Get Adobe Flash player

Tidigare frågor - Kan inte amma

Jag blir faktiskt väldigt bekymrad när jag sitter och läser på er hemsida. Alla upplysningar om att mjölken inte kan ta slut och att man inte ska ge ersättning och så vidare.

Vad gör man när det inte mjölken räcker till, ska man låta sitt barn vara hungrigt eller? Jag tänker på den tiden då man inte skulle amma sina barn, dom har inte mått dåligt av det. Själv är jag mycket positiv till amning men som sagt var, min mjölk håller på att ta slut.

När jag då sitter och läser på er sida får man uppfattningen om att man är väldigt dålig som person att man gör fel osv. Jag tycker att ni borde ha en sida som muntrar upp mammor som har oro eller att mjölken bara börjar ta slut utan någon anledning. Jag kan nämligen inte förstå varför min mjölk helt plötsligt bara tar slut. Man måste vara positiv åt båda hållen t.ex. till flaska också om det nu inte riktigt fungerar att amma.

 • MIA: HEJ!
  Självklart är vi inga som förespråkar svält! Har man inte mat så barnet blir mätt så finns det tack och lov ersättning att ge MEN anledningen till att man inte har mat i tillräcklig mängd kan vara att man inte fått tillräcklig information om hur mjölkproduktionen fungerar och DET försöker vi sprida kunskap om.
 • Förr, när man rekommenderade amning var fjärde timma var det väldigt många mammor som inte fick mjölken att räcka till - och som fick börja med ersättning efter kort tid. Mjölken tar väldigt sällan plötsligt helt slut, vad jag vet kan det vara när mamman drabbats av svår sjukdom eller sorg. Det har naturen sett till - för att säkra släktets fortbestånd.
 • MEN man kan få svackor i mjölkproduktionen - t.ex. vid sjukdom och extrem trötthet. Detta kan man avhjälpa med att amma oftare (för att höja prolaktinnivåerna) att vila och se till att man får i sig näring och dryck. 
 • Barnet kan också vara i en tillväxtfas, då det behöver mer mat än tidigare (de äter ju mer och mer ju större de blir) - då räcker inte maten längre och man får se till att det blir mer mat. Ger man mat på flaska märker man att man får fylla i mer i flaskan för att barnet ska bli nöjt och gå upp i vikt.
 • Ammar man måste man öka mjölkproduktionen. Varje gång amman ammar produceras oxytocin, som gör att mjölken släpps framåt i bröstet och prolaktin som är det mjölkbildande hormonet. Ju bättre brösten töms och ju oftare man ammar, desto högre halt av prolaktin och följdaktligen mer mjölk!
 • Många kvinnor är med om att de får amma oftare under några dagar/en vecka flera gånger under amningsperioden, för att öka mjölkmängden till den nivå barnet vill ha/behöver. En del kvinnor måste alltid amma ganska ofta, för att ha den mängd mat som barnet behöver, andra kan i långa perioder amma mer sällan (kanske fyra till fem timmar mellan amningarna). Det är helt individuellt anpassat till just detta barn och denna mor. En kvinna kan tycka det är helt i sin ordning att amma varannan timma under många månader. En annan kvinna kan inte tänka sig det.
 • Det kan också verka som att mjölken plöstligt tagit slut - för att den inte kommer fram.Om man är arg, eller ledsen eller orolig.... Stresshormonerna gör att det mjölkutdrivande hormonet hämmas och mjölken kommer inte fram. Att gråta en skvätt hjälper (stresshormonerna kommer delvis ut i tårvätskan) och att VETA att oro och stress hämmar - kan göra att man lättare kan slappna av - mjölken finns - men kommer inte ut så lätt "bara"... Andas lugnt, sätt på rogivande musik, drick något, massera bröstet mjukt ......låt barnet suga.........så lossnar det och bebin blir mätt och nöjd....
 • INGEN annan än kvinnan själv väljer hur hon vill amma! MEN det kan vara gott att veta att det inte är fel att amma ofta - om det är på det sättet det fungerar bäst! Omgivningen har många gånger synpunkter på att man ammar för ofta......För somliga kvinnor och deras barn fungerar det kanske bäst att "hobbyamma" - att amma när man vill och orkar - när man känner ro att amma - som efterrätt eller mellanmål - som tröst och till lust och närhet!
 • Ett råd om man ger flaska - för att undvika att barnet blir "bekvämt" och sedan ratar bröstet: skruva åt korken hårt -ha minsta hålet i nappen. Låt barnet känna nappen vid munnen - som man gör med bröstet - och låt barnet "ta" flaskan. Man kan ju aldrig stoppa in bröstet i munnen som man gör med en flasknapp, så det kan vara bra att försöka göra bröst och nappsugningen så lika som möjligt.
 • Har barnet sugnapp kan det vara bra att tänka på att inte ge den när det börjar närma sig matstund igen. Barnet lägger ofta ned stor enerig på att suga på nappen - energi som det sedan inte har kvar till bröstet -och så "strular" barnet vid bröstet och orkar inte ta bra tag eller suger kort tid eller skriker otåligt....
 • Du är inte en dålig mamma även om du helst slutar amma! Det är inte i brösten den goda mamman befinner sig (men att bröst är goda -det tycker nog de flesta bebisar.....)
 • Amning ger inte bara mat - det släcker törst, ger tröst, närhet, kärlek och värme - ett sätt att umgås och vara med sitt barn....Det ger utmärkt mat också, men skulle det inte räcka - så ge annan mat och njut av att kunna amma också! Det måste inte vara antingen eller - det kan vara både och!


  Hoppas du finner ett sätt att amma som passar dig och ditt barn!! Skriv gärna igen om du undrar över något jag skrivit.
  Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare, barnmorska, IBCLC och mor till fyra

Hej igen!
Tack för att du svarade på mitt brev trots min upprördhet. Det du skriver tycker jag är mycket fint, men amning är ett svårt kapitel och väldigt induviduell. Jag kämpar vidare.
Ha det så bra!
MVH
J