Get Adobe Flash player

Hej,
Hur länge klarar sig barn på bröstmjölk som huvudsaklig näringskälla? När "måste" de börja hela äta måltider med mat för att få i sig tillräckligt med järn mm?

 • MIA: Då barnet är runt 6 mån bör man börja med SMAKPROV! Man introducerar i små mängder annan föda. Om mor och barn trivs bra med amningen och allt fungerar fint behöver man inte alls minska amningen - barnet äter successivt mer av maten, men under första året kan bröstmjölken vara en STOR del av barnets kost! Mår barnet bra och växer som det ska behöver man knappast oroa sig. Det är mycket ovanligt med järnbrist hos helammade barn. Ge gärna broccoli, bovetegröt, torkad frukt, och gärna ett C-vitaminrikt komplement som broccoli, grönkål, paprika, frukt eller lite juice för att öka upptaget av järn. Sojabönor, bruna bönor, kidneybönor, linser, ärtor, mandel, sesamfrön är exempel på annat som innehåller mkt järn.

Jag ställer denna fråga för att min son, Patrik, som är drygt sju månader har börjat smaka på/äta vanlig mat. Vi började med små smakportioner när han var knappt fem månader. Jag ville att vi skulle ha gott om tid och kunna ta det lugnt med maten. Det går långsamt att vänja honom vid mat och ofta vill han bara ha ett par miniskedar. Vi smaskar tillsammans och jag brukar lirka och leka in ett par skedar tills han absolut inte vill ha mer. Vissa gånger händer det dock att han äter ganska mycket, kanske en halv portion. Men han har aldrig ersatt "en hel amning" med mat.

 • MIA: DET BEHÖVS INTE att du ersätter en hel måltid - du kan amma vid ALLA måltider om det passar dig/er! För de mammor som gärna vill dra ned på amningen kan det passa att dra ned, men det är inget krav alls! Du skriver att han kan äta nästan 1/2 måltid! Det är ju MYCKET! Om han gör det flera ggr på en dag blir det ju totalt 1-2 måltider! Finns väl inget som säger att det är bättre att äta en hel än två halva eller 4 kvartar heller för den delen!?
  VIKTIGT att inte måltiderna blir små strider! Bättre ta det lugnt! Han äter ju! Och som sagt om du lägger ihop en dags smakprov o halva måltider blir det säkert en hel!

Sist jag hade ett samtal med min BVC-sköterska tyckte hon att jag skulle börja med kött på direkten och även utöka måltiderna. Dels för att han behöver extra järn, dels för att han från och med åtta månader (dvs. om tre veckor) kommer han att behöva två mål lagad mat per dag. Jag har börjat känna mig orolig för att han inte får i sig tillräckligt med näring när han ammar så mycket och äter så lite. Jag känner press från BVC att "ösa på" med mat och har till och med börjat bli frustrerad över att det inte sker några större framsteg. Detta är så tråkigt.

 • MIA: Det är aldrig bra att skapa tvångssituationer. Det finns inget att vinna på det! Låt honom även prova att smaka själv - lägg upp PYTTELITE - de flesta barn gillar att det tar slut! Och eventuellt ber de om mer! Bröstmjölken är basen - vid ett par tillfällen per dag brukar man rekommendera att en 8 mån bebis äter en liten måltid. OBS - du kan fortfarande amma som förrätt eller efterrätt! (och som mellanmål) Exempelvis potatis, ärtor, lite extra kallpressad rapsolja - ev lite frukt. Bröstmjölk.

