Get Adobe Flash player

Hej!
Jag har en son på 6 veckor som mår bra. Jag däremot har haft problem med min amning i princip hela tiden. Det började ca 1 vecka efter Emil föddes då jag fick en bröstinfektion. Jag fick penicillin (Heracillin) som jag åt i 10 dagar. Det blev dock inte helt bra efter det utan det fanns bakterier kvar så nu äter jag en ny penicillinkur (Ery-Max) i 10 dagar. Den slutar jag med på måndag.

Dessutom verkar det som jag har kärlkramp i bröstvårtorna eftersom de vitnar och det bränner i brösten när det vita uppstår. Har prövat med värme och svart te samt äter fiskolja (dock inte i den mängd som rekommenderas). Har även prövat Adalat med får en fruktansvärd huvudvärk som gör mig sängliggande. Har migrän så det verkar som Adalaten framkallar det hos mig. Har prövat att ta bara 5 mg men huvudvärken kommer ändå.

Under den första bröstinfektionen började vi ge Emil tillägg eftersom han rasade i vikt. Idag äter han ca 50-100 ml efter det att han ammat. Jag har valt att amma ett bröst per gång för att klara av smärtan. Det verkar dock som att min mjölk inte riktigt räcker. Det går bra i början då han äter fint men efter en stund ligger han mest och tuggar på bröstet och då börjar det bränna i bröstet. Det verkar också som om brösten behöver lång tid för att fyllas på. Det är bara om det går väldigt många timmar som brösten blir riktigt stinna.

Jag vill så gärna att amningen ska funka så vi slipper tillägget. Hur ska jag göra? Att öka mjölkproduktionen och samtidigt ha ont låter inte som en lyckad kombination.

Tacksam för svar.
Hälsningar
Cecilia

Följdfråga/uppdatering:
Hej!
Infektionen ser ut att ha försvunnit. Enligt läkaren på Vårdcentralen ska jag ha lite koll på om det uppstår någon ny rodnad på brösten. Bröstvårtorna blir fortfarande vita och då svider och bränner det i brösten. De senaste dagarna har det börjat klia inne i brösten och det vet jag inte vad det beror på.

Jag har fortfarande för lite mjölk för att Emil enbart ska äta av mig så vi kör med tillägg då det behövs (vid ca 3 gr gr/dag och då äter han ca 50-100ml). Det finns bäst med mjölk tidigt på morgonen och sen blir det bara sämre ju längre dagen går. På kvällen äter han ca 5-10 min vid bröstet sedan ligger han bara och "tuggar" för då finns det ingen mer mjölk. Jag prövar att handpumpa ur lite efter han ätit med det kommer oftast bara några droppar. Jag önskar att jag fick igång mjölkproduktionen så mycket att vi kunde sluta med tillägg men jag vet inte hur. Han får äta så ofta han vill men vad gör jag när det inte finns så han blir nöjd?!
Är det möjligen så att kärlkrampen i bröstvårtorna gör att mjölkproduktionen blir sämre?

Hälsningar
Cecilia 

 • MONICA: Hej Cecilia
  Då bör Emil vara nästan 10 veckor nu då? Du har ätit penicillin flera omgångar och det verkar ha hjälpt. Du verkar påläst ;-) när du skriver om dina vita bröstvårtor!
  Så nu har du två "problem" som jag uppfattar det:
  - Dina bröstvårtor som blir vita och svider och bränner och nu har börjat klia.
  - Du vill gärna att mjölken ska räcka till helt för Emil behov. 
 • Lite fler frågor och funderingar....
  Har du fått diagnos att det är kärlkramp i bröstvårtorna? Har behandlingen hjälpt något? Det är viktigt också att hålla sig varm i så fall rent allmänt och inte frysa... Kärlkramp gör inte att mjölkproduktionen blir sämre men att mjölken inte räcker till kanske inte är så underligt när du har så pass ont, då är det ju svårt att slappna av! 
 • Har du några sår på bröstvårtorna?
  Alltid vid besvär med smärtor i brösten så måste man gå "back to basic" och kolla att barnet har bra tag om bröstet och ligger bra. När han släpper ska bröstvårtan vara rund som ett geléhallon, inte klämd åt något håll eller snedsugen. 
 • Kommer smärtorna vid varje amning?
  Det är vanligare att man får svamp efter en penicillin behandling, du kan läsa mer på vår hemsida och se om det stämmer på dig......
 • Det kan vara bättre att först få bukt med dina smärtor och sen ta itu med mjölkmängden, så det inte blir för mycket på en gång! Det är aldrig försent att öka mjölkproduktionen - det sker hela tiden ett samspel mellan efterfrågan (barnets behov - suger ofta) och tillgång (mjölkprod. ökar). Man kan tom ha slutat amma och kan ta upp amningen igen!
 • Det är vanligt att mjölken verkar räcka till på morgonen och att barnet är gnälligt på kväll och verkar onöjt, vill bo vid bröstet. Dels så har de flesta barn den dygnsrytmen och dels har man som mamma helt naturligt mindre fet mjölk framemot eftermiddagen och kvällen, vilket gör att barnet vill amma ofta då.
  Det är inget ovanligt att det är svårt att få ut mjölk med pump och det är inte heller något mått på hur mycket mjölk man har. 
 • Ger du honom från båda brösten nu - i förra brevet skrev du att du bara ammade ett i taget?
 • Har du möjlighet att vila någon stund på dagen - det kan göra underverk för mjölkproduktionen...... Hinner du ta hand om dig själv, äta, dricka osv?
  När han tuggar på bröstet, kan du prova byta bröst eller ta bort honom en stund - har du provat olika metoder där? Det är inte alla mammor som heller känner att brösten blir så där stinna som de är från början heller....

