Get Adobe Flash player

Hej!
Min son är 10 1/2 mån. Jag helammade fram tills han var 6 månader, har därefter fortsatt amma parallellt med introduktion av smakportioner. Han har haft god aptit och ätit av det mesta fram till helt nyligen.

Jag har hela tiden haft god tillgång på bröstmjölk och amningen har fungerat och fungerar fortfarande bra på alla sätt. Sedan ett par veckor har han börjat "krångla" med middagsmaten. Kan godta efterrätt och frukt, men vill helst av allt ammas. Brukar få gröt, yoghurt och små smörgåsbitar. Detta går rätt så bra, men det verkar överhuvudtaget som att han föredrar bröstmjölk framför allt annat just nu. Han kommer och rycker i tröjan och blir ledsen om han inte får.

Har provat att skjuta upp middagsmålet för att han ska vara mer hungrig, men det har inte hjälpt. Ska jag avvakta och betrakta det som något övergående, eller ta tag i det nu och konsekvent neka honom bröstmjölk under dagen?

Har inte hittills brytt mig om att begränsa amningen till vissa tider, utan han har fått när han velat ha utöver övriga mål "riktig mat".
Tacksam för svar/hälsn F

  • MIA: HEJ!
    Din son har ätit det mesta och allt har fungerat som det "ska".. Nu vill han ha mest bröstmjölk. Har det hänt något nytt i familjesituationen? Har du varit borta mer från honom? En tanke är att han kanske vill ha mycket av sin mamma just nu. Kanske kan du inte finna någon förklaring - det är ju inte alltid man kan det och det finns kanske inte något påtagligt som blivit annorlunda. Dock - det kan vara en orsak - han vill ha och behöver "mer mamma".
  • Verkar han orolig om du går ur rummet? Vill han helst vara nära dig ? Det är inget "fel" utan ett led i utvecklingen - barnet uppfattar att mamma kan vara borta och kompenserar det genom att vara mycket med henne. 
  • Det kan också vara tänder - ibland återgår barnen till amning när tänderna spricker upp. Eller att han håller på att bli förkyld - är man inte riktigt frisk är det också vanligt att barnen föredrar bröstmjölk. Men du skriver ju att det hållit på ett par veckor - efter så lång tid borde förkylningen brutit ut - om det varit orsaken..
  • Om inte du tycker det är plågsamt eller obehagligt att amma honom mycket under dagen så tycker jag absolut att du ska betrakta det som något övergående! Det är det! Ju mindre "väsen" man gör av det - desto mindre kamp blir det mellan er! Erbjud honom mat att pilla i sig själv - och låt honom sitta med när ni andra äter - det brukar stimulera nyfikenheten och lusten att smaka och äta. Bättre substitut än bröstmjölk får man leta efter! Var glad att du kan erbjuda honom något så bra - istället för bara efterrätter.....
  • Ge honom sånt han gillar - lägg upp många SMÅ högar med olika saker han brukat gilla och låt honom äta det han vill - när ni/du också äter. Sen kan du förstås säga nej - inte amma nu - om du tycker han vill ammas på en plats eller vid ett tillfälle då du inte vill (exempelvis i busskön eller var det nu kan vara..) Han får klara ett nej när det är "nödvändigt" - då kan han istället få något annat gott (du vet vad han tycker om) Så ammar du honom hemma så mycket han vill - men samtidigt med möjlighet att äta annat! Det kommer han att göra! Jag är övertygad! 
  • Skriv gärna igen om du undrar över något jag skrivit..(ta med kopia av detta brev - så minns jag bättre) Detta är ju ganska personliga råd och du måste förstås göra på ett sätt som känns rätt för dig/er! Det är A och O - om du pressar dig att göra något - som du inte egentligen gillar - då blir det inte bra!
    Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, barnmorska, IBCLC och mor till 4

Hej Mia!
Tack för ditt tidigare svar på min fråga. Det stämmer att det hänt något i familjen. Min man arbetar utomlands. När han åkte för 3 veckor sedan reagerade vår son för första gången på detta. De två sista kvällarna innan min man reste så ville vår son inte somna ensam, vilket han gjort tidigare. Började kolla att vi var kvar i rummet. Sedan dess sitter jag alltid hos honom ända tills han somnar. Har också börjat vakna om nätterna igen.

Det är fullt möjligt att även matvanorna kan ha påverkats, fast detta inträffade något senare. Jag har även själv tänkt i de banorna. Alla 8 tänder har redan kommit, men i början av veckan hade han faktiskt lite snuva, vilket är det närmaste förkyld som han varit under sitt snart första levnadsår. De 3 senaste dagarna har han ätit bättre igen.

Själv är jag väldigt positiv till amningen, trivs med den och har aldrig haft några speciella restriktioner omkring den. Dels just med tanke på immunförsvaret, dels för att jag är medveten om att han behöver all den närhet han kan få av mig eftersom hans pappa är borta under perioder. Det är mest omgivningen som reagerat nu när det har blivit så mycket under dagarna. Alla tycker att han bara ska ha morgon och kväll, samt vid behov natt. Ditt svar stärker mig i min hållning att fortsätta såsom tidigare!
Hälsn F