Get Adobe Flash player

Hej,
Jag har en son som är snart 8 månader. När han föddes fick jag till min stora besvikelse beskedet att jag inte fick amma honom pga. min medicinering (trots att läkarna hade sagt till mig innan att det skulle vara ok).

Sonen fick ersättning från det han föddes. På BB fick vi ingen hjälp med flaskmatning, ingen visade oss hur, vi fick inte tillreda den själv och de berättade inte hur mycket han skulle äta osv. När vi kom hem från BB sökte jag och min man desperat efter information på nätet hur vi bäst kunde mata vår son. Till min förvåning hittade vi mycket lite. Överallt möttes vi av svaret "vi får inte rekommendera något som kan konkurrera med amningen".

Vi fick helt enkelt försöka bäst vi kunde. Sonen är nu en glad, välmående bebis, som äter allt med god aptit och har matats lika mycket av mig som av min man. Missförstå mig inte, jag hade hellre ammat sonen om jag hade fått, men trots att det inte gick. så mår han iallafall bra.
Så läser jag att ni håller på och anmäler företag som gör reklam för flaskor. Trodde faktiskt inte det var sant först, trodde inte att det hade gått så långt, men när jag gick in på er hemsida såg jag att det var så.

Vad är det egentligen frågan om? Ska vi som inte kan ge våra barn mjölk inte kunna få information om alternativ? Har ni några siffror eller undersökningar som visar att kvinnor slutar amma på grund av den här reklamen? I så fall tycker jag att det skulle vara mycket intressant att se dem. Jag tycker det är skrämmande att se sån brist på förtroende ni visar Sveriges kvinnor.
Förtjänar inte vi som tyvärr inte kan amma att också få information om alternativ för hur våra barn ska få bra matning?
Förtjänar inte alla barn att må bra? Eller är det bara de som ammas?
MVH/ NN 

 • MARIT: Hej!
  Så otroligt ledsamt att du inte fick amma sin son, trots att du under graviditeten fått höra att det skulle gå. I FASS och på Janusinfo kan du själv läsa om vilka läkemedel som fungerar med amning.
  Tyvärr finns det inom läkarkåren på sina håll en ganska nonchalant inställning till amning, som ofta är så viktigt för en själv. Jag har själv råkat ut för en läkare som snabbt och lätt skrev in ett ordinerat läkemedel och "amningsavbrytande" i min journal utan att fråga mig. Kränkande, särskilt som det så småningom visade sig att det gick att kombinera medicinering och amning. 
 • Hur var bemötandet i övrigt på BB? Hur löste ni slutligen matningsfrågan?
 • Vi har ett svenskt regelverk WHO-koden som reglerar marknadsföring av produkter som kan störa amningen. Man skulle kunna tycka att myndigheter och hälso/sjukvårds-personal skulle bry sig om att följa dena kod, men det verkar bara vara nätverket AMNIS, där Amningshjälpen ingår, som anmäler misstänkta överträdelser av WHO- koden.
 • Faktiskt så SKA vårdpersonal ge information om bröstmjölksersättning och flaskmatning om föräldrarna efterfrågar det. Det står i den svenska tillämpningen av WHO-koden att information till gravida och nyblivna föräldrar ska informera om det rätta sättet att använda bröstmjölksersättning (om mor-barnparet inte ammar).
  Om ni FRÅGAR efter information så REKOMMENDERAR de ju inte, de tillhandahåller information!
  Barnmatsföretag över hela världen har ju ett intresse av att mammor inte ammar och har genom åren varit minst sagt påträngande. Är du intresserad av hur marknadsföring av ersättningar, flaskor och dinappar på 2000-talet kan se ut kan du läsa mer här

   

 • Vilka studier som ligger till grund för WHO-koden vet jag inte, men i International Breastfeeding Journal publicerades nyligen denna artikel som visar att året efter att tidningen "Parents' Magazine" innehållit stora annonskampanjer för ersättning och nappflaskor, så gick amningen ner i USA. Redaktionellt innehåll som var positivt till amning respektive flaskmatning påverkade inte amningsförekomsten.
  Vi lever i ett massmediasamhälle, och det är lätt att vända sig till många människor på en gång. Tyvärr verkar det medföra att man tappar bort samtalet, och kanske att vården får svårare att möta varje föräldrapar där just de står och det verkar ju vara det som ni råkade ut för.

  Vänliga hälsningar
  Marit , hjälpmamma/amningsrådgivare i Skåne


Hej,
Jag tackar för informationen och länkarna, det var intressant. BB-tiden kan jag inte påstå var trevlig. Personalen var inte otrevlig eller fördömande för att jag inte skulle amma, men snarare ointresserad av att hjälpa mig och min man. Vi ville lära oss göra ersättningen, men blev nekade. Istället fick vi ringa på en klocka när sonen var hungrig, sedan vänta på att någon kom, tala om vad vi ville, och sedan vänta på att någon kom med maten. Allt som allt tog det väl tjugo minuter varje gång, med en hungrig bebis som väntade. Sonen fick naturligtvis problem med förstoppning, och då visste inte BB hur man skulle lösa det utan var tvungna att fråga Neonatal, som hjälpte oss.

När vi kom hem hade sonen fortfarande problem med förstoppning, så hans första månad fick han Bifidus för att hålla magen i ordning. Nu är han 8 månader och ett matvrak. Inga större problem med magen sen han kom igång och äta riktig mat. Fördelen med att ha flaskmatat honom är att hans pappa är lika nära honom som jag är. Vi har delat lika på både matningen och problemen. Personligen tycker jag det är en förlust att inte ha fått amma. Jag kände mig hjälplös när han skrek, och värdelös för att jag inte kunde ge honom mat. Jag hade hellre velat lägga honom till bröstet även om han inte fick mat, men som tröst och närhet, men det fick jag inte. Om vi har turen att få fler barn kommer jag att vara mer påstridig för att amma, men eftersom jag den här gången fick beskedet direkt efter förlossningen när jag låg och blev ihopsydd, hade jag inte ork att argumentera.

Som sagt, jag tackar för ert svar, och hoppas kunna vända mig till er om jag någon gång får amma.
MVH / NN