Get Adobe Flash player

Hej!
Jag har problem med min ena vårtgård. Min dotter är två veckor gammal och suger väldigt bra. Hon har ett bra tag, men den ena vårtgården ville inte ända från början. Jag har fått ett sår på högra sidan av vårtgården på mitt högra bröst. Alltså där hon suger med underläppen. Det blev ännu värre med amningsnapp. Jag vågar inte amma på det bröstet nu för det gör för ont. Jag vill helst att det ska läka först. Ska jag mjölka ur det såriga bröstet och ge henne i drickskål, och i såna fall ska den vara kokad eller räcker det med att den är ren. Eller ska jag bara mjölka ur och låta henne klara sig med det ena bröstet. Jag verkar inte ha så mycket mjölk för hon har inte gått upp tillräckligt i vikt. Vad ska jag göra?

 • MIA: HEJ! Försöker se framför mig var du har ditt sår.
  Höger bröst och såret sitter på höger sida av vårtgården och där hon har sin underläpp - det ger mig en bild av att du håller henne i "tvillinggrepp" alltså med hennes ben under din högra armhåla - så att underläppen är på utsidan av ditt bröst? Stämmer det? 
 • Eller sitter såret mot mitten av din kropp - om du har henne i vanlig amningsställning "madonnafattning"? I så fall har du troligen hållit henne lite för långt ut mot din armhåla.
 • Sitter såret ungefär där själva bröstvårtan övergår i vårtgård? Det är i så fall inte ovanligt att det beror på att man hållig barnet för långt åt motsatt håll - så att det blivit en dragning i vårtans "fäste" och ett sår som följd. För att AVLASTA kan du handmjölka - alltså mjölka ur för hand - inte med handpump. Handmjölkning är skonsamt för bröstvårtan - man rör den ju inte alls! Se på hemsidan om handmjölkning. Det räcker att drickskålen är ren - men tänk på att diskborstar kan vara ganska snuskiga…
 • Du kan pröva att vända henne så att hon ligger åt motsatt håll mot vad hon brukar - det avlastar också bröstet!
  Smörj såret med bröstmjölk, men tänk på att ha alldeles rentvättade händer så du inte tillför bakterier i såret.
  Eventuellt kan det vara skönt att växla mellan att lufta såret och att ha det litet fuktigt - bröstmjölk och litet gladpack ca 20 min före amning.
  Amningsnapp kan ibland skava ännu värre!
 • För att öka mjölkproduktionen gäller att amma oftare! Det går bra att försörja ett barn från bara ett bröst, så du kan låta din dotter suga oftare på det vänstra och så handmjölkar du det du kan från det högra! 
 • VILA är viktigt också - det tar på krafterna att producera mera…
 • Titta på din bröstvårta före och efter varje amning.
  Efter skall vårtan vara utsugen och rund - ungefär som ett geléhallon och INTE peka åt något "ovanligt" håll. Det betyder i så fall att du hållit henne lite för långt åt det hållet. korrigera till nästa gång.

Hoppas du fått några tips.

Skriv gärna igen! Kanske behöver jag bättre förstå hur du håller henne och om såret sitter på utsidan - mot armhålan på höger bröst, eller på insidan mot mitten av din kropp, på höger bröst.

Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg och mor till 4 

Tack Mia för ditt snabba svar. Jag lyckades läka vårtgården på ett dygn, genom att låta den vila och handmjölka ur och ge min dotter på sked istället. Jag smorde på med hydrokortison också efter samråd med en annan hjälpmamma som sade att det var okej. Jag lät båda brösten lufttorka hela dagen, vilket verkade göra susen. Efter ett dygn fick min dotter suga igen och det kändes bra. Jag har flyttat henne lite åt vänster, för att det inte ska bli fel igen. Jag ammar henne i madonnaställning så såret var på vänster sida från mitt håll sett av bröstvårtan, alltså inte tvillingställning.
Lufttorkningen verkar vara viktig ska jag säga, och att smörja in bröstvårtan och vårtgården med bröstmjölk både före och efter amning. Allt verkar nu funka, och jag tackar för råden.

 • MIA: Tänk på att ha nytvättade händer - har varit med om att såren blivit värre av vanliga hudbakterier för att händerna inte varit tvättade…

Ett annat problem uppstod dock ett dygn efter att jag gett dottern urpumpad bröstmjölk. Hon fick en kolikattack på kvällen, och skrek i fyra timmar och bara "bråkade" vid bröstet. Hennes mage bullrade och knorrade väldigt och hon hade tre stora avföringar, en så stor att det hamnade långt upp på ryggen och inte bara i blöjan. Men efter fyra timmar lugnade hon sig och sov i 6,5 timme vilket hon aldrig gjort innan. Hon var helt slut och slapp i kroppen och helt vit i ansiktet. Usch var rädd och orolig jag var. Jag är livrädd för att hon nu har fått kolik men, samtidigt undrar jag om det kanske var hastigheten på mjölkintaget som hennes mage reagerade på. Det är ju stor skillnad på att bli matad med sked än att suga i sig i sin egen takt.

 • MIA: Det _kan_ ha varit matningen med sked som gjorde att hon samtidigt svalde en del luft…? Gjorde du så att hon hade tungan fri och fick lapa i sig mjölken - eller var med mer "hälla i"…? Barnet ska lapa i sig mjölken - ha ett litet lätt lut på skeden/koppen och tag bara bort den ibland för att göra en paus...

Hon verkade väldigt nöjd annars med att få mjölk på sked, men som sagt hennes mage kanske inte riktigt hängde med, vad tror du? I alla böcker jag har läst där kolik tas upp så står det aldrig om barnet brukar sköta magen i samband med sina skrikattacker. Skriker de bara för att det gör ont i magen, eller brukar det komma ut något också, och hur vanligt är det med kolikbarn, och hur ska man veta om man har ett kolikbarn egentligen? Alla barn har ju ont i magen ibland, speciellt så här i början.
Vet inte om du kan svara på detta men fråga går ju.
TACK på förhand från oroliga morsan Karin

 • MIA: Jo då - det kan vara så "turligt" att det kommer ut något också (oftast blir det bättre då) - men ibland gör det "bara" ont… Det kan även ha berott på något ovanligt du ätit - eller bara varit en tillfällighet.
  Hoppas du nu fått bukt med såren så du kan fortsätta amma - vilken ju är mest praktiskt - bara det fungerar utan smärta.
  Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg