Get Adobe Flash player

Jag är höggravid, med beräknat förlossningsdatum om 2 veckor och är efter möte med barnmorskan idag orolig. Redan första gången jag var på MVC och träffade min barnmorska så frågade jag hur det skulle fungera med amningen när man har indragna bröstvårtor. Hon svarade att det naturligtvis inte är säkert att det kommer fungera, men att det oftast gör det. Efter det så har jag inte funderat så mycket mer på det där. När jag träffade henne idag frågade hon hur det har gått med mina bröstvårtor, dvs. om de har "dykt upp" eller inte och om det kommer vätska från brösten. De är fortfarande inte dykt upp och det har inte hittills kommit någon vätska svarade jag och jag upplevde henne som mycket kritisk till att jag ska kunna amma. Även om hon inte sa det rakt ut...

 • MIA: Många kvinnor med indragna bröstvårtor oroar sig för hur det ska gå med amningen.... Bröstvårtan spelar inte alls så stor roll som många tror! Den kan hjälpa barnet att lokalisera sig rätt och att få stort och bra tag och att känna den inne i gommen stimulerar suginstinkten MEN :
  Du kan hjälpa barnet så att det kommer på rätt plats med munnen och många barn suger UTMÄRKT på bröstet utan att det finns så mkt till utstickande bröstvårta. Det är viktigt för ALLA barn att få in betydligt mer än vårtan i munnen, för att få i sig mat och för att stimulera och tömma bröstet riktigt. Oroa dig inte - med många barn är det INGET problem alls - de suger fint från första stund!

Efter detta så har tankarna gått runt i huvudet och jag har själv blivit mycket tveksam till att det kommer att gå. När jag blev gravid så började brösten ömma och svälla direkt och om man jämför med hur jag ser ut i normala fall så är jag en riktig tutt-fia nu. Men hennes frågor om förändring och vätska gjorde mig orolig - minst sagt.

 • MIA: ALLA får råmjölk - men långt ifrån alla ser någon! En del kvinnor ser att det kommer vätska under senare delen av graviditeten, andra ser ingenting, inte dagarna efter förlossningen heller. Klart att det kan vara skönt att ha sett några droppar råmjölk, men att INTE ha sett det är helt normalt och säger ingenting om kommande produktion. Råmjölken finns på plats för ditt barn, var så säker! OM barnet skulle ha svårt att suga eller inte få tillfälle just då det är "suglystet" kan du handmjölka (OBS: HANDmjölka inte pumpa) för att få fram några av de värdefulla dropparna, att ge på sked till ditt barn. DROPPAR! Det tar en stund, kräver viss teknik, som de säkert kan visa dig på sjukhuset, och det kommer droppvis! Ingen stor mängd i början alltså! Då barnet suger med rätt teknik får det i sig av råmjölken! Successivt övergår sedan råmjölken i mogen mjölk, vilken brukar rinna till i större mängd efter 3-4 dagar. Att låta barnet ligga LÄNGE hud mot hud stimulerar barnets suginstinkt, väcker rootingreflexen och barnet söker, hackar, pickar och gapar och tar tag i bröstet. Pressa inte bakhuvudet mot bröstet, men håll handen mellan barnets skulderblad, så att du kan föra det mot ditt bröst, då det gapar stort.

Jag vet att det inte är hela världen om det inte går att amma och att massor av barn får ersättning, men jag vill ju naturligtvis helst amma. Sedan läste jag dessutom för en stund sedan en fråga om indragna bröstvårtor på er hemsida. Den tjejen hade indragna bröstvårtor, men att de kom fram när hon frös etc. Om hon var orolig vad ska då jag vara som aldrig har sett röken av några bröstvårtor?

 • MIA: OM det blir problem, som trots mycken hudkontakt, handmjölkning (att smaka på dropparna kan få barnet än mer motiverat) det ändå inte går att få barnet att ta ett bra tag om bröstet (du kan även försöka "forma till"/platta till" bröstet, ungefär som man gör då man äter en hamburgare - du plattar till för att nå om den med munnen - så kan du göra med ditt bröst för att underlätta att barnet får ett stort tag om bröstet - behövs ingen vårta till det! Ha fingrarna ca 3-4 cm från din (indragna) bröstvårta, så de inte stör barnets tag. Känner barnet fingrarna vid sina läppar brukar de ta ett mindre tag......
  Fungerar inte det heller kan du amma med amningsnapp, men börja inte med det innan den mogna mjölken kommit igång. Det är värt att försöka utan napp några dagar. Det finns amningsnappar av olika storlek och med skölden utskuren så att barnets näsa ligger mot ditt bröst, inte mot en plastkant...... Medela har en sådan. Den är tunnare än ESSKAs napp, som Apoteket säljer och finns i 2 storlekar. Det finns även fler märken - se i välsorterade barnvagnsaffärer.

Vad tror ni om mina möjligheter att kunna amma?

 • MIA: BRA! Det finns ju "omvägar" att gå - via handmjölkning, för att stimulera mjölkproduktionen, om barnet inte suger i början - och med amningsnapp, om ni inte får till det de första dagarna.......
  När du sedan känner att det fungerar ganska bra kan du ta bort nappen efter en stunds ammande. Då är bebin "inne på" att suga, är inte jättehungrig, och kanske har till och med en liten bröstknopp tittat fram en liten bit. (men det är inte nödvändigt för att det ska gå att amma!!!)
  Då barnet är större klarar det bättre och bättre att hålla kvar bröstet i munnen och du kanske kan ta bort nappen....Kanske är det "bara" med amningsnapp som det fungerar, men det är inte fy skam. Tänk på att försöka bibehålla en aktiv rootingreflex hos barnet. Dvs. att barnet får känna nappen vid sin mun så att barnet aktivt söker , gapar och TAR nappen - precis så som barnet måste göra med bröstet. Stoppar du bara in nappen i munnen på barnet, kommer barnet att bli förtvivlat då du erbjuder bröstet - som ju inte går att stoppa in i munnen! Alla barn måste TA bröstet!

Är det vanligt att bröstvårtorna "dyker" upp så här sent i graviditeten eller efter förlossningen?

 • MIA: Nej, men då barnet sugit en tid är det vanligt att de töjs fram - eller om mamman pumpar - det gör en del - pumpar en kort stund och då bröstvårtan tittar fram litet, lägger de barnet till bröstet. Då barnet suger stannar vårtan och bröstet kvar i munnen.

Är avsaknad av vätska ett tecken på att det inte kommer att gå att amma?

 • MIA: NEJ!

Finns det något som jag kunde ha gjort (bra att veta till nästa gång)/kan göra för att påverka?

 • MIA: Det finns något som heter Niplette, som är en liten sugkopp som man kan sätt på bröstet för att dra ut vårtan. Man kan även använda den innan den mogna mjölken kommit igång - men de är svindyra och du kan lika gärna använda en pump innan du ammar.......
 • Lycka till! Oroa dig inte - kanske får du en riktig liten "sugkopp" till bebi! Om inte - så kommer du runt det med!
  Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg och mor till 4