellt och varierar över dygnet.....En del mammors mjölk är fetare andra mammors mjölk mindre fet.......Det är bl.a. av den anledningen man inte kan säga att ammade barn behöver x antal milliliter..... Det beror även på andra saker...... exempelvis hur mycket vätska barnet behöver relaterat till omgivande temperatur...... En studie gjord på 3 mån gamla barn som ammades fullt, alla hade normal viktutveckling, visade att det barn som åt minst åt ca 500ml av sin mors mjölk under ett dygn. Det barn som åt mest åt ca 1500ml av sin mors mjölk under ett dygn. En skillnad på nära 1 liter!!!!!
    Fett kan ge upp till 50 % av kalorierna i mjölken. Fettinnehållet i mogen mjölk kan variera mellan 3.4% och 4.5%. (källa Core Curriculum for Lacatation Consultant Practice)
    I hel "portion" ... I förmjölken finns mindre fett än i den eftermjölken..... äter barnet korta stunder och tömmer bröstet "dåligt" blir det mindre fett i måltiden....Så gör barnen ofta då det är varm på sommaren - vilket ger dem en bra törstsläckare. Fettnivåerna ökar allt efter som bröstet töms.

Tack för hjälpen!
Stina

Hoppas du fått svar på dina funderingar - skriv gärna igen om ngt är oklart...

Hälsningar Mia W
hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg och mor till 4