Get Adobe Flash player

Jag vill gärna ha information och råd om hur jag bäst går tillväga och planerar för amningen eftersom jag har gjort en bröstförminskning. Jag fick då informationen att chansen var 50/50 att jag skulle kunna amma. Om ni har information eller vet var jag kan vända mig för att få veta mer, hör gärna av er.

  • MIA: Dessvärre är det kanske inte så mycket man kan säga... Jag har träffat bröstopererade kvinnor som ammat allt ifrån bara lite en kort period, med en hel del problem, till kvinnor som ammat fullt under flera månader, med mindre problem. Det är inget man kan göra något åt under graviditeten. När barnet är fött ammar man som "alla andra". De flesta som gjort bröstplastik har några fungerande mjölkgångar - så barnet får i sig av den viktiga råmjölken redan kort efter förlossningen. Ser du att det läcker från brösten under graviditeten så har du själv sett att det kan fungera, men alla läcker inte under graviditeten.
  • En del barn signalerar att de inte blir nöjda, och behöver komplement, men de första dagarna äter nyfödda fullgångna normalstora barn inte så stora mängder, så i de flesta fall fungerar det "som vanligt" under dessa 2-3 dagar dvs - man ammar när barnet vill suga - andra dygnet brukar det bli "hela tiden". När den mogna mjölkproduktionen drar igång får alla kvinnor en fysiologisk svullnad i mjölkkörtlarna. Det är inte mjölkstockning alltså. En del kvinnor får "betonghårda" bröst och känner av värmeökning. Det är normalt. Efter några dagar brukar det lätta litet. Har man avskurna mjölkgångar kan man få problem med mjölkstockning tidigt. Ibland löser det sig....de mjölkkörtlar som inte blir tömda pga. stopp slutar att producera mjölk eller så letar sig mjölken fram i andra/nya (?) gångar och stockningen löser sig. Man får pröva och se.
  • De jag träffat som opererat sina bröst har delvis ammat i början. En kvinna ammade enbart - med dålig viktuppgång hos barnet de första tre veckorna - sedan "löste det" sig - hon ammade fullt i flera månader! De har ammat så mycket det gått , så att säga, men om barnet inte varit nöjt eller gått upp väldigt lite eller ingenting i vikt, så har de kompletterat med modersmjölksersättning. Det gör ingenting om barnet inte kan få BARA mammas mjölk. Det allra viktigaste för barnet är att få NÅGON mjölk! Även lite modersmjölk ger en skjuts för barnets immunförsvar och närheten och trösten är lika god som om det funnes massor av mjölk! Modersmjölken är dessutom skonsam för barnets tarmar och det är bra om man kan ge både och under lång tid, så tänk inte så mycket på mängden - bara ATT du ammar.
  • Skulle det bara fungera en kort tid i början - så gläd dig med att din lilla fick just detta! Mitt intryck är ändå att de flesta bröstopererade kan ha en mjölkproduktion. Det kan löna sig att ha is i magen de första veckorna. Mjölkstockning behöver inte betyda slutet på amningen - det kan lösa sig. Ett bröst kan fungera bättre än det andra och det går utmärkt att bara amma från ett bröst om man såvill. Lycka till!


Läs mer här: BreastFeeding After Redcuction

Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, barnmorska, IBCLC och mor till 4