Get Adobe Flash player

Hej,
Jag fick reda på av BB-support på Huddinge att jag har Raynauds dvs. att ena bröstvårtan fryser mycket lätt och blir vit efter amning och om jag inte passar mig så hinner den bli kall innan min lilla flicka ska börja amma med påföljden att det gör otroligt ont i bröstvårtan vid amningsstart.

  • MIA: Ibland får man liknande symtom av bakterier eller svamp. En överretning i cellerna gör att kärlen drar ihop sig. Lösningen är främst då att behandla orsaken - så går kärlkrampen så småningom över. Har du haft ont innan du fick besvär av denna art? Kan du ha haft bakterie eller svampinfektion?

Du kanske kan maila mig mer info och ev. tips på hur hantera denna situation. Amningen har periodvis varit pest och pina pga. detta. Mitt barn är 3 veckor idag.
Så här ser en dag ut ungefär:
- Ammar 2 ggr per natt, en-två tuttar, dagtid är det 1-3 timmar mellan amningar, 2-4 tuttar ibland fler portioner. Ammar minst 15 minuter på första tutten i varje mål och är amningen mer än 20 minuter är Lisa ofta nöjd med en portion. kan bli 30-35 minuter också. Ammar oftast 2 ggr i följd på samma bröst för att få den feta mjölken. Ammar bekvämt och bra på vänster bröst. Misstänker mjölkstockning på höger (mitt obekväma bröst) och har därför sedan ett par dagar ammat i "backhand" ställning (tvillingamning), känns bättre, dessutom är det lättare att se att Lisa får bra grepp. Har en uppblåsbar amningskudde som känns bra.

  • MIA: låter som en bra strategi att amma med barnet under armhålan - särskilt om det är lättare att hon får bra tag. Samma bröst två ggr i rad är också bra för att nå mer av den fetare mjölken, om det går kort tid mellan amningarna.

För övrigt - jag värmer brösten, kör med fleece-BH dygnet runt + "grytlappar" från Apoteket. Värmer vårtan innan amning och pumpar fram lite mjölk. Värmer vårtan snabbt efter amning också och väntar med att pumpa fram mjölk för "smörjning".

  • MIA: En annan behandling, som du behöver hjälp med i så fall, kan vara att använda TENS. Man fäster små ansiktselektrodplattor på huden utanför vårtgården - det kan öka blodgenomströmningen och därmed minska smärta. Har aldrig själv prövat på bröstet, men talat med sjukgymnast o TENSexpert om det. Det finns studier där man visat att TENS hjälper vid Raynauds på fingrar o tår.
    Akupunktur borde också vara lämpligt. Finns någon riktigt kunnig akupunktör där du bor?
    Se först o främst i övrigt hemsidans råd! Att inte röka, vila och minska stress och att motionera är bra för ökad cirkulation! Lite tveksam till att "packa in" brösten allt för mkt. Men känner du själv att det är det enda som hjälper så är det rätt.. Tag hellre på en varm tröja för generell värme - så du inte fryser! än att vara "kall" på kroppen och jätteVARM på brösten. (värme o fukt kan gynna svampsporernas tillväxt) Ljumma tepåsar (svart vanligt te innehåller teofylin, som är kärlvidgande) på bröstvårtorna kan hjälpa.

Tack på förhand för svar,
Gerd

  • MIA: Hoppas du fåttt några tips som kan hjälpa dig. Skriv GÄRNA och berätta hur du gjort, vad som varit bra osv......... jättebra för mig att få veta - för att fylla på min "erfarenhetsbank"

    Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, IBCLC och mor till 4