Jag försöker intala mig att det är lugnt, att det får ta den tid det tar. Allt jag kan göra är att erbjuda honom möjligheten att äta. Men det är svårt. Så här ser våra dagar ut på ett ungefär: kl. 7 vaknar han och äter innan vi går upp. Vi har precis börjat med ett litet grötmål på morgonen/förmiddagen vid 9.30. Lunch testar vi mellan 13-13.30. Efter lunch får han även bröstet, men oftast suger han bara ett par minuter. På eftermiddagen ammar jag honom igen och då äter han ordentligt, Runt kl. 18 äter han kvällsgröt. Kvällsgröten är det som funkar bäst. Han lägger sig vid 19-tiden, då ammar han sig till sömns. Han vaknar sedan ett par gånger under tidiga kvällen och snuttar sig till sömns igen. Under natten vaknar han fortfarande ca två gånger, ibland fler, och somnar om med hjälp av bröstet. Tror ni att han kanske äter för mycket på natten så han står sig för bra på dagarna - och därför inte vill äta "riktig" mat? Innan vi började med gröt på förmiddagen var det sällan han ville ha bröstet mer än några få minuter. Han kan gå fem, till och med sex timmar på förmiddagen utan att vilja äta något nämnvärt.

 • MIA: Jag tycker inte det låter så illa! Lägg till lite smakprov vid middagen, då ni äter om ett tag - så har du ju kommit ungefär dit BVC vill. Du ger ju både grötfrukost, lunch och ev middagsprov och kvällsgröt! Det är ju gott och väl två små måltider tycker jag det låter som.

Innan kände jag mig helt trygg i amingen och såg fram emot att Patrik i sin egen takt skulle få upptäcka smakernas underbara värld. Nu är det snarare stress och oro som dominerar - både vad gäller amning, mat och sömn. Har jag varit för slapp som låtit honom fortsätta amma som han vill på nätterna när han är så "stor", får jag nu betala priset för min lathet? Är det därför han vaknar på nätterna? Är det därför som han inte äter på dagarna? Sådana tankar gnager i mig. Dessutom är det så att de andra barnen i samma ålder som vi känner verkar ha kommit igång med ätandet relativt snabbt - så jag känner mig lite ensam med "problemet".

 • MIA: Ammade barn brukar dia på nätterna. MÅNGA flaskbarn får flaska på natten - det hör man aldrig någon klaga på. De flesta börjar sova bättre med tiden, men det är vanligt att barnen vaknar på natten de första åren - antingen man ammar eller ej.

Jag är irriterad på BVC just nu. Det känns som om allt kretsar kring att proppa bebisarna fulla med mat. Jag kan ju inte tvångsmata Patrik! Vissa människor pratar om att det råder amningshets just nu. Det har jag inte alls upplevt, snarare det motsatta! Därför vänder jag mig till er. Det skulle vara intressant att höra hur ni tänker kring amning och matintroduktion.
Vänliga hälsningar,
Sara

 • MIA: Tycker du låter som en klok mamma, som låter ditt barn få smaka i sin takt och som ser till att han får bra med bröstmjölk. Gå gärna med på m-ammalistan och prata med andra mammor för att höra hur de resonerat. Du hittar dit via vår hemsida  och Föreningsinfo och e-postlistor.

  Lycka till!
  Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, barnmorska och mor till 4

   

Hej Mia,
Tack för det snabba svaret. Jag blev både glad och imponerad av att höra av er så fort. Jag hade varit inne och läst olika frågor och svar innan jag skickade mailet, och fann WHO:s diagram först när jag skickat mitt mail. Bara att se det gjorde mig lugn. Och när du i ditt svar skrev att det är mycket med 1/2 portion, kände jag riktigt nöjd och nästan lite stolt över Patrik, som helt plötsligt blivit "klassificerad" som en bebis som äter bra!
Nu ska vi amma på som vanligt och äta mat för att det är gott och roligt! Stort tack för hjälpen.
Hälsningar
Sara

Hej, igen
Nu har sonen fattat galoppen när det gäller mat. Nu vill han nästan inte ta bröstet på dagarna. Inte för att det är något problem, men det känns lite ovant och har gått ruskigt snabbt. Jag känner mig supertrygg när det gäller hans ätande och litar fullständigt på honom.
Precis som när vi bara ammade!
Hälsningar
Sara