Get Adobe Flash player

Hej!
Jag har en son på snart 13 månader. Jag har endast ammat på morgonen de senaste veckorna, men har nu slutat helt idag. Hur ska man göra för att brösten inte ska ömma och spänna för mycket, eller gör de alltid det när man slutat amma? Kan man trycka ut lite mjölk, för att få bort spänningarna, eller ska man lida igenom det? Hur länge gör det ont? Har Ni några bra tips? När kan man börja använda BH med bygel igen? Om man får mjölkstockning, vad gör man då?

Jag har letat efter en sorts "mall" för hur man gör när man ska sluta amma, men har inte hittat några tips någonstans! Jag hoppas på snabb hjälp av Er!
Tack på förhand, Marie

  • MIA: HEJ! Då man slutar amma är det alltid enklast att trappa ned amningen i långsam takt. Det är mest skonsamt för brösten och fungerar oftast bäst för barnet också. Till slut blir det dock en amning som blir "den sista"..... 
  • En del mammor ammar mycket oregelbundet i slutet - så att de kanske inte ammar ens varje morgon, utan varannan..... men bröstspänningar blir det nästan alltid ändå mer eller mindre när man slutar.... Då den bildade mjölken inte töms ut känns brösten efter ett tag spända. Det ger signaler om "stopp" i mjölkproduktionen, och det är ju precis vad man vill...... så lite bröstspänning får man räkna med..... MEN blir det mycket jobbigt och spänt, kanske smärtsamt kan man mjölka ur lite lite..... helst bara så lite att spänningen släpper och det känns uthärdligt igen. Principen är så lite som möjligt med så långa intervaller som möjligt - och vad det innebär är beroende av hur mycket och hur ofta man ammat (eller hunnit trappa ned till)
  • Var lite uppmärksam på rodnad och feber - och symtom på ordentlig mjölkstockning - i så fall bör du mjölka ur lite mer, för att häva mjölkstockningen och få området att bli ok, innan du fortsätter nedtrappningen. Spänningarna brukar vara värst den första veckan.
    Man kan ta Panodil eller Ipren för att minska smärtan ...... Den mjölk som till slut "blir kvar" absorberas av kroppen. Man kan dock mjölka fram droppar av mjölk länge sedan man slutat amma - flera månader..... Så känner man att man ångrar sig, så kan man lätt börja igen - om barnet är med på det förstås..... :)

    Lycka till!
    Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, IBCLC och mor till 4


TACK TACK TACK!
Det kändes skönt att få ditt svar. Det känns som om jag har tänkt rätt. Brösten känns fortfarande ömma, och jag trycker endast ut lite grann om det känns outhärdligt. Det här borde Ni skriva ned och ha på Er hemsida! Det är säkert fler som undrar hur man gör med den allra sista amningen!

TACK än en gång,
Med vänlig hälsning
Stina