Get Adobe Flash player

Hej!
Hoppas att du kan ge mig lite råd. Jag har en pojke (mitt första barn) född den 2 februari i år. Han vägde 4,3 kg när han föddes och vid fyra veckors ålder 5,4 kg, så han ökar väldigt bra i vikt. Men han äter nästan jämt! Varannan timme ungefär, någon gång på natten kan det gå tre timmar. Problemet är att han får i sig en massa luft och får ont i magen. Det blir gaser och han skriker och kvider och det kommer "pruttar" i blöjan (utan innehåll). Jag rapar honom alltid, men det verkar inte räcka. Har du något tips? Vore jättetacksam!
Hälsningar D

  • MIA: På din beskrivning låter det som sonen får tillräckligt med mat - han ökar bra i vikt, men magen är orolig och han vill äta ofta. Det kan vara så att hon får rikligt med "förmjölk", som ger snabb energi, släcker törsten bra och passerar mag/tarmkanalen snabbt. Du har troligen så pass rikligt med mjölk att han blir mätt på förmjölken och "når" inte den fetare eftermjölken. Detta gör att han inte sover ordentligt, ofta bara 30 min - en timme i sträck. När han då vill äta är han ofta så trött att han somnar vid bröstet och då får han inte i sig så mycket. Och så sover han en kortis igen, får ont i magen, äter igen osv. En ond cirkel känns det som. 
  • Äter han från båda brösten eller bara från ett i taget? Om han tar ett i taget - amma från samma bröst ett par ggr i rad - då det gått kort tid från förra amningen. Då kan han komma åt eftermjölken och kanske bli lite lugnare imagen och inte prutta så mycket. Äter han från båda - amma från det kan åt sist , när han vill suga igen efter en kort stund.

Jag hör hur han får i sig luft när han äter. Gör jag något fel vid amningen? Det känns som om hans mage skulle bli bättre så skulle han sova längre, vara utvilad vid amning och äta mer vid varje tillfälle och därmed kanske tarmarna skulle få vila lite.

  • MIA: Nej inte gör du något fel! Många barn får i sig mycket luft ! Kanske är utdrivningsreflexen kraftig? Hostar han och hackar i början och verkar ha svårt att hinna med? Pröva att hålla honom mer upprätt (benen längre ned än kroppen) eller pröva att hålla en hand över bröstet med ett lätt tryck, för att hämma utdrivningsreflexen något i början - så kanske flödet blir lättare att hantera för honom. 
  • Att ligga och amma kan också hjälpa - man får ett lätt tryck från sidan av bröstet (som ligger mot madrassen) och mamman och barnet slappnar av vilket kan göra att barnet suger mer rofyllt.
  • En del barn reagerar med orolig mage om mamma dricker kaffe, en del kan reagera på om mamma äter mycket mjölkprodukter... Kål, morötter, bönor och sådant du själv kan bli "gasig" av kan också påverka gossen - se om du kan utesluta något i din kost och om det gör saken bättre...

    Lycka till!
    Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg

Hej Mia, Vill bara skicka ett stort TACK för dina goda råd!!! Jag tycker att det är fantastiskt få stöd på det här viset. Man har mycket att lära som nybliven mamma! I alla fall känns det redan lite bättre (tänk att det finns relativt "enkla" knep som kan underlätta...). Mindre magproblem - skönt!
Tack & hej, D