Get Adobe Flash player

Hej
Jag har en fråga gällande amning och graviditet. Jag har en dotter på snart 20 månader som ammas morgon och kväll då vi båda stortrivs med det. Har nu lyckan att ha blivit gravid på nytt och är i början av graviditeten. Är detta farligt för fostret? Har sedan min dotters födsel förlorat min tidigare vikt och är nu smalare pga. amning och mycket motion. Är väl själv rädd att jag inte kommer kunna amma henne så länge till pga. av graviditeten. Känns tråkigt för mig och för dottern kommer det bli otroligt tufft. 
Vad gör man? Bör man sluta amma? Hur slutar man?
Stina

 • MIA: HEJ !
  Grattis till en ny liten om en snar framtid.
  Det går utmärkt att amma två barn som är syskon. Det brukar kallas tandemamning eller syskonamning. Det finns många mammor som fortsätter amma under graviditeten och som tycker det finns flera fördelar med att amma även det större syskonet sedan bebisen fötts. Inte ovanligt att man blir lite öm i brösten under graviditeten dock. Det brukar fungera bra, men man kan känna att man inte vill pga. trötthet. Fördelen är väl just att det större barnet får fortsätta som tidigare. Vet en del mammor som gjort uppehåll en tid då brösten varit mycket ömma och som sedan kunnat fortsätta. Det är inte farligt för fostret.
 • En kvinna som haft upprepade missfall eller en kvinna som känner att livmodern drar ihop sig kraftigt under amningen får kanske sluta amma men det brukar inte bli några större problem. Det finns inga belägg för att de som ammar under sina graviditeter får barn för tidigt eller att barnen väger för lite.
 • Du själv kan tänka på att öka ditt eget matintag och kanske dra ned på motionen eftersom du skriver att du motionerar mycket - men hur mycket är mycket?
 • Det man bör tänka på är att det lilla nya barnet alltid har "första tjing" på bröstet - viktigt att detta lilla barn får vad det behöver! I början kan det lilla barnet behöva vara ensam vid bröstet för att mamma och barn ska lära sig samspela tillsammans, men det är inte någon absolut regel - bara något att tänka på! Man glömmer lätt att nyfödda beter sig annorlunda än större barn som "kan det här med amning". Det är ju lite olika hur ofta man ammar det större barnet...... kanske kan det fungera att ha en sidan för bebisen och en för 2-åringen under dagen för att byta nästa dag - för att brösten ska få samma stimulans......?
  Men om du inte ammar det större barnet så ofta kan den sidan bli väldigt stinn och obekväm - gör det som känns bäst! Det viktiga är att bebisen alltid kan få vad den behöver! Tänk på att nyfödda inte är så snabba - att de kan somna snabbt vid bröstet men att de snart behöver komma till bröstet igen!
 • Läs mer om amning och graviditet på Arbetsmiljöverkets hemsida


  Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, barnmorska, IBCLC och mor till 4