  Nu får vi köra en omgång till med frågor och svar - skriv igen!
  Hälsningar
  Monica, hjälpmamma/amningsrådgivare i Norrbotten, barnmorska


Hej Monica!
Ska försöka svara på dina frågor.
Jag märkte själv en dag att bröstvårtorna var vita och kände då även att den brännande smärtan hänger ihop med det. Några dagar senare var jag inne på er hemsida och fick då syn på information kring detta (Raynauds). Därefter träffade jag läkaren på Vårdcentralen som efter att ha kontaktat Läkemedelsverket (tror jag det var) skrev ut Adalat till mig. Han hade inte tidigare medicinerat någon för detta så han ville kolla upp en del saker. Jag har alltså inte haft kontakt med någon läkare som med säkerhet konstaterat att jag har det här problemet.

Jag har inga sår på bröstvårtorna och enligt barnmorskorna på BB Sthlm och personalen på amningsmottagningen på Danderyd har Emil ett utmärkt tag om bröstet. Efter första penicillinbehandling trodde de att jag hade svamp så de tog en odling. Jag började äta Diflucan men när provsvaret senare kom och det visade sig att det inte var svamp avbröt man behandlingen. Jag har även gjort en till svampodling inför att jag fick penicillin en andra gång och även den visade negativt på svamp.

Nu ammar jag från båda brösten vid varje tillfälle. Den djupa smärtan jag hade vid infektionen är borta vilket gör att jag klarar av att han äter från båda brösten. Den svidande smärtan kommer och går. Vissa gånger känns det nästan ingenting och nästa gång kan det göra ont större delen av amningstillfället. Bröstvårtan blir i princip alltid vit efter varje amning. Mellan amningstillfällena svider det lite i bröstvårtorna och då och då blir de vita.

Jag har testat att ta bort Emil från bröstet när han bara ligger och tuggar för att han ska ta ett nytt tag. För det mesta blir det ingen skillnad. Det verkar helt enkelt som om bröstet är tomt. Det känns som en "degbulle" och det verkar inte komma någon mjölk eftersom han inte sväljer. Emil sover väldigt lite på dagen men däremot större delen av natten. Han somnar oftast vid 22-23 tiden och vaknar vid 5-6 på morgonen. Detta gör ju att jag får sova ordentligt. Jag upplever att jag äter bra och tar även extra vitaminer.

Som du skrev i ditt mejl har jag två problem - vita, svidande bröstvårtor och för lite mjölk. Har du några tips och idéer på vad jag kan göra?

Hälsningar
Cecilia

 • MONICA: Hej igen Cecilia
  När det gäller dina bröstvårtor så har de tagit odling och det visade ingenting. Problemet med odling är att man bara kan bekräfta - inte utesluta - så visar odlingen svamp så är det det, visar den inget så kan det ändå vara svamp!! Tyvärr.
 • Så för att vara säker kanske du borde be att få en full behandling med Diflucan?! 
 • Att du också tänker på andra punkterna när det gäller svamp - luftigt och torrt på bröstvårtorna, tvätta/koka allt som är i kontakt med babyns mun och dina bröst, jättenoga med handhygien osv... det finns mer info här på hemsidan. 
 • Röker du? Du har säkert läst att det kan försämra genomblödningen. Att du håller dig varm på hela kroppen och inte fryser.
 • Som jag skrev i förra mailet så tycker jag att det är bäst om du blir fri dina smärtor först och sen försöker öka mjölkproduktionen. Enda sättet att få mer mjölk är att amma ofta, ofta och att successivt minska tillägget, i den takt du tycker är lämplig - du kanske kan minska mer när din man är hemma (helger?) och kan avlasta dig med allt runtomkring. Om du minskar på tillägget så blir det ju automatiskt så att han vill amma oftare..... 
 • att du själv hinner äta, dricka osv...ta alla tillfällen att vila när han sover, säga bort besök ..... det kan vara värt att göra en ordentlig satsning...

