Get Adobe Flash player

Hej
Jag fick mitt första barn och min dotter tog bröstet direkt. Andra natten rann den riktiga mjölken till och min dotter har sedan dess haft fri tillgång till bröstet. Mitt problem är att jag har så himla mycket mjölk! Jag tar ett bröst per amningstillfälle och det andra läcker då alltid, under ett dygn är överskottet cirka 3 dl. Brösten är mycket ömma och spända och det är ju i sin ordning till en början men idag är det femte dagen av jätteonda bröst och massor av överskottsmjölk. Har ni något råd om vad jag kan göra?
Mvh Stina

 • Hej!
  Grattis till din lilla dotter! Härligt att hon tar bröstet så bra och att den mogna mjölken runnit till. Den första veckan efter det blir brösten oftast ganska svullna. Det beror inte bara på mjölk utan på en vätskeökning/svullnad i körtlar och övrig bröstvävnad. Den svullnaden lägger sig efter 5-10 dagar.
 • I början av amningsperioden är det inte ovanligt att mamma har ett överskott jämfört med vad barnet vill ha. För varje dag ökar hon sitt matintag och det brukar reglera sig. Vänta och se ett par - tre veckor.
 • En del kvinnor har ett överskott under längre tid....För att minska mängden kan du i så fall prova att amma från samma bröst flera gånger i rad. Då blir ena bröstet oftast spänt och lite obekvämt efter en stund. Fullt bröst signalerar stopp i produktionen och gör det ont i bröstet kan du försöka mjölka ur litet litet, så att du lättar på trycket, men inte mer än så. Efterhand brukar mängden då minska. Får du problem är du välkommen att höra av dig.....Det finns andra "knep" att ta till.....Det är lite olika hur mycket stimulans av brösten som behövs för att få en bra produktion. 
  Har man långvarigt problem med överproduktion kan man prova ”Blockamning
 • Det kan vara väl så jobbigt att läcka och ha överskott av mjölk, men det är nog vanligare att mammor tvivlar på att de har tillräckligt. Så ur det perspektivet är det förstås positivt - du har gott om mjölk! Istället för att samla upp mjölk som läcker i en mjölkuppsamlare kan du prova om det fungerar att du trycker in bröstvårtan ungefär som man trycker på en ringklocka. Det hämmar utdrivningsreflexen! Ibland drar den igång igen, men då kan man trycka en gång till. Håll en stund.......Oftast läcker man mest i början av amningsperioden.
 • Frys in den mjölk du läcker. Den kan användas vid behov - om du blir sjuk, går på kurs eller då du börjar med smakportioner och att blanda i maten även senare.....
  Mjölkcentraler finns runt om i landet och de köper gärna mjölk som används bl.a till prematura barn. Är det något du är intresserad av så vänd dig till ditt förlossningssjukhus, eller neonatalavdelning, de vet säkert vilken central som är närmast dig.


  Lycka till!
  Hälsningar
  Amningshjälpen

Hej
Tack så jättemycket för ditt långa och fylliga svar. Det där med att trycka in bröstvårtan som en ringklocka låter som ett jättebra tips, det ska jag prova. Jo, jag är jätteglad över att min lilla dotter får tillräckligt med mat och att hon är nöjd och går upp i vikt, har förstått att många har problem med amningen och jag har ju mycket hellre för mycket mjölk än tvärtom.
Återigen, tack för ditt svar.
Mvh Stina

Uppdaterad: Juli 2013, Mia Westlund.