Get Adobe Flash player

Hej, jag fick mina tvillingar i v. 38+2 och har helammat dem sedan start. Har tyckt det gått mycket bra. Nu är tvillingarna drygt 4 månader och min fundering är när ska jag börja med smakportioner? Tvillingarna ligger på normalkurvan i vikt på BVC och är nöjda mellan målen. Tvillingarna är mina 3:e och 4:e barn och mina 2 tidigare barn har jag ammat mycket och länge utan komplikationer.

Det som gör mig osäker är att på BVC får jag inte riktigt svar när jag ska sluta helamma men jag får känslan att de tycker att jag nog ska börja med smakisar. Mycket för de tror att det är jobbigt att helamma. Omgivningen tycker jag är konstig som helammar. Även på tvillingklubbens frågespalt fick jag som svar att nästan ingen helammar tvillingar speciellt länge. Är det för länge att vänta till de är 6 månader? Mitt ena förnuft säger att så länge de är nöjda och jag tycker det är ok att amma fullt så är det tillräckligt samtidigt kanske de får en viktsvacka tidigare. Vad har ni för erfarenheter?
Stina

 • MIA: HEJ!
  Grattis till tvillingarna! SÅ härligt att det fungerar fint för dig att amma dem. Är det någon gång det är praktiskt att amma så är det ju när man har två bebisar! (fast det är det ju med en också förstås) Du har även goda erfarenheter av amning från tidigare barn och det finns förstås ingen anledning att resonera annorlunda med de här för att de är två. Du trivs med amningen och de verkar må bra!
  Bröstmjölk är den absolut bästa födan de första 6 månaderna. Trivs mamma med amningen finns ingen anledning att börja med smakprov tidigare än vid ca 6 mån. Om mamma däremot inte trivs så bra, är det klokt att börja ge smakprov lite tidigare eftersom det är bra att introducera annan mat i skydd av amning! Vill mamma helst sluta runt 6 mån är det alltså bra att börja introduktionen tidigare (gäller såväl enlingar som tvillingar) Förstår jag dig rätt har du inte sådana tankar utan fortsätter gärna amma.
 • Jag tycker det är mycket tråkigt att du får så negativ respons på att du helammar. En orsak till att många tvillingmammor INTE helammar så länge är just detta - att man får veta att det är jobbigt och nästan omöjligt! Det är det visst inte!
 • Jag hade för ca 10 år sen föräldrautbildning för blivande tvillingföräldrar. Träffade runt 150 par och det var ganska många som helammade. Hur många och hur länge har jag inte några siffror på, men i vart fall flera i varje grupp (om 6-8 par). ANDRAS syn är ofta att det är SÅ jobbigt. Fungerar amningen är det i mitt tycke mycket enklare än att köpa, blanda, värma och ge annat. Har även haft många kontakter med tvillingmammor via telefon och mail och många säger som du; de får veta att det är jobbigt, att det i stort sett är omöjligt. Men att få höra att det visst går , att det är faktiskt ganska praktiskt och bra det är något man saknar.......(helammade barn drabbas statistiskt sett av färre sjukdomar, så egentligen är det ju väldigt skönt som tvillingförälder att slippa så många sjukdagar och eventuella läkarbesök - man har fullt upp ändå!)
 • Vid 4 mån får många barn en avplanande viktkurva. Normalt! Många mammor blir då osäkra och ger annat - ersättning, välling eller smakprov..... Men fortsätter man amma och ammar tätare så hämtar man upp produktionen igen. Som sagt, bröstmjölk är förstklassig föda för människobarn utan annan inblandning de första 6 månaderna. Sen bör man börja med smakPROV.....inte -portioner!
 • Historiskt sett finns beskrivet ammor som ammade upp till 6 barn samtidigt...... Beställs det mycket mjölk, så produceras det mycket...... Så, mitt svar är förstås - amma dina tvillingar så länge som du trivs med det! Det finns ingen anledning att tänka att de skulle behöva annan föda tidigare än singelbarn........ och de behöver inget annat är bröstmjölk det första halvåret......... 

  Lycka till! Hör gärna av dig igen om ngt jag skrivit är oklart eller om du har fler funderingar.
  Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, barnmorska, IBCLC och mor till 4
  (nr 3 och 4 är tvillingar - helammade i 6 månader och delammade ungefär lika länge!)