  Är detta något som du känner att du kan/vill prova?
  Hör gärna av dig igen!
  Monica

Hej Monica!
Visst är det mycket som stämmer in på mig då jag läser om svamp på er hemsida. Rosa bröstvårtor som blir vita direkt efter amning, brännande smärta, klåda (ibland) m.m. Anledningen till att jag avbröt Diflucan behandlingen var att barnmorskan på amningsmottagningen på Danderyd påstod att den typen av behandling skulle man bara ta om man var absolut säker på att det var svamp. Hon sa också att när odlingen inte visar något så kan man vara säker på att det inte är svamp. Enligt dig och även min BVCsköterska är det dock ibland svårt att få fram om det är svamp utan man får gå på symptom hos mamman. Just nu känns det som om jag är villig att pröva det mesta. Hur pass "farligt" är det att äta en Diflucankur? Påverkas Emil av det? Är det lagom att äta en 7 dagars kur? Ska jag även behandla Emil med Mycostatin (tror jag det heter)? Ska jag även behandla mina bröstvårtor med kräm samtidigt som jag äter Diflucan?
Många frågor blir det :-)

Hälsningar
Cecilia

 • MONICA: Hej igen.
  När det gäller svamp och bakterieodling och det inte visar något så kanske man inte fick ut något från just den mjölkgången som det är svamp/bakterier i......
  Stockholms "Amningssakkunniggrupp" har gjort ett vårdprogram och så här står det om behandling av svamp:
  "Vid svampinfektion
  Mycostatinkräm x 3 i minst 10 dagar. Blir det inte successivt bättre på några dagar övergår man till tablett Diflucan 50 mg x 1 i 7 dagar. Ibland kan man behöva förlänga denna dos ytterligare en vecka.
  Mixtur Mycostatin 100 000 iu/ml, 1 ml 4 ggr till barnet dagligen tills symtomfrihet uppnås. Penslas i barnets mun."
 • Det känns verkligen jättetråkigt att höra att du får dessa besked när du kontaktar en amningsmottagning, de ska ju ha större kunskap än övriga! Vad roligt att höra att din BVC-sköterska kan det - hälsa det till henne!
 • Amningshjälpen ger inga medicinska råd men jag är också barnmorska och kan därför ge dessa råd. Det är inte farligt med Diflucankur, men den är ganska dyr fast det är det ju värt om man blir bra! 
 • Men glöm inte hygienen - koka/tvätta allt - det "tjatade" jag om förut - och att man inte släpper på det i första taget - det kan lätt komma tillbaka.

  Försök få behandling innan helgen om det går...
  Monica

Hej Monica!
Jag har nu börjat äta Diflucan. Startade med det i torsdags. Min underbara BVCsköterska fixade så jag fick medicinen direkt och jag kan även hämta ut en kur till om det skulle visa sig att det behövs. Jag börjar med 7 dagar så får vi se vad som händer.

Jag kör även stenhårt med att koka alla flaskor och mjölkuppsamlare samt dricker mineralvatten och äppelcidervinäger. Jag försöker också undvika allt sött samt låter bröstvårtorna lufttorka efter amning. Är det något mer jag bör tänka på? Mycket blir det men det är det värt om jag får ordning på amningen :-)

Vi hörs!
Hälsningar
Cecilia

 • MONICA: Så bra att din BVC-sköterska kunde hjälpa dig!
 • Byta t-shirt och BH och tänka på den biten också....det är väl bara det - nu gör du ALLT som man rimligtvis kan!

  Håller tummarna - hör gärna av dig igen så får jag höra hur det gått!
  Hälsningar
  Monica

Hej Monica!
Jag har nu ätit Diflucan i 7dagar och till en början tyckte jag faktiskt att det blev lite bättre. Men igår och idag har jag haft ont i höger bröstet igen...suck! Det gör ordentligt ont när han tar tag i bröstet sedan bränner det till då och då under amningen. Då jag ammat klart kommer också det brännande smärtan och ibland känns det nästan som den djupa smärta jag hade vid infektionen. På höger bröst blir det också som lite vit gegga mitt på bröstvårtan. Det torkar mellan amningarna och efter flera dagar ramlar det bort. Känns då som lite segt. Jag fortsätter och äta en dos till av Diflucan. Jag har ju även 3 st extra tabletter (kvar sen den dos som avbröts). Jag kanske inte ska äta mer än två doser?

Emil äter lite mindre tillägg nu vilket är glädjande men igår när jag hade ont kunde jag inte amma höger bröstet vid ett tillfälle och det känns ju som en liten tillbakagång. Hoppas verkligen att en kur till gör susen.
Hälsningar
Cecilia