Get Adobe Flash player
 • Finns det fler än jag som har svårt att vänja av ert barn från amningsnappen? Har själv en son som är två månader gammal.

 • Jag undrar om det är någon som har använt amningsnapp? Min son är 6 v och jag har använt amningsnapp hela tiden och det har funkat jättebra. Kommer det bli problem för mig senare eller kan det funka hela tiden? Har ni några erfarenheter så skulle jag bli lycklig om ni kunde svara.

 • Jag skulle bara vilja fråga en sak, varför avråder Amningshjälpen från att använda ammningsnapp? Jag och flera mammor jag känner har använt den under en period och haft otrolig mycket hjälp av den. Inte för att vi hade såriga bröstvårtor utan för att hjälpa det hungriga barnet att få tag om bröstet. Jag själv använde det under de första 7-8 veckorna sen funkade det utan, men utan denna lilla silikonsak hade jag inte kunnat amma alls.

 • Ammningsnappen räddade mig från att sluta amma. Jag hade så såriga bröstvårtor i början att jag grät och fick kämpa emot för att inte skrika varje gång jag ammade men barnmorskorna avrådde mig att använda ammningsnapp. Det kändes verkligen inte bra varken för mig eller för min son som för övrigt sög bra men eftersom bröstvårtorna blev såriga redan första dagen så spelade sugtekniken ingen roll, det gjorde ont ändå. Pappan åkte och köpte en amningsnapp och det var en fruktansvärd lättnad, efter några veckor tog jag bort den och blev förvånad över att det gick så bra, jag kände ingenting. Nu efteråt blir jag lite arg över att de så starkt avrådde mig från att använda ammningsnapp för istället för att glädjas över min son, ha det mysigt och lära känna varandra så fick jag kalla kårar varje gång jag skulle amma och det ville han ju helst så fort jag höll i honom. Men tack vare ammningsnappen så fick jag möjligheten att amma helt i 6 månader och ammar fortfarande morgon och kväll.

HJÄLPMAMMAN/AMNINGSRÅDGIVAREN SVARAR: 

 • Vi avråder inte alltid från amningsnapp, men användade av en sådan kan ha sina "baksidor". Man stoppar ju in den i barnets mun - barnet får då inte "ta" bröstet, som det måste göra när det suger på bröstet naturellt. Barnet får då lära om när man tar bort nappen. En del klarar det utan problem - andra gör inte det, utan mor och barn får en tid med övning att ta bröstet (igen?)....

 • Det kan vara jobbigare för barnet att suga med napp - barnet kan inte tömma bröstet effektivt utan orkar kanske lite dåligt och kan få för lite mat.. Av samma anledning får en del kvinnor mjölkstockning då de använder amningsnapp - barnet kan inte tömma bröstet effektivt. Det är lite bökigt att alltid behöva ha nappen med sig..(i längden). Viktigt att man kan rengöra ordentligt... MEN för vissa mammor är det en väldigt bra omväg till en lyckad amning!

 • Det finns många fall då detta är toppen och man kan få amningen att börja fungera. ... eller fortsätta fungera - trots sår t.ex. (Vet att somliga mammor fått sår av nappen! - bröstvårtan har åkt in och ut i nappen och fått skav.. ) Så- som det mesta - det passar inte alla, men kan visst vara ett bra hjälpmedel. För tidigt födda barn kan ha god hjälp att suga med napp, då de kan ha svårt att ta tag...

 • Ibland tror jag att man tar till den FÖR lätt.. Det kan bli så att man tar till napp istället för att rätta till felaktigt tag, eller att man tar till det istället för att "väcka" barnets suginstinkt så att barnet söker och tar bröstet.
 • Du har använt amningsnapp en tid och vill nu sluta med den. Det är inte alltid så lätt, men det brukar gå - det gäller först och främst att tro att det går och att vara tålmodig och uppfinningsrik!

  Först - om du brukar sticka in nappen i munnen på ditt barn - börja med att låta barnet TA nappen istället - så som barnet måste göra för att få tag om bröstvårtan. Det gäller att stimulera rootingreflexen igen - något som du kanske inte gjort då du använt amningsnapp. Den är nödvändig för att barnet ska kunna ta bröstet. Du kan aldrig stoppa in bröstet i munnen som man kan med nappen. Låt barnet känna nappen mot läppen så att barnet gapar och tar nappen. När barnet gapar kan du föra barnet mot bröstet.

  När barnet vant sig vid det kan du pröva att ta bort nappen efter en stunds sugande. Bröstvårtan har då blivit lite "utsugen" och barnet är inte fullt så hungrigt som i början av måltiden. Utdrivnigsreflexen är redan igång och barnet får svar på sitt sugande med en gång det får bröstet i munnen.
  Låt inte barnet bli ledset och gråta utan om det inte fungerar så sätt på nappen igen och låt barnet suga i lugn och ro en stund - pröva gärna att ta bort nappen ytterligare några ggr innan du ger upp. Du ser själv hur ditt barn reagerar - verkar det inte bra att ta bort nappen flera gånger, så gör inte det.Men försök vid varje amningstillfälle.

  Nattetid kan det ibland vara enklare att pröva utan napp- sömniga barn accepterar ibland nyordningar utan större protester...
  Ge bröstet att suga varje gång ditt barn visar "suglust" , inte bara då du tror det är dags för måltid - all suglust ska barnet få ta ut på mamma - inte på tröstnapp, om ditt barn använder sådan. Nappen kan göra att barnet inte heller riktigt orkar lägga energi på att "roota" och ta bröstet - att suga på napp är också energikrävande.....
  Intala dig själv att det ska gå - som ett mantra - är du övertygad och trygg i att det ska fungera utan amningsnapp överför du det på ditt barn!! Jag lovar!

Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, barnmorska, IBCLC och mor till 4