Get Adobe Flash player

Hej på Er!
Jag är en stolt mamma till tvillingarna Sara och Anton 10 veckor. Det fungerar halvskapligt att amma tycker jag. Anton kom igång ganska direkt men Sara var det värre med. Vi låg ju kvar tre veckor på sjukhuset och där fungerade det bra, men vi vägde ju innan och efter. När vi kom hem fick jag för mig att jag inte hade mjölk så det räckte, så jag började pumpa för att få ut det de skulle ha. Nu i efterhand har jag lärt mig dels att när man pumpar så kommer det ut mycket mindre än när barnen äter själv. Dels att de inte skall äta samma mängd mat vid varje mål utan det bestämmer barnet hur hungrig de är,

Men detta gjorde ju att jag slutade att amma och bara gav dem min pumpade mjölk på flaska. Nu har jag trimmat in dem så nu suger de igen men inte så det räcker. Vi får då ge tillägg och då kan jag inte pumpa för inget kommer och vi ger köpemjölk. Detta stressar mig oerhört eftersom det är ju inte lika bra med köpemjölk som min egen mjölk.

 • MIA: Visst kan ingenting överträffa din mjölk - MEN - de får ju din mjölk också och DET är det viktigaste - de får ALLT det goda med modersmjölk - dessutom ersättning så de inte får för lite mat..... (med god hygien och rent vatten - som vi har i Norden är det inte ohälsosamt)
  Man kan alltid öka sin mjölkproduktion - de flesta tvillingmammor är med om att ha perioder då de får amma intensivt och MÅNGA ger blandmat under en period - man kan få upp produktionen så man kan sluta med tillägg!

Idag kom tidningen "Vi föräldrar" och där stod att det kommer mindre mjölk om barnet/barnen har fel grepp. Min fråga är hur får man dem att ta rätt grepp. Anton öppnar knappt munnen utan liksom sätter munnen runt bröstvårtan och suger in vilket gör att han endast har bröstvårtan i munnen. Sara gapar stort men somnar alltid innan hon är klar. Men vissa dagar så äter hon en kvart och sedan är hon nöjd, så hon kan nog men dagsformen varierar. Anton däremot han kan äta timvis tror jag om inte jag stoppar det.

 • MIA: Svaret är "Aktiv rootingreflex".
  Se till att även Anton får hacka och picka ochsöka bröstet - han kommer att gapa mer och mer - får han för litet tag - börja om. Blir han hysteriskt ledsen får du kanske låta honom suga en stund för att sedan börja om......
  Tänk även på att då du själv ska dricka något, så höjer du hakan en aning för att svälja .(drick lite vatten ur ett glas så fårstår du hur jag menar)
  Barnen ska också höja hakan en aning för att kunna dricka effektivt! Pröva själv att dricka med din haka ned mot bröstet......
  Många små barn "krummar ihop" sig precis då de tar tag i bröstet - då kan man dra i fötterna åt rätt håll - så att vinkeln blir bättre. (man kan även känna att det gör mindre ont i bröstet på detta sätt).

Dubbelamning har fungerat med de har ofta en väldigt konstig ställning. Hur är det med värmen, jag tycker att de har svårare att amma när det är riktigt varmt ute som det har varit nu.

 • MIA: Varma barn somnar lättare - ha lite kläder på dem.
  Amma OFTA! De behöver vätska - som de får genom bröstmjölken (ingenting annat behövs) och de äter kanske mindre mängd vid varje tillfälle -så de behöver äta ofta av den anledningen också.
  Dubbelamning kräver en mer upprätt hållning, i regel, kuddar (kudde) så barnen ligger bra - extra viktigt titta till HUR de har sitt tag - har man två vid bröstet är det lätt att de glider lite tokigt...
  Klicka på "Om amning" och sedan på "Faktablad för utskrift" och sedan "Tvillingar" så får du en inspirationsskrift om tvillingamning. Där finns några tecknade bilder.

Så vad gör jag framförallt med Anton om vägrar att gapa ordentligt och hur ”farligt” är det att ge dem ett mål med tillägg om dagen.

 • MIA: Se om du inte kan få honom att "roota" mer - att aktivt söka upp bröstet och då du ser att han går sitt största gap DÅ för du honom mot bröstet. Om du ger flaska - låt hon om söka upp nappen på samma sätt - de vänjer lätt vid att något stoppas in i munnen - och tror att det är så man ska äta...... låt hon om gapa och TA flaskan - precis som bröstet, så blir det inte så storskillnad på bröst och flaska och risken att det krånglar vid bröstet mindre.
 • Det är inte farligt att ge tillägg. Men om du inte samtidigt försöker amma ofta (med 2-3 timmars mellanrum eller oftare) så får du inte större egen produktion.

Med hopp om en lösning på mina problem, detta är det enda problem jag känner att vi har med de är oerhört stressande för mig då jag gärna vill känna mig som en god mamma som kan förse mina barn med bröstmjölk men inte ta knäcken på mig själv med att sitta flera timmar varje gång. Vissa pass sitter vi och ammar i 4 timmar lagom till det är dags att äta igen. Det är väldigt positivt, när de har ätit sig mätta så väntar de alltid 4-5 timmar innan nästa gång.

 • MIA: Tänk så här - en MATstund bör inte ta mer än en timma (sammanlagt, om du både ammar och ger tillägg vid samma "måltid") En amning kan visst ta 2-3, 4 timmar - men då innehåller den en massa "närhetssug/gosesug/tankatrygghetssug".....osv.
  För att öka din produktion gäller det i princip att tömma brösten så väl och så ofta som möjligt. Amma - max en timma - paus (i -2 timmar) amma igen. Då får du fler hormonpåslag och bättre produktion.
  Se HUR barnen suger - först suger de - sug sug... paus - sug sug..paus - så kommer utdrivningsreflexen igång och de sväljer efter nästan varje sugtag.
  Efter en stund sväjer de efter 3-4-5 sugtag.....efter ytterligare amning sväljer de först efter 10-12-15 sugtag.......DÅ kan man betrakta det effektiva ätandet som avslutat.....(under förutsättning att du masserat under fotsulan/ i handflatan för att väcka en liten som råkat nästan somna......)
  Tag bort barnet - se om det kommer en rap? - Om barnet inte är nöjt - pröva lägga till igen. Suger han effektivt? Om inte tag bort.
  Missnöjd? otröstlig? Ge eventuellt lite tillägg MEN bara så lite att han vill suga igen efter 2-3 timmar! (då menar jag från det du började amma första gången till nästa gång du ammar - från amningsstart till amningsstart!)

  Skriv gärna igen om du undrar över något jag skrivit.
  Lycka till!

  Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg och mor till 4