Get Adobe Flash player

Hej!
Jag har en dotter som är 4 månader gammal som jag ammar fullt. Sedan någon vecka tillbaka verkar det som mjölken inte räcker riktigt på kvällarna. Jag ammar henne betydligt tätare då plus att hon äter ett nattmål vilket hon inte har gjort på två månader. Min fråga är om jag kan öka mjölkmängden genom att amma tätt under ett par dagar. Räcker det att hon ammar eller måste jag tömma brösten med pump om hon inte gör slut på mjölken varje gång?
Tacksam för svar
A

  • MIA: Det är vanligt med ökningsperiod just runt denna ålder. I regel tar det lite mer än ett par dagar innan man kommit upp i mjölkproduktion igen. Allt mellan 2-3 dagar till 1-2 veckor kan det ta - beroende på hur mycket man behöver öka produktionen och hur man själv mår. 
  • VILA är viktigt under tiden man intensivammar - det ger högre fetthalt i mjölken om mamma vilat och det tar på krafterna att "fixa mat" till barnet. Nattetid (sådär mellan 22 och 06) har man högre halter av hormonet prolaktin, så nattamning gynnar mjölkproduktionen extra mycket. Amma gärna några ggr under natten! Det är en kombination av hur ofta man ammar och hur väl barnet tömmer bröstet, som reglerar mjölkproduktionen. Barnet är bästa pumpen och i regel räcker det utmärkt med att man ammar - hellre amma oftare än att amma lite mer sällan och sedan pumpa. Tycker du att det känns som om det finns massor kvar, exempelvis på morgonen, så kan du ju pröva att pumpa ur också. 
  • Alla barn ökar på sitt matintag, så det är inget konstigt med att du behöver amma lite mer under en period. De flesta kan tänka sig att amma tätt under 3-4 dagar . Tycker man att det är jobbigt att fortsätta, och det verkar behövas, kan man ta någon dags "vanlig" amning - och ge ur frysen eller annat, om man vill i tillägg om det behövs. Sedan kan man kanske tänka sig att intensivamma några dagar igen! Det fungerar!

Lycka till!

Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg