Get Adobe Flash player

Hej
Jag skulle bli mycket glad om du kunde hjälpa mig med ett amningsproblem. Jag har en dotter som är tre månader och två veckor gammal som jag helammat sedan födseln. Det har tidigare fungerat bra för det mesta. Förra veckan fick jag ont (sveda och värk) i båda bröstvårtorna både vid amning och mellan amningarna. Efter några dagar (torsdag) fick jag ont i det ena bröstet. Jag fick också hög feber, men hade inte några knölar i bröstet. På fredagen besökte jag BVC som trodde att det var mjölkstockning eller en infektion. Jag fick penicillin (Heracillin) och en salva (Dactacort) att smörja in bröstvårtorna med. På lördagen fick jag en stor knöl i bröstet och det kom också var ur bröstet. Jag rådfrågade då Husläkarjouren på telefon och de tyckte att jag inte skulle amma från det infekterade bröstet utan pumpa ur detta tills varet försvunnit.

 • MIA: Man kan amma även från ett bröst där det kommer var....om barnet inte vill ha eller kräks kan man välja att pumpa. Jag tycker nog att man bör titta på ditt bröst med ultraljud för att se att varet tömmer sig och det inte finns mer inkapslat.

Sedan dess (nu måndag kväll) har jag alltså endast ammat från det ena bröstet vilket min dotter inte tyckt varit tillräckligt särskilt på kvällarna (skrikit hysteriskt) så jag har kompletterat med ersättning (babysemp 2) på kvällarna (ca 150 ml per kväll). Jag har pumpat ur det infekterade bröstet ca var sjätte timme och då ca 70-90 ml. Jag kanske skall tillägga att jag tidigare har ammat från ett bröst i taget var tredje/fjärde timme (något tätare på kvällen och något glesare på natten). Att amma från endast ett bröst vid varje amningstillfälle verkar ha räckt mer än väl eftersom min dotter ökat mycket i vikt (vägde 3,3 kg vid födseln och väger nu 7,1 kg).

 • MIA: Vid en mjölkstockning är det vanligt att mjölkmängden temporärt minskar. Därför bör du amma eller pumpa det sjuka bröstet oftare - att tömma ordentligt och få igång flödet är en stor det i behandlingen!
  Läs mer om mjölkstockning under "Om amning" och "Mamma" och sedan "Mjölkstockning".
 • Pumpar eller ammar du oftare får du mer av egen mjölk att ge din dotter! Du kanske inte alls behöver ge ersättning!? Varför bara var 6:e timma? Under normala omständigheter ammar du visserligen inte så ofta från ett bröst, men nu är ditt bröst sjukt, behöver hjälp att lösa stockning, få igång produktion och flöde och ge mat åt ditt lilla barn.

- Bör jag fortsätta att pumpa ur det infekterade bröstet tills varet är helt borta? Febern är nu borta och knölen har minskat, men bröstet känns fortfarande svullet och en viss rodnad är kvar.

 • MIA: Det kan finnas svullnad kvar upp emot 10 dagar..... det tar tid att läka ut en inflammation. Då du sett var tycker jag som sagt att det kan vara bra om man tittar med Ultraljud så att det inte finns något inkapslat var i bröstet!
  Det verkar ju bra på din beskrivning, men det luriga är att febern kan gå ned o mamma känna sig bättre även då det finns var inne i bröstet - som inte kan komma ut.

- Vad kan hända om min dotter får i sig varet?

 • MIA: Inget farligt! hon kan dock vägra bröstet - både pga. varet och för att mjölken ibland får högre salthalt vid infektion. Du ser om hon inte vill ha...
  Av blod och av var kan även barnet kräkas..... inte farligt, men då kan man vänta lite med amningen till dess det ser bättre ut.

- Hur ofta bör jag pumpa ur bröstet och hur mycket? Jag antar att 70-90 ml är mindre än vad hon brukar äta varje gång. Det känns dock som att det bildas mer och mer mjölk i bröstet för varje gång jag pumpar ur.

 • MIA: Allt efter som du blir bättre ökar i regel mjölkmängden, om man stimulerar bröstet. Pumpa oftare för att öka!? Du ger ju ersättning nu för att hon inte blir nöjd. Runt 4 månader har barnen ofta en tillväxtperiod. De drar ut på längden (planar ofta lite i vikt) och behöver mer mat. Kan hända att du behövt ge båda brösten även om du inte blivit sjuk. Vanligt med mjölkstockning då man börjar med smakportioner eller börjar styra amningen mer..... Försök att amma så ofta hon vill ha.

- Hur mycket tillägg bör man ge? Ungefär vilken mängd mjölk behöver en baby på 7 kg? Behöver babyn större mängd tillägg än bröstmjölk?

 • MIA: Variationerna är oerhört stora! En studie visade att det bland barn (tror de var 3 eller möjligen 4 mån gamla) med normal viktutveckling kan skilja en hel liter per dygn! Det barn som åt minst åt 500 ml på ett dygn. Det barn som åt mest åt 1500ml! Ge henne så hon verkar nöjd! Men inte mer än att hon gärna vill dia igen efter runt 3 timmar eller så...... blir det för långa intervaller kan du lätt få mjölkstockning...
  Vill man ändå ha något att gå efter är kanske 8-10 dl/dygn ungefär var det kan ligga - men som sagt - med stora variationer. (dividera med antalet amningstillfällen - tänk även på att ibland äter barnet större, ibland mindre måltider)
  VILA mycket - bästa sättet att få bra flöde i brösten och läka ut

-Är det stor risk att min dotter inte kommer att vilja ta bröstet nu när hon fått tillägg. Jag tycker redan att jag märker tendenser till det, men jag ser inget annat alternativ när mjölken från det ena bröstet inte verkar räcka.

 • MIA: Är mjölken fortfarande väldigt varig ? Om inte - ge henne lite av den för att se om hon accepterar. Om du måste ge ersättning - ge helst med kopp .(läs om koppmatning på hemsidan - klicka på Alfabetiskt register - koppmatning) Om du ger flaska - ha hårt åtskruvad kork, litet hål i nappen och låt henne TA nappen -precis om hon måste göra med bröstet. Stoppa inte bara in den i munnen.

Lycka till!
Hoppas du snart blir frisk.
Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, barnmorska, IBCLC och mor till 4