Get Adobe Flash player

Hej!
Det är söndagskväll och Frida, 3 månader, och jag har kämpat så att hon ska få nog med mat. För att lugna mig själv lite satte jag mig och hittade Amningshjälpens hemsida. Det var jätteskönt att läsa och känna igen sig.
Sedan några dagar känns det som Frida och jag inte är överens när hon ska ammas (förutom på natten eller när hon är nästan sovande). Hon blir hungrig och jag är beredd att ge henne mat.

Hon börjar äta och mjölken sprutar, men efter ett par minuter blir hon tvärarg och vänder sig demonstrativt bort och vägrar att återkomma. Jag håller antagligen på att locka alldeles för mycket, lägger mig i sängen istället, byter bröst o.s.v. Jag förstår att den här stressen inte gör saken bättre. Tror du hon har ont någonstans??

Frida är en glad tjej som hittills har gått upp väldigt "normalt" i vikt men det känns som om att nästa gång vi kommer till BVC så har hon inte blivit tyngre...
Jag vore väldigt tacksam för lite råd och tips och vad du tror kan vara orsaken.

 • MIA: HEJ!
  När det gäller din lilla Frida och hennes bortvända ansikte kan jag tänka mig några "spår". Antingen att hon tycker det går för fort när utdrivningsrefelxen drar igång och mjölken sprutar - så att hon hostar och frustar kanske?? Pröva att lägga ett finger över bröstet och tryck lite lätt när utdrivningsreflexen startar - det hämmar flödet något. Eller att låta henne vända bort ansiktet och låta det självspruta en stund (fånga upp i ett glas kanske) och låt henne sedan ta bröstet igen, när det lugnat sig något. 
 • Det kan också bero på att hon fått svamp i munnen - det kan göra ont i munnen och då vill barnet inte äta. Se om hon har vit beläggning på tungan eller längs "tandraden" eller i gommen eller insidan kinden. Behandling som i så fall krävs är Mycostatin mixtur till dottern och du kan ta på bröstvårtorna av samma sak för att inte smittan ska gå runt mellan dig och Frida.
  Läs på hemsidan om svamp - om det verkar vara svamp.

 • OM hon har napp -- tänk på att inte ge den före matstunden - dvs det verkar vara rätt ok att ge den efter att barnet ätit klart om det fortfarande vill suga - men ge inte nappen någon timma efter maten, då det kan börja närma sig mattid igen. Barnet lägger ned en massa energi på att suga på nappen - energi som barnet behöver för att suga på mamma! När mamma sedan ger bröstet verkar det som att många barn är sugtrötta eller i vart fall inte riktigt orkar med att suga som de ska vid bröstet! T.o.m. större barn kan "strula" vid bröstet om de sugit intensivt på nappen innan.
 • Att byta amningsställning - vända barnet vid bröstet - ev byta bröst eller lägga sig ned kan också vara ett sätt att börja om, precis som du gjort och det är bra, om man inte kan hitta någon annan orsak till "sugoviljan". Det KAN ockå faktiskt vara så att hon nu blivit större och suger så effektivt att hon inte behöver så lång stund för att bli mätt! Kanske är du också lättmjölkad så hon faktiskt får i sig en hel del på kort stund. Endast viktuppgången kan ge svar på om det är så. Var ihärdig med att erbjuda bröstet, men tvinga henne inte !! Det kan lätt bli helt fel signaler och det gynnar verkligen inte amnigen - låt henne behålla lusten att suga!
 • Tandsprickning kan vara en annan orsak. Nu är hon ju ganska liten och de allra flesta får inte tänder än på¨ett par -tre månader, men det händer ju att de kommer tidigare. Hoppas du fått några tips - skriv gärna igen - inte minst om du "kommit på" orsaken eller lösningen på problemet - bra för min "erfarenhetsbank"!

  Hälsningar
  Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare, barnmorska, IBCLC och mor till 4

Äntligen kommer det ett svar och ett tack! Det var jätteskönt att få dina handfasta tips! Vi hade ett par kämpiga veckor då jag nästan bara "vågade" vara hemma och ge mat i hemmiljön. Det var nog bra i och för sig men man blir alldeles slut och och fixerad vid detta.

Jag tror att hon blir rädd när det kommer för mycket mjölk. Hon har fortfarande det beteendet men nu vet jag att hon går upp i vikt och att allt är som det ska egentligen. Ofta vilar hon lite i famnen och testar efter en stund eller så går vi över till sängen där jag tror att hon känner sig friare. Men vi är inte "av den sorten" att vi kan amma var som helst t.ex på caféer eller på tåg då blir Frida alltför okoncentrerad. Jag gissar att det är väldigt olika. Just nu funkar det tillräckligt bra och det känns skönt.
Tack än en gång för ditt snabba svar och din omsorg.
Hälsningar P