Get Adobe Flash player

Hej!
Jag fick tvillingar för 8 veckor sedan. När vi kom hem från BB var det 200g viktskillnad på flickorna och det har hållit i sig, de växer bra. Jag ammar dem nu 7 gånger per dygn. De har var sitt bröst. Nu börjar "den lilla" vilja ha mer mat och jag undrar om jag kan se brösten som separata, dvs. att hon får amma oftare på sitt bröst och det ger större mjölkproduktion i det bröstet eller måste jag amma "lika mycket" på båda för att öka mjölkproduktionen? Den stora har 5 + 4 timmar mellan målen på natten. Igår åt den lilla både före och efter syrrans mål, det fungerar bra men jag vill veta om detta räcker för ökad mjölkproduktion.

Tacksam för svar
Lisa (mamma), Stina och Elsa

 • MIA: HEJ!
  Grattis till dina tvillingflickor!
  Du kan se brösten som separata och amma flickorna individuellt - efter deras behov! Det kan vara bra att växla bröst ibland - en kan suga mer effektivt och därigenom stimulera brösten bättre. Enklast är då att byta en gång om dagen, s.k. datumamning. Udda dagar har lilla flickan höger bröst, jämna har hon vänstra..... På så sätt kan man ändå amma barnen lite efter deras egna önskemål..... om den ena inte suger så länge och blir hungrig/suglysten kort tid efter att man slutat amma, vet man att hennes sida inte "sugits ut" nyss (vilket lätt kan förvirra om man byter vid varje mål - som en del gör..)

 • Ett bröst kan också vara mer lättmjölkat eller fungera bättre ur mjölksynpunkt - då kan det vara bra att byta då och då. Det går också alldeles utmärkt att ha ett bröst per barn och hålla sig till det. För att generellt öka mjölkmängden kan det vara bra att under någon dag eller mer amma båda tätare... Men vill inte den större flickan detta eller om det inte passar dig, så amma bara den lilla tätare. Det är så olika vad som krävs för att komma upp i produktion. Ibland går det ganska lätt, ibland kräver det mer tid och större insats.

 • Dubbelamning spar tid, det ger också ett högre hormonpåslag och därmed bättre mjölkproduk-tion. Så ta tillfället att dubbelamma så ofta det går. Nattamning är också bra för att öka produktionen. Nattetid har man högre halter av prolaktin, som är det mjölkbildande hormonet. Har du en känsla av att stora flickan är en "bättre sugare" kan det vara bra att låta henne "amma upp" inte bara Sitt bröst utan även det andra. - genom att byta varannan dag eller några ggr under dagen - vad som passar dig.


  Hoppas du fått några tips.
  Skriv gärna igen och berätta hur det fungerar! eller om du undrar över något jag skrivit.
  Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådggivare i Göteborg och mor till 4 (varav ett par tvillingflickor)

Tack för dina erfarenheter och råd! De är ovärderliga...
Jag ammande varannan timme i ett dygn och nu verkar min lilla vara nöjd igen. De växer så det knakar och vi får mycket beröm på BVC. Jag provade att dubbelamma igen nu i helgen och det gick bra (fick ont överallt när de var små och jag var ovan så jag lade dubbelamningen på hyllan förut.)

Jag tycker mig dock behöva någon som hjälper mig lägga dem till rätta så det blir dubbelamning på helgen och "löpande band" (efter varandra) när jag är ensam med dem i veckorna. Mitt mål är att ha så fri amning som jag orkar med. De sover olika på natten nu är de ibland uppe i 5,5 timmar mellan målen och det känns som om jag skulle störa det om jag "sliter" upp den ena bara för att den andra just denna natten bara sov 4 timmar.
Det är så roligt mysigt att amma när allt flyter på, tack igen för dina råd
Kram Lisa