Get Adobe Flash player

Hej Amningshjälpen !
Jag har letat efter svar på nätet men inte lyckats hitta något svar på min fråga.
Jag undrar över är hur lång tid det tar innan maten jag äter går över i bröstmjölken. Min lille två månaders kille får ont i magen nån gång varje dag och jag skulle vilja lista ut vad det är som gör det. Jag undviker allt som man ska (lök, paprika, choklad, koffein mm !!??).
Är det något jag missar? Undrar alltså om tiden.
Amningen funkar bra. Jag har mycket mjölk och han äter bra. 
Hoppas ni kan svara mig.
hälsningar Ellen. 

Hej Ellen!
Du beskriver att din lilla gosse får ont i magen då och då.
Det kan vara flera orsaker att ammade barn har problem med magont utöver det mamma äter.

-Mammas mjölk kan komma häftigt, det vill säga att utdrivningsreflexen är stark och barnet sätter nästan mjölken i halsen, barnet sväljer mer luft och detta kan bidra till trassel med magen.
Detta kan avhjälpas t ex med att mamman mjölkar ur lite innan amningen och att barnet har en upprätt (vertikal) position när mamman sitter och ammar eller att mamma ligger och ammar (då flödar inte mjölken lika häftigt).

-Mamman kan ha en mycket stor mjölkproduktion och ammar lite på varje bröst vid varje amningstillfälle, detta medför att barnet får en stor andel kolhydrater i mjölken som i sin tur bidrar till att magen blir orolig.
Detta kan avhjälpas genom att mamma ammar samma bröst under en längre period, t ex 1 timme eller 2 timmar eller 3 timmar – detta beror på hur ofta barnet ammar och hur det fungerar på mamman – något man får pröva sig fram till. På detta sätt får barnet en mindre andel kolhydrat och en större andel fett som bidrar till att det blir lugnare i magen.

Vad gäller mammans mat, så är det väldigt individuellt vad ett barn tål.
Det finns ingen generell regel.
Detta är också något man får pröva sig fram med. Det som gäller för ett barn gäller inte för ett annat. 
Det du äter går över i mjölken, men det tar olika lång tid för olika livsmedel.
Det hänger ihop med om ämnet är fettlösligt, vattenlösligt, vilken surhetsgrad, måltidens totala sammansättning, hur det bryts ned i mammans matsmältning osv.
Det kan ta allt från nästan omedelbart till flera timmar.
Men 1-2 -3 timmar kan man nog säga kan gälla flest livsmedel.

Nyfödda barn har ett omoget tarmsystem, vilket innebär att en del barn kan var känsligare än andra för vad mamman äter under den första tiden. Om man misstänker att barnet reagerar för något av det som mamman äter, får mamman pröva sig fram och ta en sak i sänder och utesluta ett livsmedel i minst 4-5 dagar. Då kan man pröva igen och reagerar då barnet kan man ju misstänka det livsmedlet. När det gäller mjölk så uteslut i minst en vecka vanlig mjölk. Hjälper inte det kan du gå vidare med att utesluta alla andra mjölkprodukter, dvs ost och livsmedel som innehåller mjölk.. .
Om du utesluter all mjölk- och mjölkprodukter är det viktigt att du får i dig tillräckligt med kalk via andra kalkrika livsmedel och eventuellt tillskott av kalktabletter.


Hoppas att ni kommer fram till en bra lösning!
hälsningar Amningshjälpen