Get Adobe Flash player

Hej.
Jag har en dotter som är 2 veckor som jag ammar än så länge, ger tillägg mitt på dagen och på kvällen. Dessutom har jag tvillingpojkar på 4 år som jag ammade i tre veckor och gav tillägg. Det knäckte mig totalt och det var en befrielse att sluta amma! Nu funderar jag på att även låta dottern växa upp på bröstmjölksersättning. Hon kräver att ammas ofta och är orolig. Kanske skulle jag kunna få igång en fullgod amning för henne men jag orkar inte. Dessutom kräver ju mina pojkar också uppmärksamhet och det är inte lätt när jag har henne klistrad på mig för jämnan. Det tar nästan en timme att amma henne varje gång och sedan dröjer det inte länge förrän det är dags igen. Jag vill gärna sluta amma, men behöver stöd i detta och hjälp med hur jag ska ge henne ersättning. Kan jag ge henne med 4 timmars mellanrum? Kan jag amma på natten bara? Hur ska jag göra för att inte få mjölkstockning? Ja, jag behöver stöd och jag känner inte att jag kan prata med sköterskan på BVC om det. "Kemin" stämmer inte riktigt där.
Jag är lite villrådig.

mvh
Kerstin

 • MIA: HEJ!
  Grattis till en liten fin skara barn! Jag har också tvillingar, så det känns alltid lite extra kul att prata med en tvillingmamma.... :)
  Jag hade för ett par år sedan kontakt med ca 50 tvillingmammor för att höra hur amningen fungerat för dem. En mamma svarade på ett så härligt sätt - och jag kom att tänka på henne, trots att du nu inte ammar två. Hon tyckte, precis som du, att amningen av två barn inte fungerade så bra, utan mest var stressande. Barnen blev inte mätta och hon ammade och ammade och barnen var trots det ledsna och hon var ledsen. - Hon lade ned amningen.
  MEN hon fortsatte att - som hon kallade det - "hobbyamma". Hon ammade när barnen var mätta och lugna, då hon hade lust och barnen hade lust med en mysstund i soffan framför TV:n eller sängen.....Hon släppte alla krav på tidsintervaller, amningslängd och mängd...... Barnen fick mat (= tillägg,) men hon ammade dem - när det passade. Det blev faktiskt så att hon ammade mer och mer, men bara på det sätt som hon själv tyckte var bra!
 • Jag tror att "hobbyamning" är något som kan passa många mammor och barn. Man ammar - med allt det som är bra med detta - bröstmjölken ger ju antikroppar och innehåller speciella ämnen som triggar igång barnets eget immunsystem. Det ger skydd mor infektioner, är skonsamt mot barnets tarmar och innehåller ämnen som är bra för hjärnan, kärlen osv.... för många kvinnor kan det också vara en sorg att sluta amma... Om man hobbyammar får man både och - amning och allt det som är bra med det - och tillägg - och det man tycker är bra med det..... Det kan för din del innebära att du ammar mest nattetid, eller att du ammar som förrätt eller efterrätt eller morgon, middag, kväll .....eller hur det nu blir bäst för er!
 • Ena dagen måste inte vara helt lik den andra. Är du ute och reser kan det bli både mer eller mindre - vad som är mest praktiskt. Mjölkstockning är inget man måste få för att man trappar ned amningen. Det är så olika hur man reagerar. Långsam nedtrappning är alltid att rekommendera.Tänk på att vara uppmärksam på om det finns knölar kvar efter amning (inte bara lite svullna mjölkkörtlar - det har man ju ofta i början när man ammar) eller om det spränger av överfyllnad i brösten eller om det börjar bli rött på huden, då måste du lätta på trycket och låta tösen suga - barnet är bättre på att tömma än någon pump på marknaden... för att undvika "tuttförvirring" kan du försöka tänka på att låta henne TA nappflaskan på samma sätt som hon tar bröstet. Dvs du låter henne känna nappen mot sin läpp så att hon gör sig redo och gapar och tar nappen. Du kan ju aldrig sticka in bröstet i munnen på henne, som en napp - försök göra samma sak med nappen som med bröstet, och ha korken hårt åtskruvad så hon får suga för att få i sig från flaskan - så blir inte skillnaden mellan flaska och bröst så stor.
 • Dock - Hon är ännu så liten - det behöver inte alls bli samma jobb med amningen som då du hade två (som är dina första barn dessutom) för varje vecka blir hon bättre på att suga och i regel kortas amningstiden av efter hand som barnet suger mer effektivt. Du behöver aldrig ha med pulver och vatten och du behöver inte ta tid att handla eller diska.... bröstet finns där alltid.... Kanske är det "gamla minnen" av amningen som gör sig gällande? Det är verkligen en helt annan sak med "bara" en - jag säger inte att det alltid är lätt, men kanske ska du ge dig och din dotter ett par tre veckor till och se hur det verkar?
  Om det inte känns bra - hobbyamma - på det sätt som passar ER!
  Det är ju Ni som ska fungera ihop.


  Du är säkert väl medveten om alla amningens fördelar - tag vara på dem - och reducera det du tycker är mest negativt!
  Hoppas du finner en bra balans - det måste inte vara antingen eller - det kan vara både och!
  OCH - känner du att det inte fungerar med hobbyamning (varken med mer eller med mindre amning) för dig- då vet du det och kan sluta helt, för då vet du att det är det bästa för er!

  Lycka till
  Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg och mor till 4 (ett tvillingpar)

   

Hej Mia,
Tack för att Du svarade så fort. Jag tog ditt råd och har nu hobbyammat i snart tre månader. Fick börja med mjölkfri kost p.g.a att hon fick ont i magen, men det är det värt. Nu ammas hon inte lika mycket längre och snart är det nog slut på det, men det har fungerat bra hela tiden. Hon har fått sina mål på flaska och fått lite mellanmål och tröst vid bröstet.
Tack för att Ni finns.
Kerstin