Get Adobe Flash player

Hej!
Jag har läst på Amningshjälpens hemsida och fått många bra tips. Jag har en dotter som är sju veckor. När hon föddes vägde hon 3 030 g. Hon har i stort sett hela tiden ätit varannan timme förutom på nätterna då är det oftast 3 - 3,5 timme mellan. På dagarna är hon väldigt mycket vaken och sover max en timme åt gången för det tar ca en timme innan hon somnar, när hon väl har somnat så är det bara en halv timme kvar till hon är hungrig igen. Antingen 1,5 skrik eller bara vaken. Hon har nu de senaste dagarna börjat skrika efter hon har fått mat, jag tror hon får magknip eller något för det går över efter ett tag. Vad kan jag göra för att göra det lättare för henne?

Hon har ökat massor i vikt så hon får tillräckligt i sig och det känns som hon kan äta jämt. På BVC har de sagt att hon inte får fortsätta att gå upp så mycket. Hon vägde 5 280 gram när hon var sex veckor så hon har snart dubblat sin födelsevikt. Ska jag låta henne ligga och skrika i en timme för att det ska gå längre tid mellan amningarna ? Ska jag ge henne vatten eller något innan? Man hör och läser bara om barn som inte går upp tillräckligt men inte om någon går upp för mycket. Jag undrar ibland varför det fungerar på nätterna men inte på dagarna?

Tacksam för svar.
Stina

  • HEJ!
    Trevligt att höra att du haft nytta av hemsidan! Du skriver att din dotter börjat skrika som av magknip. Har du ändrat något i din egen kost?
  • Att bära barnet i bärsjal brukar vara ett bra knep. FÅ barn som bärs nära mammas/pappas kropp skriker ...... titta in på reklamsidor om bärsjalar.
  • Det är inte heller ovanligt att barn reagerar på mjölk. Du kan prova att utesluta alla mjölkprodukter ur din kost under minst tio dagar för att kunna utvärdera om det verkar fungera. Det tar flera dagar för barnets tarm att läka, om det skulle vara mjölköverkänslighet som gör att hon skriker och verkar ha ont i magen, så det räcker inte med några få dagars uppehåll. En del barn kan reagera på koffein som finns i kaffe, svart te och energidrycker. Det är också något som kan vara värt att utesluta ur kosten för att prova om barnet mår bättre. Grönt te och örtte går bra att dricka.
  • Ditt BVC har fel om de säger att hon inte får fortsätta gå upp så mycket som hon gör! Under förutsättning att hon ENDAST får bröstmjölk! Ammade barn kan inte bli för feta! Den typen av hull barnet lägger på sig av bröstmjölk är inte farligt eller ohälsosamt. VAR GLAD att hon får i sig bra med mat! Hon kommer att slanka ut och tillväxtkurvan kommer att plana! Just vid den här åldern har barnen ofta en tillväxtfas - och det är därför vanligt att de vill dia oftare och verkar mer krävande
  • Du ska naturligtvis inte låta henne skrika för att det ska gå längre mellan amningarna. Skriker hon mycket får hon dessutom säkert mer ont i magen. Vanligt är att barnet får i sig en massa luft - som gör ont. Bär henne mycket, amma henne när hon vill ha - så får du en lugn och glad bebis. Hon kan inte bli för tjock av din mat!
  • Ammade barn behöver ingenting annat än bröstmjölk för att få all den näring och all den vätska de behöver! Inte ens i tropiskt klimat! Att hon har olika amningsrytm på dagar och nätter är inte heller ovanligt. En del "tankar upp" på nätterna och vill då dia oftare än på dagen..... Din dotter vill till bröstet ofta på dagen..... Vilket väl egentligen är rätt så skönt. Hoppas det löser sig för dig!