Get Adobe Flash player

Jag är en tjej som har en flicka på 2,5 år och väntar mitt andra barn om några månader. Förra gången fungerade inte amningen alls bra och är nu rädd att misslyckas igen. Jag känner att jag inte har något speciellt stöd från någon i min närhet. Jag vet inte vad som gick snett förra gången men jag tror att det var en kombination av att hon inte sög rätt och att jag i takt med att hon inte gick upp i vikt kände mig orolig och misslyckad.

  • MONICA:Det låter som ett vanligt bekymmer med just den kombinationen. Grunden till amningen är ju att barnet har ett bra tag och ligger rätt vid bröstet. Du skulle väl kunna titta lite på vår hemsida just om rätt tag och läge? Om allt är väl vid förlossningen är det ju också bra om du får amma så fort som möjligt och när barnet ger signaler om att han/hon vill och är redo - inget tvång!

På BVC sa de åt mig att ge tillägg istället och omgivningen sa att jag inte hade mjölk så det räckte. Jag fortsatte att kämpa men till slut ville hon bara ha flaskan för där kom ju maten utan ansträngning. Under min korta amningsperiod hade jag mjölkstockning 3 gånger och till slut gav jag upp. Nu har jag nästan inte kunnat vara glad under den här graviditeten för att jag oroar mig för om jag ska kunna amma.

  • MONICA: BVC ska UPPMUNTRA amning! Om inte barnet går upp i vikt som förväntat är det inte förstahandsåtgärden att ordinera tillägg...! Man bör kolla rätt tag, även kontrollera att bröstvårtan ser ok ut omedelbart efter amningen, fundera över vad man kan göra i mammans omgivning, hur ofta ammar mamman, ja listan är lång!
    Mjölkstockning beror ofta på stress, att man inte ammar färdigt eller att barnet inte får tag om bröstet ordentligt.

Min mamma fick redan på BB veta att hon inte hade mjölk så jag trodde att jag släktar väl på min mamma. Men samtidigt vill jag gärna tro att man kan lära sig om man bara får hjälp och stöd. För jag är annars en frisk och sund människa så jag tror egentligen inte att det är något fel på mig fysiskt. Jag hoppas på att få råd och framförallt självförtroendet tillbaka på mig själv som ammande mamma.

  • MONICA: Man ärver absolut INTE mammas amning - däremot kan man ärva det dåliga självförtroendet att mamma inte lyckats. Men varför "lyckades" inte mamma? Hon födde säkert barn när BBavdelningarna var som mest amningsovänliga och man rekommenderade amning var 4:e timme? Ingen kan redan på BB säga till en kvinna att hon inte ska kunna amma! Är det någon annan i din omgivning som du kan få att stötta dig i den kommande amningen? Hur är det med din man? Läs gärna mycket innan men se till att det är information som är aktuell och att det är amningskunniga som ger ut den (barnmorska eller läkare t.ex. är inte synonymt med amningskunskap - den måste man förvärva!)
    Självklart kan du också ringa till någon hjälpmamma/amningsrådgivare från Amningshjälpen- kanske t.o.m. träffa henne innan? Det beror lite på var du bor....

Monica, hjälpmamma/amningsrådgivare i Norrbotten