Get Adobe Flash player

Hej, jag har tvillingflickor som nu är 10 månader. Jag har ammat dem sedan de föddes och introducerade ersättning vid sex månader och började även med smakportioner. De äter halvbra, men jag ammar fortfarande ca 6 gånger per dygn (om de inte har oroliga nätter och vill amma mer). Jag trivs med att amma. Jag tycker det är härligt att låta dem somna vid mina bröst när vi sover förmiddag och eftermiddag. På kvällen somnar de vid amning och sover sedan några timmar i egen säng för att sedan sova med mig när jag går och lägger mig.

Min BVCsköterska tycker dock att jag borde få bort snuttandet, som hon säger, så att jag bara ammar morgon och kväll. De bör lära sig sova själva enligt henne. Jag håller inte med utan förstår inte riktigt varför. De är ju så små, de hinner väl lära sig allt sådant så småningom i sin takt. Nu blir de helt överlyckliga när jag lägger till dem till bröstet och somnar oftast utan problem. Gör jag fel? Ammar jag dem för mycket?
Det hela känns ganska knäckande, det borde kännas som om jag gör något bra, men det ger mig dåligt samvete.
Tacksam för svar.

Vänliga hälsningar
Karin

 • MIA: HEJ Karin!
  Grattis till två små goa töser - det lyser i ditt brev att ni har det bra ihop och det är verkligen härligt att höra! Det är ganska vanligt att barn vid 10 månaders ålder äter sådär halvbra... Att du ammar dem gör bara att de får i sig klart nyttig mat - fortsätt så.
 • Din BVC sköterska tycker det vore bättre om du bara ammade morgon och kväll - jag förstår inte varför och jag vet inte några vetenskapliga undersökningar som skulle visa att detta är bättre ur någon aspekt (i så fall vilken?). Däremot finns det forskning som stöder fri amning och amning i 2 år eller mer OCH om man ser till hur naturfolk ammar så är det INTE vid strikta klockslag (naturen är ofta så väldigt mycket bättre konstruerad än vi ännu till fullo förstått ....) Som tvillingmamma har man ofta god struktur ändå, för att få dagarna att fungera - att du kan amma ganska fritt och ge dina flickor närheten vid amningen kanske t.o.m. är särskilt bra för tvillingar, som ju på ett annat sätt än singelbarn måste dela mamma och pappa med ett jämngammalt syskon med väldigt lika behov som barnet själv har.
 • DU trivs med tillvaron och har inga behov av att amma på annat sätt. När det gäller sovvanor är det en väldigt västerländsk sedvänja (?) att barn ska sova ensamma. Jag vet ingen forskning som visar att det är bättre ur någon aspekt heller - kanske vet din barnsjuksköterska det? Det är nog helt enkelt ganska avhängigt kultur och värdegrunder tror jag.

  Däremot vet jag att man i stora delar av världen sover tätt med sina barn under många år. MÅNGA gör det faktiskt här i Sverige också, troligen fler än man tror (i "smyg"), eftersom det inte alltid talas högt om det, din barnsjuksköterska är inte ensam om att råda föräldrar att vänja barnen vid att sova ensamma.

  Jag tycker själv att det är konstigt att det är helt legitimt att dela säng efter sådär 25 års ålder (med sin make/maka) men små barn ska vara självständiga och sova ensamma!

  Mina tvillingflickor sov påtagligt mycket längre (bättre) om de hade en kropp bredvid sig - det kunde vara tvillingsyrran, mamma, pappa eller något av de andra syskonen......

