Get Adobe Flash player

Jag har en son som är 5 månader nu. Han föddes 10 veckor för tidigt. Amningen fungerar bra och det var verkligen värt besväret att pumpa i 8 veckor... Nu undrar jag lite hur länge jag kan amma honom utan att ge annan mat? Barnsköterskan på BVC tjatar hela tiden på mej att jag måste börja med smakportioner och jag har försökt (mycket lite) utan att det blivit någon större succé. Han är inte alls intresserad. Dessutom vill jag amma honom i åtminstone 6 månader. I böckerna står det ju att man kan göra det, men då infinner sej frågan: borde jag inte kunna helamma honom i minst 8 månader eftersom han är för tidigt född?

Har ni någon erfarenhet av detta så att ni kan ge mej ett råd?
Tacksam för svar,
Linda

  • Hej och grattis till en fin son! Vad roligt att du fått honom att amma också efter så lång tid med pumpen! Nu tjatar BVC-sköterskan på dig och det är ju mindre roligt. Du har provat smakportioner men han är inte intresserad, han säger så tydligt att han inte är redo och det lyssnar du på - du är en klok mamma! Visst, det bästa är att amma helt i 6 månader - det rekommenderar man ju i Sverige!
  • Sen är det mycket individuellt hur länge amningen räcker som enda näring. Pålitligt är att titta på sitt barn - är han pigg och livlig? Kissar bra? Själv gärna vill amma?
  • Vill han det så är det bra tecken och då borde du få stöd att lita på dig själv och dina instinkter och vad du ser är bra för ditt barn. Som du också nämner så kanske han inte börjar vara mogen för annat förrän bortåt 8 månader..... men det ser du nog.
  • Frågan är sen vad du kan göra åt ditt BVC, det är inte många som orkar ta konflikterna där. Jag har hört alla möjliga varianter - en del mammor byter BVC om de har möjlighet, en del säger "vita lögner" eller är undvikande och håller bara med och gör sen som de själv vill.
  • Ibland hör man åsikten från en del BVC att barnet inte lär sig äta om man inte börjar vid 4 månader men det finns inget belägg för det, det är stora variationer i utvecklingen där med. Alla barn är olika när det gäller att krypa, sitta, gå, prata - alla kan inte lära sig äta annat vid en speciell ålder heller.
  • Du kan ju påpeka för ditt BVC att Sverige - och självaste WHO - rekommenderar helamning i 6 månader. Efter 6 månader kan det vara dags att introducera annan mat - men det är inte tänkt att amningen ska avslutas - utan man kompletterar med annan mat också! Och det är bra om det tar tid - du behöver inte heller byta ut mål som barnmats-fabrikanterna säger.

Lycka till hur du än gör!

Amningshjälpen