Get Adobe Flash player

Hej.
Jag heter Karin och har en dotter som är 8 veckor. När hon ska ammas så tar hon enbart runt vårtan och suger. Det resulterar i att det blir små sår som sedan spricker och blöder. Jag har försökt att få in hela vårtgården men hon bara "klöker" sig och med "plast-tutt" så ratar hon bröstet. Jag har en dotter innan på snart 20 mån och hon tog aldrig bröstet så nu tycker jag att det är jättekul att Malin tar bröstet. Men jag kan ju inte amma till vilket pris som helst?
Hur ska jag få Malin att suga "rätt"????

Tacksam för svar.
Kram Karin 

 • MIA:Hej Grattis till lilla Malin - och till att hon tar bröstet!
  A och O när det gäller att få barnet att gapa stort och ta bröstet är "rootingreflexen".
  Då barnet känner - söker -hackar-pickar - gapar och TAR bröstet. Hud-mot-hud-kontakt stimulerar barnets suginstinkter, så det är bra om hon får tillbringa mycket tid vid din hud. Använd inte tröstnapp - det maskerar hennes suglust och kan även ta energi från barnet (de lägger ned stor energi på att suga på nappen) . Då du ser hennes tidiga signaler på suglust - att hon för sin hand mot munnen, att hon sticker ut tungan...... erbjud bröstet och låt henne "roota" ordentligt.
 • Kanske är du så glad att hon är intresserad av bröstet att du ivrigt hjälper henne till bröstet innan hon hunnit få till ett riktigt stor gap?
  Låt henne roota lite längre, se hur gapet blir större o större o när hon gapar STORT med tungan nere i underkäken DÅ för du henne med fast hand mot dig/ditt bröst.
 • Ibland kan man behöva "forma till" bröstet - ungefär som du gör då du ska bita i en hamburgare själv..... Du "plattar till" burgaren för att du lättare ska få in hela burgaren o inte bara kanten, i munnen. Tänk bara på att inte ha dina fingrar för nära det område där hennes läppar hamnar. Det kan störa hennes tag, så att det blir för litet.
 • Får hon inte in mer än själva vårtan i munnen kan hon inte heller få i sig så mycket mjölk! På www.breastfeeding.com kan du hitta "videoclips" som kan vara till din hjälp. "Lach on" heter ett till exempel. Filmsnuttarna är inte HELT perfekta - men ändå ger de ganska bra tips, tycker jag.
 • Kan du handmjölka eller pumpa så du upprätthåller produktionen blir det lättare - för då kommer Malin att få bättre "svar" på sitt "rätta" sugande!

Lycka till! Skriv gärna igen om något jag skrivit verkar oklart, eller om du har fler funderingar.

Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg och mor till 4