 • MÅNGA vuxna sover bäst när de har sin man/kvinna i sängen bredvid. Om du eller din man tycker det är jobbigt att ha barnen i sängen tycker jag det finns skäl att ändra på saken - annars inte. Jo - om ni märker att barnen sover bättre ensamma....(Ett av våra barn blev med tiden ensamsovare - halva natten - hon ville under en period gärna somna ensam, men kom sedan under natten till vår gemensamma säng.. - så visst kan människor vara olika - även små människor är individer!)
 • DU ska ta hand om dina barn så som DU tycker är bra!
  Särskilt skönt för både dig som tvillingmamma och för dina barn att kunna ge och få så mycken närhet! När det gäller bröstmjölkens goda egenskaper är det odiskutabelt - ALL forskning talar om fördelarna! 
 • Jag tycker du verkar vara en klok och harmonisk tvillingmamma - man skulle kunna framhålla att amningen hjälper dig att vara det - under amningen produceras ju mycket oxytocin, som bl.a. är lugnande och rogivande! Fortsätt ta hand om dina barn på ditt sätt! Du behöver inte redogöra för hur ofta du ammar - inte heller var barnen sover - om det gör att besöken på BVC blir olustiga.
 • Det finns ett litet häfte som heter "Vad är naturligt för ditt barn" av Tomas Ljungberg, som är läkare och etolog - kanske kan det ge dig lite argument att använda mot dem som vill ändra ditt sätt att ta hand om dina barn. 
 • På m-ammalistan kan du diskutera med andra mammor om amning och sovvanor, bl.a. vet jag att det finns några erfarna ammande mammor med där. På vår sida under "Föreningsinfo" och "E-postlistor" får du vägledning till m-ammalistan.

  Lycka till!
  Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg och mor till 4

Hej igen
Jag mailade för ett tag sedan om mina tvillingar och amning och fick ett jättehärligt mail tillbaka som sporrade mig jättemycket. Nu har jag ytterligare några frågor efter ett samtal med min BVC-sköterska som, som vanligt fick amning att kännas som ett problem, inte något härligt som det ju faktiskt är.

Mina tjejer har hunnit bli ett år och äter ganska bra på eftermiddagen av "vanlig" mat men på förmiddagarna är de inte så hungriga eftersom de slurkar på mig om natten när vi sover. De vaknar några gånger på kvällen och vill kolla att jag finns där och då gör jag det. Min undran var hur det kommer att gå längre fram. Min förhoppning var att det skulle lösa sig naturligt. De växer och blir större och äter mer och mer riktig mat och slutar sedan amma.

Min BVC-sköterska sa att nu är de så stora att det är jag som måste bestämma mig för att sluta och sedan ta några jobbiga nätter med barnen? Min tanke var att fortsätta amma även om det innebär att de är ett par år och bara ammar på kvällen eller natten (eftersom de ska börja på dagis nästa höst) Måste jag ta en strid med tjejerna eller kan det gå att lösa på naturlig väg. Kan jag lugnt amma vidare och i alla fall se om det inte löser sig. Jag vill inte beröva dem någonting som för både dem och mig känns så härligt. Jag blir förvirrad och osäker, du kanske vet lite hur man kan göra?

Vänliga hälsningar
Karin

 • MIA: Så roligt att höra att du kände dig peppad! Din BVC-sköterskas synpunkter är dessvärre inte alls ovanliga! Jag undrar vems problemet är - ditt eller hennes?
  Jag menar - du har det bra med dina barn, de växer och mår bra och DU har inga problem med att du ammar dem! Jag är övertygad att det kommer att lösa sig på naturlig väg - de äter ju vanlig mat - du kommer kanske att börja jobba och då kommer de att äta annat under tiden du är borta! Att du sedan ammar hemma ger förutom näring och styrka till deras immunförsvar (OBS = vetenskapligt bevisat - även att det blir bättre ju längre man ammar) även en trygg och mysig stund tillsammans med mamma - som jag skrev förra gången kanske t.o.m. detta är särskilt bra för tvillingar som ju måste dela mammakontakten med en annan jämnårig. Amningsstunden ger ju en särkskild närhet. 
 • Varför ta några jobbiga nätter med barnen? Barnen mår ju bra! 
 • En annan strategi vore kanske att be din BVC-sköterska hjälpa dig att följa WHOs rekommendationer - att amma 2 år eller längre - hur tycker hon då att man ska lägga upp amningen? Eller tycker hon att WHO har fel? Lyssna till din egen intuition - du verkar ha det så bra med dina barn!

  Det är MÅNGA kvinnor som vill amma längre än vad man tycker om på många BVC (alla säger dock inte likadant) Jag känner till en tvillingmamma som ammar sina 3-åringar - ska höra om hon har e-post så ni kan "träffas". Det är alltid skönt att höra med människor som har liknande inställning... Du har egentligen inga problem alls - det har din BVC-sköterska däremot. Självklart har du helt rätt i hur du gör med dina flickor!
  Lyckliga dem!
  Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg och mor till 4

Hemsidor om tvillingar/trillingar:
Riksföreningen Svenska Tvillingklubben 
Tvilling/Trillingföreningen
Breastfeeding and Attachment Parenting Twins