Get Adobe Flash player

Hej!
Jag har bestämt mig för att sluta amma nu. Jag har haft mycket ångest från första dagen. Jag trodde inte jag skulle känna såhär. Varje gång jag känner så får jag ångest, varje gång jag ammar har jag ångest... jag orkar inte.
Min dotter är 3 mån. Jag ger ersättning hälften och ammar hälften. Ammar på morgonen kl 8 och sedan kl 16 och sedan på natten. Kan jag göra så?
Ställer kroppen in sig på nattamningen? Hur trappar jag ner? Brösten blir ju så spända om jag skulle hoppa över något mål.

MVH
Förvirrad Sarah

 • MIA: Hej Sarah!
  DU skriver att du har ångest varje gång du ammar. Men att det fungerar fint för dig på natten. Stämmer det? Det går alldeles utmärkt att amma bara på natten, men kräver en liten inkörningsperiod, då din kropp ska förstå att det är så den ska fungera.
 • Det är jättebra om din lilla dotter kan få din bröstmjölk och du kan slippa känna ångest. Trappa långsamt ned de amningstillfällen du inte vill behålla. Antingen genom att ge nästan fullt mål i flaska och sedan amma som "efterrätt" - för att inte helt slopa ett helt mål med en gång. Det är lättare för kroppen att hänga med då - eller genom att du handmjölkar eller pumpar ut lite varje gång dina bröst blir mkt spända. Den mjölken kan du ju ge din flicka i flaska!
 • Succesivt kommer kroppen att ställa in sig. Ett tips för att kunna blanda bröst o flaska utan problem är att du ALLTID stimulerar rootingreflexen vid flaskmatning. Så att din flicka känner nappen mot sina läppar och aktivt gapar och TAR nappen, precis som hon gör då du ammar! Barnet måste ju aktivt ta bröstet, medan flasknappen är lätt att stoppa in i munnen. En del barn "glömmer" eller "blir lata" eller vad det än beror på, de slutar TA bröstet efter en tids flaskmatning. De gapar som fågelungar och väntar att bröstet ska komma in i munnen som flaskan gör. För att undvika detta är det alltså bra om hon får göra ungefär samma sak antingen du matar med flaska eller ger bröstet. Kanske kommer det att fungera bättre för dig att amma "småslurkar" eller "mellanmål" på dagen om du slipper pressen att du MÅSTE amma .......?
 • Att förstå vad din ångest beror på kan kanske hjälpa dig att hantera amningen. Hör den ihop med att du tror hon får för lite näring eller andra krav eller vad.....?
 • Du behöver inte alls svara mig, men jag tänker att det kan vara bra för dig att själv bli klar över VAD som gör dagamningen så jobbig för dig. Läs gärna om HOBBYAMNING, du hittar det lättast genom att klicka på "Här får du hjälp" och sedan "Läs svar på frågor som andra mammor skrivit till oss om" och bläddra ned till "Hobbyamning". Det går att amma på nästan alla upptänkliga sätt!
  Jag har träffat mammor som ammar varannan vecka t.om. Det viktiga är att du hittar en rytm och ett sätt som passar DIG!


  Lycka till!
  Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, IBCLC och mor till 4

  Hejsan!
  Tack för ditt stöd. Jag har börjat trappa ned men har inte ångesten längre! så skönt! Vet inte hur den försvann. Tror jag behövde tänka igenom det själv. Ammar 2 ggr/dag och sen på natten. Funkar kanon. Märker dock att mjölken sinar mer o mer o vill inte det riktigt. Knepigt? Kan jag då pumpa/amma lite så kommer den igen?

  Sarah

 • MIA: Hej!
  En del kvinnor behöver amma lite oftare för att ha den produktion de vill, andra kan amma ganska sällan, men har ändå en "god produktion" (hur mkt man "behöver" varierar ju också förstås) Tycker du att det verkar bli lite för lite mjölk kan du självklart amma eller pumpa för att öka produktionen. Om det inte ökar din olust/ångest så är amning att föredra, då ingen pump på marknaden är så effektiv som barnet när det gäller att stimulera och tömma brösten. Kanske kan du öka amningstillfällena utan att din ångest ökar?
  Du känner var gränserna går - och man kan amma i alla möjliga varianter!
  Som sagt - hitta DIN balans! Det som är jobbigt i början med ett litet barn kanske inte alls känns jobbigt om några veckor! Många tycker att det är först efter 3-4 mån som amningen "flyter på" och fungerar smidigt.....

  Lycka till!
  Hälsningar Mia


  Tackar för ditt stöd! 
  Betyder väldigt mycket för mig! Jag ammar nu mer än innan och utan ångest!`? Helt otroligt. Vill inte sluta amma längre... verkar lite knepigt va? Men allt känns som du sa bättre nu. Och det har ju gått 3 1/2 månad. Ammar Alice ca 3 ggr på dagen nu o sen kvällen ger jag ersättning en gång och ammar resten! Så ersättning en gång om dan bara! Stolt och nöjd! Tack än än gång för ditt stöd. Du är kanon!

  Mvh
  Glad Sarah

 • Hej!
  Så SKÖNT att du hittat en väg som passar dig! Du har säkert nyckeln till varför du nu inte längre känner att du vill sluta. Kanske kan det höra ihop med krav o stress....... som är amningens värsta fiender !?
  Det allra viktigaste är att du kan må bra! Då orkar du vara den mamma du vill vara!
  Men VISST är det toppen att du kan amma - det är det allra bästa - om det fungerar... Du ska verkligen vara STOLT o NÖJD över dig själv! och passa på att NJUTA också!

  KRAM
  Mia