Get Adobe Flash player

Jag har en dotter som är 14 månader. Jag ammar henne på kvällar och nätter fortfarande för det är det enda sättet att få henne att somna, (på dagen bär jag henne i bärsele för att få henne att sova middag). Detta börjar bli väldigt jobbigt och situationen är snart ohållbar.

Jag vill inte sluta amma henne rakt av, för när jag slutade amma henne på dagarna (p.g.a. en penicillinkur) var hon helt otröstlig. Det var fruktansvärt att veta att jag tog ifrån henne något som betydde trygghet och närhet för henne, och hon förstod ju inte varför. Dessutom tar hon inte napp, så hon har inget annat att suga på. Jag har försökt med ett vällingmål på flaska innan hon ska sova middag, men det fungerar inte. Vatten i nappflaska på natten funkar inte och inte heller någon snuttefilt eller liknande.

Distriktssköterskan säger att det inte finns något annat sätt än att lägga av och ta några jobbiga nätter, men det vill jag inte tro på. Det måste finnas ett sätt som man kan sluta amma på som hon inte behöver uppleva så traumatiskt, för det är ingen som helst tvekan om att hon upplevde det just så förra gången. Min dotter sover hos mig i sängen och jag ammar henne liggande. Har du något tips? Vore oerhört tacksam för hjälp.
Vänliga Hälsningar
M

  • MIA: HEJ! Jag har inga "säkra knep".....hur man slutar amma beror på barnets ålder, varför man slutar, vad som passar just denna mamma och hennes barn... Mitt intryck är att barn som fortsatt amma så här pass länge (?) kan ha svårt att sluta just nu. Kring 1-1,5 år händer mycket i utvecklingen och mamma är stället där man tankar trygghet och närhet. Det som jag tycker låter jobbigast är att du måste bära henne för att hon ska kunna somna! (inget ovanligt - jag hade en sådan liten 13 mån kille hemma förra helgen...)

  • Där skulle jag försöka ändra vanan. Kanske pröva att busa en stund och rasa ut orken....sedan ett kort varmt bad, för att slappna av, en saga eller smek på ryggen eller fotmassage eller en stund med lugn musik eller en vaggsång som du sjunger själv. Sedan i säng. Kanske får du ligga bredvid om det inte alls är så att hon är van att somna liggande? eller är det så du gör ?

  • Annars är mitt råd - erbjud bara bröstet när du inte kan avleda henne till något annat. Eftersom du inte ammar henne på dagen kanske det redan finns något du gör eller säger om hon visar att hon vill på dagen?

  • Blir du "galen" av att amma på natten och inte kan tänka dig att låta det ebba ut av sig själv finns nog inget annat sätt än att låta pappa eller någon annan, för henne trygg person, sköta nattning och vakenstunderna på natten, i linje med vad din BVC-sköterska föreslagit. Självklart kommer hon att protestera - hon kommer att sakna sin goa mamma som hon är van att möta på natten! Men pappa/annan kan säkert finna sitt sätt att få henne lugn och till sist kommer de säkert på ett eget sätt att somna......Detta är inte vad jag skulle se som ett förstahandsval, men kan vara ett alternativ om det inte går att avveckla nattamningen i samspel med barnet

  • Alla barn slutar....du kan säga "nej inte nu" när det känns olämpligt - du säger kanske något liknande dagtid?

Skriv gärna igen - om du har synpunkter på det jag skrivit eller om du undrar över något...
Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare och mor till 4

Tack så mycket för hjälpen, det var ovärderligt. Tänk att det finns människor som du!