Get Adobe Flash player

Jag undrar när barnen slutar äta nattmålet, rent fysiologiskt. Finns det några knep att ta till när det väl är det dags? Min lilla Sara som är fem veckor har gått upp drygt ett kilo sedan födseln och hon äter ungefär var tredje timme, även på natten.
Mvh Karin

 • Hej Karin!
  Du ställer en fråga som det inte finns något klart svar på. Det finns nämligen ingen speciell tid när barnet slutar med nattmål utan är lika individuellt som allt annat! 
 • Ett barn som behöver tanka trygghet, sugbehov, bröstmjölk osv slutar med det när det är redo själv och det går inte att säga någon ungefärlig gräns.
 • Förr i tiden såg man nattamning mer som ett problem, men nu när man gör det så enkelt för sig som möjligt med barnet i sängen så blir man ju inte lika trött på natten. Amning är ju inte bara mat utan även tröst, trygghet, sugbehov mm. Det är bra om du också försöker utnyttja tiderna under dagen när Sara sover och lägga dig själv en stund också! När man får barn så får man oftast anpassa dygnsrytmen efter barnet.... tvärtom går inte.....
 • Om du blir mycket trött är det bra om du funderar över vad som är dina "måsten" och låter det andra vara när det gäller hemmet. T.ex om du tycker att det är nödvändigt att bädda sängen varje dag, hur ofta måste du dammsuga, kan det vara lite mer saker framme just under denna tiden?
 • Den här tiden är såkort, njut av den, unna dig det och unna dig att gå ned i varv ......
 • Något som man inte talar om så mycket är att det är BRA att amma på natten eftersom det bildas mycket mer av det mjölkbildande hormonet prolaktin då än på dagen. 
 • Amning är också ett mycket bra preventivmedel eftersom det gör att mensen dröjer. Läs mer på vår sida om "Amning som preventivmetod" - LAM
 • Förr i tiden tror jag att man hade en ungefärlig gräns men nu när man inte bara ser amningen som mat utan ser hela bilden så har man inga tidsperspektiv på det.

  Jag hoppas du är nöjd med det "oklara" svaret!
  Lycka till med Sara och hör gärna av dig igen.