Get Adobe Flash player

Hej!
Helt plötsligt har min lilla kille kommit på att han inte vill äta från höger bröst. Snacka om frustration när man äntligen fått ordning på tillvaron och känslan av att amningen började bli vad jag alltid önskat att det skulle vara - mysig och utan en massa oroliga tankar. Jag har provat alla knep tycker jag, lurat honom och vänt honom åt "fel" håll som om det skulle tuttas på vänster, försökt när han precis har vaknat med förhoppning om att han ska vara för trött för att märka något, men icke...

Enda gången som jag lyckas är när han vaknar mitt i natten och är hungrig - vilket betyder att högersidan töms en gång per dygn, på tok för sällan med den mängd mjölk som jag har!! Nu får jag verkligen pumpa för att hålla bröstet någorlunda mjukt. Allt detta känns otroligt jobbigt eftersom det känns som om vi är tillbaka där vi var innan, nu är det åter amningen mina tankar hela tiden cirkulerar kring.

Vad ska jag göra? Är detta bara en av alla faser? Kan jag få mjölken att upphöra i höger bröst och hur lång tid kan då det ta? Eftersom han är 4,5 månad så är det ju ingen katastrof att börja med riktig mat. Nu blir ju vänstra sidan använd oftare vilket borde stimulera till ökad tillgång och i och med att jag måste pumpa höger så mycket då tar väl längre tid att minska där? Önskar få något gott råd för detta är inte roligt längre och min sambo står väl snart inte ut med mig och mina klagomål !!

Mvh
Annika, uppgiven mamma

 • NANNAHej Anna!
  Grattis till din lilla son!
  Det kan vara en övergående fas så jag tycker inte att du ska ge upp det bröstet helt utan prova då och då, men utan att tvinga förstås. Det är svårt att veta ibland vad de får för sig för små (o)vanor, men ibland försvinner de lika fort som de kom. Fortsätt att prova på olika sätt att få honom att ta det bröstet. GÅr det om du har en annan ställning till exempel. Om ni ligger ner? Om han sitter mitt emot dig grensle över ditt ben? Alla sätt är bra.
 • Man har ofta mer mjölk i det ena bröstet, och lägger till det oftare av praktiska skäl tex så det är ju inget konstigt eller något som behöver vara problem om du inte tycker att du blir väldigt snedfördelad förstås. Mjölkproduktionen i det bröst som inte tuttas på så ofta kommer att anpassa sig efter efterfrågan. Om du bara lättar på trycket i det och inte tömmer det helt så fattar det vinken. Ta det successivt så du står ut. Kan du få honom att suga på det då han sover föresten? Om han somnat vid det andra bröstet till exempel och du försiktigt flyttar över honom utan att vända på honom. Använd kuddar till hjälp om det behövs.. Det är olika hur man kan få barn att suga då de sover men kan vara värt att prova. Eller om ni badar tillsammans.
 • Det är inte bbrättom att börja med smakisar på grund av detta. Du kan lugnt invänta hans intresse och börja med det då han visar sig intresserad av det ni äter då han sitter med vid bordet till exempel. Det finns kvinnor som av en eller annan anledning ammar från bara ett bröst genom hela amningsperioden och det är ju som du skriver att mjölk-produktionen anpassar sig efter det. Tänk på tvillingmammor också till exempel. Så mjölken räcker, det behöver du inte vara orolig för.

  Hälsningar
  Nanna, hjälpmamma/amningsrådgivare